avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Buna ziua, Pentru infiintarea unei asociatii ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Buna ziua, Pentru infiintarea unei asociatii studentesti, conform ...

Buna ziua,
Pentru infiintarea unei asociatii studentesti, conform OG 26/2000, sunt necesare :
2) Cererea de înscriere va fi însoţită doar de următoarele documente: 05/12/2020 - alineatul a fost modificat prin Lege 276/2020
Pus în aplicare la data de 05/12/2020 prin Ordonanţa de urgenţă nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru

Art. 12. - - Cererile pentru dobândirea personalităţii juridice, pentru autorizarea funcţionării şi pentru înregistrarea unor persoane juridice se taxează după cum urmează: -
c) cereri pentru dobândirea personalităţii juridice de către asociaţiile fără scop lucrativ, fundaţii, uniuni şi federaţii de persoane juridice fără scop lucrativ, precum şi pentru modificarea actelor constitutive ale acestora - 100 lei.
a) statutul asociaţiei, într-o singură copie certificată pentru conformitate cu originalul de persoana împuternicită în condiţiile art. 6 alin. (2) lit. h);
b) actele doveditoare ale sediului, precum şi cele privind patrimoniul iniţial doar în cazul aportului în natură constând în bunuri imobile;
c) copii certificate pentru conformitate cu originalul ale actelor doveditoare ale identităţii membrilor asociaţi;
21/07/2019 - litera a fost introdusă prin Lege 129/2019.
d) declaraţie pe propria răspundere a persoanei care, în temeiul alin. (1), formulează cererea de înscriere, care cuprinde datele de identificare ale beneficiarilor reali ai asociaţiei, în sensul reglementărilor din domeniul prevenirii şi combaterii spălării banilor şi finanţării terorismului. Datele de identificare ale beneficiarului real sunt: numele, prenumele, data naşterii, codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate, cetăţenia, domiciliul sau reşedinţa. În cazul asociaţiilor constituite/conduse doar de persoane fizice, nu este obligatorie depunerea declaraţiei pe propria răspundere atunci când singurii beneficiari reali sunt persoanele fizice ale căror date de identificare sunt cuprinse în documentele din dosar, caz în care completarea registrului central se va face din oficiu pe baza acestora şi conform regulilor prevăzute la art. 4 din Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu modificările şi completările ulterioare;
21/07/2019 - litera a fost introdusă prin Lege 129/2019.
e) dovada disponibilităţii denumirii eliberată de Ministerul Justiţiei sau, după caz, refuzul motivat al eliberării acesteia.

La punctul b) se vorbeste despre ”b) actele doveditoare ale sediului, precum şi cele privind patrimoniul iniţial doar în cazul aportului în natură constând în bunuri imobile”.
Fiind vorba de o asociatie stundenteasca pentru studentii la medicina, membrii fondatori (mama, tata si presedinte -fiica studenta) au hotarat ca sediul sa fie intr-una din camerele apartamentului. Atasam declaria ca nu se vor desfasura activitatile in acest sediu. DAR la ce se refera partea cu ”patrimoniul iniţial doar în cazul aportului în natură constând în bunuri imobile”- NU INTELEG. Daca ne puteti ajuta.
Multumim.
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 18:18, 20 Septembrie 2022
Daca patrimoniul initial este declarat ca fiind in bani ( de ex. 90 lei ) sau in alte bunuri mobile ( ex. un stetoscop in valoare de 200 lei si un tensiometru in valoare de 300 lei), nu trebuie depusa nici o dovada la dosar, e doar prevederea din statut care e practic o declaratie pe proprie raspundere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pentru infiintare asociatie, se depun tot statut si act constitutiv? zaraza22 zaraza22 Pentru infiintare asociatie, se depun tot statut si act constitutiv? fiecare cate 1 exemplar? declaratia de beneficiar real se depune la inceput? daca da, ... (vezi toată discuția)
Raportare spalare bani adriandimitriu adriandimitriu Avocatii, notarii si executorii sunt printre categoriile profesionale care au obligatia legala de a raporta tranzactii suspecte de spalare de bani. As vrea sa ... (vezi toată discuția)
Declaratie beneficiar real societate infiintata in anul 2000. Constantin Brancoveanu Constantin Brancoveanu Declaratie beneficiar real Societate infiintata in anul 2000. Declaratia privind beneficiarul real a fost depusa la Reg Comertului in dec 2019. Mai este ... (vezi toată discuția)