avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Suspendare permis de conducere
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Suspendare permis de conducere

Am contestat un proces verbal in instanta, proces verbal prin care, pentru contraventia prevazuta de art 41, alin 1 din OUG 195/2002 (vehiculele trebuie sa circule pe partea dreapta a drumului public, in sensul de circulatie .. ) am fost sanctionat cu amenda, sanctiune conform art 101, alin 3, lit d) si cu sanctiune contraventionala de suspendare dreptului de a conduce pe o perioada de 60 zile.
Instanta a dispus inlocuirea amenzii contraventionale aplicata pentru contraventia prevazuta de art 41, alin 1 din OUG 95/2002, cu sanctiunea avertisment. Tipul solutiei oferit de instanta este - admite plangerea.
Instanta nu mentioneaza nimic de suspendarea permisului, daca si aceasta sanctiune complementara se anuleaza, din moment ce a dispus inlocuirea amenzii cu avertisment.
Ma puteti lamuri in acest sens, va rog?
Va multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Februarie 2022
LauraDorel, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 19:39, 27 Februarie 2022
Daca nu ati cerut in plingere anularea PV de contraventie si instanta nu a admis aceasta solutie inseamna ca instanta a inlocuit doar sanctiunea principala (amenda) cu avertisment si a pastrat-o pe cea complementara, adica suspendarea permisului. pentru 60 de zile.
S-a cerut admiterea plangerii, anularea PV de contraventie, exonerarea petentului de la plata amenzii si anularea masurii retinerii permisului de conducere si suspendarii excercitarii dreptului de a conduce pentru 60 zile si in subsidiar inlocuirea amenzii cu avertisment.
Instanta a hotarat : "admite plangerea formulata de petent, dispune inlocuirea amenzii pentru contraventia prevazuta la art 41, alin 1 OUG 95/2002 si sanctionata de art 101, alin 3, lit d din OUG 95/2002, prin procesul verbal, cu sanctiunea avertisment. atrage atentia petentului asupra pericolului social al faptei si ii recomanda respectarea dispozitiilor legale. obliga intimatul la plata catre petent a cheltuielilor de judecata".
Din cate am citit "retinerea permisului de conducere este o sanctiune complementara care se aplica impreuna cu sanctiunea amenzii contraventionale de o anumita gravitate. Daca instanta a dispus inlocuirea masurii amenzii cu cea a avertismentului, atunci sanctiunea retinerii permisului dispare intrucat suspendarea acestuia este o masura complementara care se aplica doar atunci cand se stabileste ca masura punitiva aplicarea unei amenzi in forma unei sanctiuni financiare".
Nu stiu ce trebuie sa fac. Trebuie sa predau permisul sau nu? Pot intreba la Brigara Rutiera?
Asteptati sa vi se comunice hotarirea instantei in scris. Aveti oricum, dupa aceea, timp suficient sa va decideti daca depuneti apel sau predati permisul, in conformitate cu art. 118 din OUG 195/2002 Cred ca s-a mentiunut sanctiunea complementara.
Mi s-a comunicat hotararea instantei in scris. Am citat din respectiva hotarare.
Nu mai inteleg nimic, de ce ati scris la inceput, in prima postare, ca "instanta nu mentioneaza nimic de suspendarea permisului, daca si aceasta sanctiune complementara se anuleaza", daca dupa aceea mentionati ca in hotarirea instantei scrie clar " daca instanta a dispus inlocuirea masurii amenzii cu cea a avertismentului, atunci sanctiunea retinerii permisului dispare intrucat suspendarea acestuia este o masura complementara care se aplica doar atunci cand se stabileste ca masura punitiva aplicarea unei amenzi in forma unei sanctiuni financiare" ?

E mentionata si suspendarea permisului, dispare.

E adevarat ca motivarea "suspendarea acestuia este o masura complementara care se aplica doar atunci cand se stabileste ca masura punitiva aplicarea unei amenzi in forma unei sanctiuni financiare" nu am regasit-o in lege, dimpotriva:
Articolul 96
(1) Sancțiunile contravenționale complementare au ca scop înlăturarea unei stări de pericol și preîntâmpinarea săvârșirii altor fapte interzise de lege și se aplică prin același proces-verbal prin care se aplică și sancțiunea principală a amenzii sau avertismentului.

Eu inteleg din textul articolului ca in PV de contraventie poate coexista avertismentul cu o sanctiune complementara, de aceea am si scris postarile anterioare.
[ link extern ]

Posibil ca politia sa declare apel.
Ultima modificare: Duminică, 27 Februarie 2022
latka, moderator

Alte discuții în legătură

Anulare proces verbal Vladu79 Vladu79 Buna ziua, am avut un apel pentru anularea procesului verbal prin care mi a fost suspendat permisul de conducere. Nu inteleg daca trebuie sa predau permisul ... (vezi toată discuția)
Se admite in parte-contestatie pv Eduard24 Eduard24 Buna ziua. Am fost sanctionat cu amenda contraventionala si suspendarea dreptului de a conduce pe o perioada de 30 de zile. Dupa contestatie am primit aceasta ... (vezi toată discuția)
Amenda miturusanda miturusanda Daca am luat o amenda de circulatie care pe langa sanctiunea materiala imi mai suspenda si permisul de conducere, cand o contest trebuie sa cer obligatoriu ... (vezi toată discuția)