avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Review negativ poate fi considerat defaimare?
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Review negativ poate fi considerat defaimare?

Buna seara.
Am lasat niste review-uri negative pe facebook si google.
Faptele prezentate sunt adevarate si demonstrabile.
Firma imi cere sa sterg reviewurile pt a nu ma actiona in judecata pt defaimare.
Este defaimare daca faptele sunt reale?

Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 27 Februarie 2022
AnittaClaudia, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 11:03, 1 Martie 2022
~ Conținut șters la cerere ~
Multumesc. Eu stiu ca toata lumea se asteapta si vrea numai la reviewuri pozitive :), dar cand treaba nu e buna mai primesti si reviewuri negative. Asta era si marea mea dilema, de ce mai exista review daca esti constans sa zici numai de bine.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
sa va dea in judecata, nu au ce va face, e o amenintare fara temei. E important ca acele pareri exprimate sa fie reale, exprimate din experienta proprie.
Buna ziua,
Fiecare persoana are garantat de Constituție „Dreptul la liberă exprimare” (articolul 30) , insa și de Convenția Europeană a Drepturilor Omului (articolul 10 „Libertatea de exprimare”) , ceea ce înseamnă că acesta își poate exprima în mod liber opinia despre un produs anume, pe baza experienței pe care a avut-o, fie ea și una negativă.

În multe cazuri este destul de greu sa faci deosebirea între un review veritabil și unul fake deoarece nu știi dacă autorul acelui review este sincer sau nu , însă te poți folosi de anumite indicii pentru a îți da seama, mai ales că anumite site-uri îți ușurează această muncă.

Expresia arhicunoscută „Libertatea ta se termină acolo unde începe libertatea celuilalt!” este valabilă și în zilele noastre. Conform articolului 15 din Codul Civil nu poți abuza de un drept pentru a aduce un prejudiciu altei persoane iar în articolul 30 alineatul 6 din Constituția României este prevăzut expres faptul că „Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei și nici dreptul la propria imagine.”

A lectura urmatoarele articole:

Articolul 257 din Codul Civil (prin care se prevede că dispozițiile referitoare la persoanele fizice din acel titlu se aplică și persoanelor juridice) raportat la art. 252 Cod civil („Orice persoană fizică are dreptul la ocrotirea valorilor intrinseci fiinţei umane, cum sunt viaţa, sănătatea, integritatea fizică şi psihică, demnitatea, intimitatea vieţii private, libertatea de conştiinţă, creaţia ştiinţifică, artistică, literară sau tehnică.”)

Dreptul la reputație (întâlnit în art. 72 Cod Civil, conform căruia orice persoană are dreptul la respectarea demnității sale, fiind interzisă orice atingere adusă onoarei și reputației unei persoane, fără consimțământul acesteia ori fără respectarea limitelor prevăzute la art. 75 Cod civil.
Articolul 75 prevede că „Nu constituie o încălcare a drepturilor prevăzute în această secţiune atingerile care sunt permise de lege sau de convenţiile şi pactele internaţionale privitoare la drepturile omului la care România este parte.”)
Ultima modificare: Luni, 28 Februarie 2022
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va pot da in judecata si purta prin tribunale ani de zile. Bine, asta nu inseamna ca vor castiga procesul. Cand exista infractiunea de calomnie, proba veritatii scutea de vina.

Alte discuții în legătură

Imagine terfelita voislova voislova Se poate da in judecata un ziar local pentru un artcol prin care iti lezeaza grav dreptul la imagine si sa-l obligi sa blogheze pagina online cu articolul ... (vezi toată discuția)
Ce lege si ce articol din codul civil pot fi invocate intr-un ... ComN ComN Ce lege si ce articol din codul civil pot fi invocate intr-un proces de calomnie si jigniri. Multumesc. (vezi toată discuția)
Defaimare de catre angajator camiutza7 camiutza7 Buna ziua, Am fost concediata cu suspendarea postului, mi s-a dat preaviz legal pe care nu l-am respectat , am anuntat ca plec , mi s-a desfacut ... (vezi toată discuția)