Buna ziua! Va deranjez cu doua intrebari.
1. Daca contractorul reprezinta o asociere de trei societati, conventia SSM poate fi semnata de un reprezentant al Asocierii (apartinand unei singure firme din cele trei), in conditiile in care din contract nu reiese cine este liderul asocierii si cine sunt membrii? Sau exista obligativitatea existentei si ale altor conventii ?
2. Societatea de proiectare se considera ca un antreprenor in executie? Asocierea are loc intre 2 firme de constructii si una de proiectare.
Multumesc mult anticipat, astept cu interes raspunsul dumneavoastra
1. Contractul de prestari servicii se semneaza de catre beneficiar si prestator (toate cele 3 firme). Prin urmare si conventia ssm trebuie semnata de beneficiar si cele trei firme din asociatie.
2. Firma de proiectare nu este antreprenor in executie. Face parte din asociatie fara a putea desfasura si activitate ca antreprenor de lucrari in santier.
Din ce am vazut eu in mai multe contracte pentru executare de lucrari de constructii (in general contracte semnate de constructori cu primarii), ca dupa ce asociații convin cine. să fie “Lider de asociere”, acesta semneaza contractele pentru executarea lucrarilor in numele asociatiei.
Am omis sa va spun ca fiind vorba de un santier temporar si nu de o prestare de serviciu, constructorii nu au de ce sa incheie conventii SSM. Conform prevederilor HG 300/2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate pentru santierele temporare sau mobile beneficiarul lucrarii are obligatia desemnarii unui coordonator in materie de securitate si sanatate pe santier. ART. 7
Atunci cand la realizarea lucrarilor pe santier participa mai multi antreprenori, un antreprenor si unul sau mai multi subantreprenori, un antreprenor si lucratori independenti ori mai multi lucratori independenti, beneficiarul si/sau managerul de proiect trebuie sa desemneze un coordonator in materie de securitate si sanatate pe durata realizarii lucrarii.
In anumite conditii tot beneficiarul lucrarii trebuie sa transmita la inspectoratului teritorial de munca pe raza caruia se vor desfasura lucrarile o declaratie prealabila cu cel putin 30 de zile inainte de inceperea acestor lucrari. ART. 47
Beneficiarul lucrarii sau managerul de proiect trebuie sa intocmeasca o declaratie prealabila in urmatoarele situatii:
a) durata lucrarilor este apreciata a fi mai mare de 30 de zile lucratoare si pe santier lucreaza simultan mai mult de 20 de lucratori;
b) volumul de mana de lucru estimat este mai mare de 500 de oameni-zi.
(de exemplu: daca lucreaza 10 oameni timp de 60 de zile veti avea 10x60= 600 de oameni-zi.) ART. 48
Declaratia va fi intocmita conform anexei nr. 3 si va fi comunicata inspectoratului teritorial de munca pe raza caruia se vor desfasura lucrarile, cu cel putin 30 de zile inainte de inceperea acestora.
Buna ziua! Nu am intrat in amanunte dar este vorba de o prestare de serviciu, in sensul ca are loc reparatia unei cladiri si una din societati executa lucrari de constructii civile iar cealalta lucrari de inlocuire a instalatiilor electrice. Din acest motiv mi se pare ciudat ca atat contractul cat si conventia este semnata de reprezentant Asociere, fara a se specifica in cadrul contractului, dupa cum v-am spus, care dintre firme este liderul asocierii si care membru.
Coordonator ssm
ady09
buna seara. in cazul in care execut o lucrare (constructie de jos pina sus) pentru un beneficiar o alta firma, sunt obligat se angajez coordonator se SSM?este ... (vezi toată discuția)
Ssm
Ilhan memet
Buna ziua. In cazul in care eu sunt beneficiarul unei lucrari, si am angajat un constructor sa mi execute lucrarea, angajarea si plata firmei de ssm este in ... (vezi toată discuția)
Responsabil ssm - itm
kra
Buna ziua,
De curand m-am angajat si eu ca Responsabil SSM la o firma de consultanta care a semnat un contract cu o firma care construieste un parc eolian, ... (vezi toată discuția)