avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Ssm
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Ssm

Buna ziua. In cazul in care eu sunt beneficiarul unei lucrari, si am angajat un constructor sa mi execute lucrarea, angajarea si plata firmei de ssm este in atributia beneficiarului sau a constructorului?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:13, 25 Iulie 2018
Este obligatia constructorului sa asigure conditiile de ssm pentru angajatii lui.
Buna ziua. Despre ce tip de lucrare este vorba? Spre exemplu Reparare stricaciuni locuinta, refacere tencuieli, glet incaperi, renovare diferite incinte... sau constructia unui bloc nou de locuit, birouri...
Ultima modificare: Marți, 24 Iulie 2018
Ionut.ion, utilizator
Indiferent de felul lucrarii care urmeaza a fi executata de o firma si indiferent de tipul beneficiarului lucrarii, instruirea lucratorilor este in sarcina firmei executante. Plata pentru serviciile de instruire in domeniul ssm, indiferent ca se efectueaza cu lucratori angajati cu contract individual de munca sau in baza unui contract de prestari servicii cu un SEPP, plata revine firmei care presteaza activitatea.
Este problema partilor semnatare ale contractului de prestare servicii in domeniul ctii. daca in pretul total, negociat, al contractului sunt incluse si componenete ale salariului primit de lucratorii firmei de ctii., respectiv ai firmei care efectueaza instruirea in domeniul ssm.
Beneficiarul lucrarii de ctii. are obligatia legala sa angajeze pe cheltuiala sa, suplimentar fata de de valoarea contractului incheiat cu firma de ctii. un diriginte de santier pe toata durata efectuarii lucrarilor de ctii.
Si daca este vorba despre o lucrare la care trebuie, conform hg 300/2006, un coordonator SSM. Pe acesta nu-l angajeaza antreprenorul inca din faza de proiect... De asta intrebam de specificul lucrarii... Ca fiecare trebuie sa respecte legislatia ssm si trebuie sa aibe angajat pe cineva in domeniu ( LD, SIPP, SEPP), care trebuie si platit cred ca se intelegea...
Coordonatorul in materie de ssm poate fi un reprezentant al unui SEPP si plata intra in sarcina celui care incheie contract de prestari servicii cu SEPP, respectiv beneficiarul de lucrare sau managerul de proiect.
Managerul de proiect poate fi altul (desemnat de dezvoltator, proiectant, etc.) decat beneficiarul lucrarii. Acesta nu este obligatoriu sa fie platit de benficiarul lucrarii.
HG nr. 300/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare stabileste:
-Art. 6 Atunci cand la elaborarea proiectului participa mai multi proiectanti, beneficiarul si/ sau managerul de proiect trebuie sa desemneze un coordonator in materie de securitate si sanatate pe durata elaborarii proiectului lucrarii.
-Art. 7 Atunci cand la realizarea lucrarilor pe santier participa mai multi antreprenori, un antreprenor si unul sau mai multi subantreprenori, un antreprenor si lucratori independenti ori mai multi lucratori independenti, beneficiarul si/ sau managerul de proiect trebuie sa desemneze un coordonator in materie de securitate si sanatate pe durata realizarii lucrarii.
Pentru activitati legate de ssm si executantii de lucrari pot incheia contracte de prestari servicii cu SEPP, caz in care fac si platile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ssm elisabetty elisabetty Buna ziua La societatea noastra se face mansardare cu lucratori de la alta firma . Ce trebuie sa fac eu ca inspector ssm ( trebuie eu sa-i instruiesc sau ... (vezi toată discuția)
Coordonator ssm ady09 ady09 buna seara. in cazul in care execut o lucrare (constructie de jos pina sus) pentru un beneficiar o alta firma, sunt obligat se angajez coordonator se SSM?este ... (vezi toată discuția)
Lucrator desemnat ssm kra kra Buna ziua, In cadrul unui parc eolian, o societate care are un numar de angajati pe santier de peste 30, poate sa functioneze fara serviciu intern de SSM si ... (vezi toată discuția)