avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Bună ziua, soțul meu avea din 27 decembrie un nou ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Bună ziua, soțul meu avea din 27 decembrie un nou job, intre ...

Bună ziua, soțul meu avea din 27 decembrie un nou job, intre timp seful lui a angajat si alte persoane care sa ii fie oarecum superiori, ieri i s-a adus la cunostinta ca au verificat la politie (ma indoiesc ca este legal) si ca apare o plangere pe numele lui, de acum 7-8 ani cand era presedinte de bloc si 2 idioti l-au dat in judecata, fara castig de cauza, cazierul este ok, dar au zis ca datorita acelei plangeri, nu vor sa mai continue colaborarea, este legal sa faca asta, este legal sa verifici la politie "prin pile"? Putem face ceva? Nu mi se pare normal si firesc ca daca nu poti gasi alt motiv sa nu mai continui colaborarea sa incepi cu asa ceva , personal as vrea sa depuna o plangere, este posibil asa ceva? Chiar daca nu o sa mai stea angajat la acest patron, dar macar sa vada ca nu este normal sa faci astfel de lucruri, alte divergente nu au avut, din contra a avut performante profesionale si a indeplinit tot ceea ce a promis ca face. Mulțumesc pentru timpul acordat si pentru eventualele raspunsuri.
Cam dubios security clearance asta, de obicei se cerea un cazier judiciar, fiscal, etc,
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Utilizatorul nu a mentionat tipul de job. Security Clerance nu se cere asa, la orice job, ci doar la acelea in care se lucreaza la anumite proiecte specifice (militare, de securitate, etc) sau care lucreaza cu informatii sensibile (centrala atomo-nucleara, etc etc.). Daca job-ul persoanei este, sa zicem, general, este foarte posibil ca acea companie/firma sa fi cerut pur si simplu, prin amicitii sau alte legaturi profesionale, datele. Nu inteleg de ce nu au cerut cazierul, dar asta e alta problema. Modul in care au obtinut informatiile poate fi chestionat de catre utilizator, pentru ca, ulterior, sa poata face o plangere (nu stiu daca se va solutiona, dar e dreptul utilizatorului) privind modul in care informatiile acestea au fost obtinute (daca luam in considerare faptul ca la angajare nu a fost semnat nici un document care sa PERMITA angajatorului aflarea de alte informatii.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
SESIZARE

DOMNULE INSPECTOR ȘEF,

Subsemnatul(a) ........................................... născut(a) la data de ....................... cu domiciliul în județul / sectorul ..................... localitatea ................................. strada ............................... nr. ......... bloc........... scara .......... etaj ........... apartament ............ nr. telefon fix................. nr. telefon mobil ............................... posesor al BI (CI) ....... seria...... nr .................. eliberat la data de .................. de către ...................................... CNP ................................ de profesie ...................................... angajat sau fost angajat din data de ..................... în funcția de ................................ la SC ................................ cu sediul în localitatea.................................. str ......................................... nr. ........... județul .................. nr. telefon .................. luând la cunoștință că inspectorii de muncă vor păstra confidențialitatea celor sesizate de mine în conformitate cu art. 18, alin. 1, lit. c din Legea nr. 108/1999 (republicată) pentru înființarea si organizarea Inspecției Muncii, și cunoscând că falsul în declarații este prevăzut și pedepsit de art. 326 Cod Penal cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă adresez o petiție prin care sesizez următoarele probleme:

.................................................

(se detaliază starea de fapt / problemele semnalate. De exemplu, neplata salariului de către angajator, munca nedeclarată - "la negru" și orice alte aspecte care țin de competențele ITM. A se vedea lista atribuțiilor specifice ale ITM de mai jos.)

Data....... Semnătura .

Explicații
Cetățenii sau organizațiile legal constituite pot adresa Inspectoratului Teritorial de Muncă petiții, în conformitate cu procedura prevăzută prin OG nr. 27/2002 și în Regulamentul de organizare și funcționare a Inspectoratului Teritorial de Muncă (Legea nr. 108/1999, HG nr. 767/1999).

Petițiile către ITM se adresează în scris si trebuie sa cuprindă în mod obligatoriu numele și prenumele petiționarului, precum și adresa unde acesta dorește să primească răspunsul.

Reclamațiile adresate ITM București se trimit la adresa str. Radu Vodă nr. 26-26A, Sector 4, București.

Competența ITM

În domeniul relaţiilor de muncă, Inspecţia Muncii are, potrivit Legii nr. 108/1999, următoarele atribuţii specifice:

a) controlează aplicarea reglementărilor legale, generale şi speciale, cu privire la încheierea, executarea, modificarea, suspendarea şi încetarea contractelor individuale de muncă;

b) controlează stabilirea şi acordarea drepturilor cuvenite salariaţilor ce decurg din lege, din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din contractele individuale de muncă;

c) controlează aplicarea măsurilor de respectare a egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi;

d) asigură la nivel naţional evidenţa muncii prestate în baza contractelor individuale de muncă, prin registrul general de evidenţă al salariaţilor, precum şi evidenţa zilierilor şi a beneficiarilor prestaţiilor acestora;

De regula nu incurajez manifestarile de orgoliu personal legal de relatiile de munca.Contractul individual de munca e un contract oneros prin care o persoana numita angajat isi vinde forta de munca unei persoane , de regula , juridica numita angajator.
Dar in romaneste cum se cheama ? Sau apare in vreo Lege "security clearance"
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
tatarussilvia a scris:
Nu răzbunare, nici sa ramana acolo, insa nu mi se pare normal sa invoce astfel de motiv.


In regula, deci, ati scris in primul mesaj ca 2 persoane l-au dat in judecata pe sotul dvs.
...si ca apare o plangere pe numele lui, de acum 7-8 ani cand era presedinte de bloc si 2 idioti l-au dat in judecata, fara castig de cauza, cazierul este ok...


Faptul ca l-au dat in judecata este o chestiune civila, iar plangerea la politie este o chestiune penala.
Acum, dvs este posibil sa faceti o confuzie intre aceste chestiuni, sau daca nu, atunci trebuie sa lamuriti daca plangerea penala a ajuns pana in faza dee judecata, sau cum s-a finalizat acea plangere penala.
DE ce spun asta? Pentru ca este posibil ca numele sotului dvs sa fie la vedere pe portalul public si asa, nu mai este vreun secret, daca a fost sau daca nu a fost vreo plangere pe numele lui, si cum s-a solutionat.

Pe de alta parte, de la data la care sotul dvs s-a angajat si pana la data la care ati scris dvs mesajul pe forum, sunt mai putin de 90 de zile calendaristice. Si de regula, perioada de proba este de 90 de zile calendaristice, perioada in care, angajatorul daca vrea sa dea afara un salariat, poate sa o faca fara nicio justificare, in temeiul art 31 din Legea 53/2003. (bine , asta este regula , este adevarat ca exista si exceptii).
Fata de aceste chestiuni, nu vad ce ce s-ar fi justificat angajatorul in vreun fel.

In concluzie, ce trebuie sa intelegeti, este ca nu vi se poate da un raspuns clar doar pe baza celor scrise de dvs la impuls si la nervi. Situatia trebuie analizata mai profund si apoi se pot gasi solutii, ce si cum, ar trebui facut din cele care pot fi facute.
In opinia mea, demersul dvs este alimentat doar de razbunare.
Retineti ca : DACA o relatie nu merge, inseamna ca NU MERGE. Adica dragoste cu de-a sila nu se poate.
Iar la munca, este vorba de o relatie *de munca", bilaterala bineinteles, nu mai insist ca ati inteles.
Totusi, pentru a fi impacata cu gandul ca ati facut tot ce se putea, pentru pedepsirea celor vinovati, luati legatura cu un avocat, jurist ceva, si devoalati cu acesta toate aspectele si apoi veti primi si sfatul corect. Succes!

Alte discuții în legătură

Neplata salarii cry23 cry23 As avea si eu o intrebare: firma la care lucrez nu a mai platit salariile din august si nimeni nu ne-a comunicat absolut nimic. Firma are administrator ... (vezi toată discuția)
Abuzurile patronilor nepedepsite mihainita mihainita am lucrat ca sofer pe camion de 40 tone si am fost concediat pentru ca am refuzat sa incalc regulamentul 561/2006 referitor la timpii de lucru si de odihna.Nu ... (vezi toată discuția)
Plata concediului de odihna neacordat codulmuncii codulmuncii Buna ziua. Sunt in conflict cu angajatorul deoarece nu vrea sa-mi plateasca concediile neefectuate din vina sa. Ce trebuie sa fac mai departe? (vezi toată discuția)