avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 997 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bunuri mobile
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bunuri mobile

Buna ziua,
Suntem 4 frati si urmeaza sa deschidem succesiunea dupa decesul mamei noastre, la notar, pe cale amiabila.
Problema pe care o intampinam este la “bunurile mobile”. Pentru a face o economie, am ales de comun acord ca aceste bunuri sa nu fie trecute pe masa succesorala urmand sa le impartim frateste.

Va rog sa imi spuneti care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmam pentru a face aceasta impartire in mod legal fara a ne suspecta unii pe altii de inselaciuni. Doresc sa precizez ca pana in prezent nu s-a facut nici un inventar al bunurilor.
Unul dintre frati nu doreste sa aduca un evaluator, dorind ca evaluarea bunurilor sa se faca vizual, la aprecierea lui, si ca impartirea sa se faca verbal.

Noi nu suntem de acord cu el si vrem sa o facem “cu acte in regula”, cu semnaturi si parafe.
Care sunt variantele legale prin care putem face aceasta impartire fara a avea viitoare repercusiuni?

In prezent, aceste bunuri mobile sunt depozitate/pastrate in apartamentul defunctei si vor ramane acolo pana la finalizarea succesiunii si a vanzarii apartamentului. Intrebarea este:
Bunurile mobile care NU sunt trecute pe masa succesorala se considera nule (inexistente)?
Poate fi trasa la raspundere persoana (succesorul) care isi va insusi din bunuri fara acordul celorlalti frati in conditiile in care aceste bunuri nu sunt declarate pe masa succesorala?

Va rog sa imi spuneti cum se procedeaza si in cazul in care unul dintre frati nu doreste sa achite partea lui din cheltuielile comune (utilitati) din apartamentul defunctei, impozite si alte taxe comune.
Ce se va intampla cu datoriile fratelui rau-platnic? I se vor retrage din banii mosteniti?
Care este procedura? Cum il putem obliga la plata cheltuielilor comune fara a ajunge in instanta?
Cum se face partajarea bunurilor?

Pentru un raspuns prompt va multumesc anticipat.

Cu stima,
C.P.

Alte discuții în legătură

Dezbatere mostenire unui parinte decedat florynela florynela Buna ziua, am mare nevoie de un sfat. Suntem 2 frati care locuim intr-o casa proprietate a parintilor nostri, iar parintii nostri locuiau intr-o alta casa ... (vezi toată discuția)
Succesiune - drepturile sotului supravietuitor Vasile75 Vasile75 Buna ziua! Va rog sa imi spuneti o parere cu privire la o succesiune: Doi soti au trait impreuna 30 de ani si au facut avere (bunuri imobile si mobile) ... (vezi toată discuția)
Succesiune fartataurel fartataurel Ce trebuie sa fac daca in urma decesului ambilor parinti, nu am facut succesiunea, fratele meu nu vrea sa imparta cu mine casa si bunurile? (vezi toată discuția)