avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dezbatere mostenire unui parinte decedat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dezbatere mostenire unui parinte decedat

Buna ziua, am mare nevoie de un sfat. Suntem 2 frati care locuim intr-o casa proprietate a parintilor nostri, iar parintii nostri locuiau intr-o alta casa proprietate a lor. In anul 2009 tatal nostru a decedat, si noi fratii (ambii casatoriti) am continuat sa locuim in aceea casa cu gandul ca la un moment dat fie o vom vinde fie unul dintre noi ii va da partea celuilalt, mama noastra neavand nici o pretentie la aceasta casa, dorind sa impartim frateste proprietatea. Desi au trecut 2 ani vad ca fratele meu evita sa clarificam acesta problema, nici de vandut nu vrea nici resurse pentru a-mi da partea nu are. Ce pot face eu sa grabesc clarificarea situatiei? Care este procedura avand in vedere ca mama noastra traieste si doreste dezbaterea numai uneia dintre proprietati? Costurile sunt mari?
Cel mai recent răspuns: narcisa_salbatica , utilizator 20:03, 24 Mai 2011
Puteti dezbate succesiunea pe o parte din masa succesorala, urmand ca apoi sa suplimentati certificatul de mostenitor.
Totusi, mai bine e sa faceti pe tot, sa nu mai aveti batai de cap pe viitor.

Daca va intelegeti toti amiabil, puteti merge la notar.
Daca nu, in instanta.
Taxa de timbru este de 3% din masa succesorala, daca au trecut mai mult de 2 ani de la deces veti plati si impozit.
Dezbateti succesiunea dupa tatal dvs., acesta ar fi primul pas. Insa nu veti putea imparti "frateste" imobilul intrucat, fiind proprietatea comuna a parintilor dvs., mama detine o cota de 1/2, chiar daca renunta la dreptul sau din succesiune, dvs. cu fratele veti imparti egale doar jumatatea care a apartinut defunctului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire stefan70 stefan70 Buna ziua.Tatal meu a murit acum 4 ani, iar acum trebuie sa dezbatem mostenirea, adica un apartament si bunurile. Mentionez ca santem 2(doi) frati si mama ... (vezi toată discuția)
Mostenire...ajutorr elisabeta11 elisabeta11 buna ziua!! In urma decesului tatalui vreau sa deschid taxa de succesiune, mama traieste,si suntem 5 frati.... intrebarea mea este: cat la suta din ... (vezi toată discuția)
succesiune - buna ziua, tata a fost recasatorit cu o femeie, in noiembrie ... moisetdo moisetdo Buna ziua, Tata a fost recasatorit cu o femeie, in noiembrie 2020 el a murit, in aprilie 2021 a murit si ea.Tata i-a facut donatie pe tot ce detinea din ... (vezi toată discuția)