Puteti divorta prin comun acord, daca nu exista copii minori rezultati din casatorie.
Casa va apartine , insa, faptul ca s-au investit in ea banii obtinuti la nunta si alte venituri comune , il indreptateste pe sotul dvs. sa isi recupereze cota sa din investitie, in caz ca va pretinde asa ceva.
Buna ziua,
Art. 31
Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot:
a) bunurile dobandite inainte de incheierea casatoriei;
b) bunurile dobandite in timpul casatoriei prin mostenire, legat sau donatie, afara numai daca dispunatorul a prevazut ca ele vor fi comune;
c) bunurile de uz personal si cele destinate exercitarii profesiei unuia dintre soti;
d) bunurile dobandite cu titlu de premiu sau recompensa, manuscrisele stiintifice sau literare, schitele si proiectele artistice, proiectele de inventii si inovatii, precum si alte asemenea bunuri;
e) indemnitatea de asigurare sau despagubire pentru pagube pricinuite persoanei;
f) valoarea care reprezinta si inlocuieste un bun propriu sau bunul in care a trecut aceasta valoare.
Puteti divorta prin acord cf.
Art. 38
Instanta judecatoreasca poate desface casatoria prin divort atunci cand, datorita unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila.
Divortul poate fi pronuntat si numai pe baza acordului ambilor soti, daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:
a) pana la data cererii de divort a trecut cel putin un an de la incheierea casatoriei
si
b) nu exista copii minori rezultati din casatorie.
Oricare dintre soti poate cere divortul atunci cand starea sanatatii sale face imposibila continuarea casatoriei.
La solutionarea cererilor accesorii divortului, referitoare la incredintarea copiilor minori, obligatia de intretinere si folosirea locuintei, instanta va tine seama si de interesele minorilor.
Daca sotul meu pretinde cota parte din investitie ar veni 50% .aceasta poate fi si in obiecte gen frigider. masina spalat etc nu neaparat bani deoarece in caz de bani ar fii o problema nu asa avea de unde sa i dau o suma mare toata odata.
Inainte de casatorie a luat un imprumut bancar ( pe numele lui) pt realizarea nuntii iar ulterior l a reinoit cu o alta suma pt a ne putea realiza incalzirea centrala.
La plata lui am contibuit contribuit amandoi .El a platit un an singur doarece in acel an am fost studenta si nu realizam venituri.
Imprumutul e datorie comuna sau nu?
As putea sa platesc eu rata lunara pana la terminarerea creditelor (500) inca 5 ani si sa se considere cota parte din investitia comuna in casa ?
Multumesc!
Chiar daca sunt impartite si datoriile dobadite in timpul casatoriei , acesta imprumut nu va face obiectul partajului.
Dumneavoastra, investind sume de bani in vederea platii de rate , aveti un drept de creanta , pe care vi-l puteti valorifica in cadrul unui proces .(prescriptia intre soti e suspendata , nu curge, deci aveti posibilitatea de a recupera aceste sume de bani in termen de 3 ani de la desfacerea casatoriei in mod definitiv si irevocabil)
Cat platititi , si cat veti dovedi , atat veti valorifica .(nimeni nu va constrange sa platiti imprumutul sotului )
Totusi , sunt aspecte ce se pot schimba in functie de intelegerea pe care ati avut-o privind cheltuielile de nunta (tinand cont daca a existat un accept al dumneavoastra de a face acel imprumut , in vederea organizarii nuntii )
Succes.
divortul pe cale amiabila se poate realiza, daca nu exista copii minori .
referitor la partaj, aceasta actiune se poate realiza concomitent cu procesul de divort sau ulterior .
daca sunteti de acord, puteti incheia o tranzactie privind partajarea bunurilor. aceasta tranzactie o semnati in fata judecatorului , urmand ca instanta sa ia act si sa pronunte hotararea de expedient.
solicitati preluarea creditului , iar pt. ca hotararea judecatoreasca sa fie opozabila bancii ar trebui ca si aceasta institutie sa fie parte in procesul de partaj.
sotul in cazul in care se razgandeste are doar un drept de creanta in privinta cheltuielilor facute cu renovarea, mobilarea imobilului .