avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 646 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate Dezbatere mobilizare obligatorie în caz de război
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

Dezbatere mobilizare obligatorie în caz de război

Bună ziua.

Având în vedere că s-ar putea ca România (NATO) să intre intr-un conflict armat cu Rusia , doresc o dezbatere cât se poate de liberă și obiectivă asupra următoarei chestiuni: interzicerea dreptului BĂRBAȚILOR cu VÂRSTA între 18-60 ani de a pleca din țară.

Întrebarea mea este: pe ce criterii , realiste și obiective , se bazează această lege ?

1) Să discutăm întâi partea legată de VÂRSTĂ. Sa îmi spună cineva care este diferența dintre un tânăr care împlinește 18 ani în ziua în care se declanșează războiul, deci nu are dreptul de a părăsi țara și un alt tânăr care sărbătorește majoratul 2 zile mai târziu, și deci poate părăsi țara .

2) De ce se interzice doar bărbaților părăsirea țării, iar femeile pot pleca și sa-si vadă de viitorul și cariera lor? Nu suntem în epoca de piatră unde, da , forța musculară era decisivă ,ci suntem în secolul 21 , unde un singur glonț te ucide , indiferent dacă ești o femeie delicată sau un bărbat de 2 metri și numa mușchi, iar armele nu sunt mai grele de 3-4 kg , suficient de usoare pentru a fi utilizate ok de orice adult indiferent de gen ,deci argumentul "fizicului" nu ține . Dacă îmi ziceți că bărbatul nu naște, din nou nu este un argument deoarece pentru simplu fapt că doar femeile pot rămâne însărcinate, nu înseamnă că sunt și obligate ,pot să aleagă, ca nu suntem într-un sistem totalitar ,ci în democrație , șinicinu sunt obligate să se întoarcă in țară , cu tot cu copii, la finalul războiului, pentru a repopula țara cu români! Că tot pomeneam de democrație și secolul 21, parcă femeile nu mai sunt acele "obiecte" care erau ținute doar la cratiță , ci drepturile lor au fost aduse "la zi" și foarte bine că e așa, dar in cazul ăsta de ce nu sunt și ele obligate să rămână în țară? Plus că femeile au dreptul să se pensioneze cu 3 ani mai repede decât bărbații, deși au o speranță de viață cu vreo 8 ani mai mare decât a bărbaților. Și uite că nu suntem deloc egali . Ce vină are cineva că s-a născut băiat (și este obligat sa rămână si să își pună la bătaie cariera , viitorul, sanatatea si viața, în condițiile in care alții, doar ca au un alt sex sau au o altă vârstă, nu sunt forțați să fie solidari cu cei obligati să rămână) și nu fată (care in caz de război poate sa își vada de viață, de viitor, de carieră etc)? De parcă am putut alege asta la naștere... Iar dacă îmi spuneți că "de ce nu pleci acum sau de ce nu ai plecat pana acum?" , răspunsul meu este "pentru că (si poate am fost naiv, ca să nu zic altfel) am vrut să pun și eu umărul la dezvoltarea acestei țări, acestei societăți, dar nu să îmi pun la bătaie viitorul, sănătatea și viața, doar ca vrea statul să țină cu forța niște oameni ,numa pentru că s-au născut de sex masculin iar restul, care n-au avut această (ne)șansă, pot să plece unde văd cu ochii".

Eu văd situația în felul următor: ori rămânem cu toții , solidari în țara asta indiferent de sex , vârstă, etnie ,religie , cunoștința sau pila cui o fii etc. , ori să rămână cine dorește, fără discriminări bazate pe niște chestii unde nu aveai vreun cuvânt de spus .

Sunt nou pe acest site , așa că nu știu dacă se pot iniția astfel de dezbateri, dar îmi doresc să văd ce părere au alții despre acest subiect , câtă vreme limbajul este unul civilizat, iar argumentele sunt raționale și nu bazate pe emoții. Consider că aceste lucruri trebuie dezbătute public, nu doar propuse și votate de anumiți oameni, fie ei și aleși (asta nu le da dreptul să facă ce vor) de noi, cetățenii cinstiți plătitori de taxe și impozite
Ultima modificare: Miercuri, 9 Martie 2022
VasiLiescu, utilizator

Alte discuții în legătură

Doresc sa iau o fata la domiciliul meu insa imi este teama ca mi-o ia familia inapoi anonim564746 anonim564746 Buna seara! Am o prietena de 18 ani si as dori sa o iau acasa la mine definitiv,parintii o abuzeaza ,agresand-o fizic si spunandu-i cuvinte insultatoare atat ... (vezi toată discuția)
Avocatnet 2014: nicusor are doi tati Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici Un spamer foarte incapatanat mi-a trimis acum vreo doua zile un email pe care inainte sa-l sterg l-am deschis dintr-un fel de curiozitate aproape morbida de ... (vezi toată discuția)
Cine decide dacã face avort ? m1ha1g m1ha1g Mama vrea să păstreze copilul, tatăl însă nu vrea. Sau invers. Cine e cel care decide ? Ce se întâmplă mai târziu ? Se plătește pensie ... (vezi toată discuția)