avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua! Doresc achizitionarea unui teren dar ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua! Doresc achizitionarea unui teren dar proprietarul ...

Buna ziua!

Doresc achizitionarea unui teren dar proprietarul se afla in Anglia. Din pacate in 2019 i-a expirat cartea de identitate, acum abia a nascut si nu poate sta in Romania mult timp. Legal se poate face contract de vanzare-cumparare la notar cu pasaportul? ma puteti ajuta cu un art de lege?

Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 19:20, 9 Martie 2022
Da, se poate.
Sau, poate obține o carte de identitate provizorie.
Multumesc !

un art din lege, ceva ma puteti ajuta, va rog mult!!

Notarii refuza sa faca acest ctr doar cu pasaportul de RO
Nu exista un temei legal. Pașaportul este un document de călătorie.
În mod normal, el nu este considerat un act de identitate.
Prin excepții, în anumite situații o persoană se poate identifica si cu pașaportul (fiind un act cu fotografie).
Problema este ca în pașaport nu este menționat, nici domniciul, nici reședința.
Or, domiciuliul este un element de identificare a persoanei, împreună cu numele, cnp-ul etc.
Paşaportul este un document de călătorie care face dovada identităţii şi cetăţeniei, dar nu şi a domiciliului sau reşedinţei, care se pot dovedi numai cu actul de identitate (carte/buletin de identitate).
În situația de față, persoana are buletinul expirat de 3 ani.
În 2019 nu era pandemie. Cartea de identitate poate fi obtinuta si fara prezența in Romania. Putea foarte bine sa imputerniceasca pe cineva, printr-o procura de la Consulat sa ii reînnoiască actul de identitate.
Cu alte cuvinte, nu are nicio scuza. Este doar pura delăsare.
Mai departe, folosirea pașaportului depinde de bunăvoința notarului respectiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot obține buletin prin consulat dacă nu am niciun act de identitate valabil? GabLuta GabLuta Locuiesc in Irlanda si mi-am pierdut certificatul de naștere. De curând am aplicat pentru un certificat duplicat prin consulatul din Dublin, si-l voi avea la ... (vezi toată discuția)
Acte identitate Adrian37 Adrian37 Buna ziua. Intampin urmatoarea problema. locuiesc in Anglia si mi-au expirat actele. Serviciul nu imi permite sa vin in tara sa imi reinnoiesc buletinul pentru ... (vezi toată discuția)
As dori sa stiu daca cu cartea de identitate provizorie poti ... Bostan mihaela Bostan mihaela As dori sa stiu daca cu cartea de identitate provizorie poti trece vaporul (vezi toată discuția)