avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Suspendare permis de conducere categoria B
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Suspendare permis de conducere categoria B

Buna ziua !

Ma numesc Horvat Albert-Adrian , si am nevoie de indrumare si de informatii privind situatia permisului meu de conducere.

Locuiesc in Austria de zece ani, detin permis de conducere categoria B obtinut in Romania si preschimbat in Austria deoarece urma sa expire data valabilitatii.(Permis austriac dar cu date romanesti).

Anul trecut pe data de 15.07.2021 am venit in Romania si am fost oprit pe autostrada Turda-Cluj de catre organele de politie din cauza depasirii limitei de viteza de 130km/h cu 67km/h, deci aveam vreo 197km/h...ca urmare permisul mi-a fost suspendat pe loc pentru 60 de zile.Avand permis austriac ofiterul a spus ca il voi putea obtine dupa ce platesc amenda si ca va trebui sa fac o declaratie la notar precum ca trebuie sa parasesc teritoriul Romaniei in 24h,pe baza acestui motiv imi vor inapoia permisul.

Altcineva m-a sfatuit ,ceea ce am si facut,sa platesc amenda , sa depun o plangere contraventionala la judecatoria din Turda care m-a ajutat sa-mi petrec restul concediului ramas si totodata redobandirea imediata a permisului de conducere nemai fiind nevoit sa parasesc teritoriul tarii in 24h .Am fost informat in avans precum ca in urma procesului care va urma, permisul meu va fi suspendat pe o perioada de 60 de zile pe teritoriul Romaniei iar daca nu ma voi prezenta sa depun permisul se va mai adauga inca 30 de zile, deci 90 de zile in total.

Procesul a avut loc la data de 16.11.2021 iar plangerea mea a fost respinsa si s-a luat o hotarare definitiva pentru ca nu am facut apel dupa primirea instiintarii , deci dupa 30 de zile ((nu am primit nimica),din acest motiv am sunat azi 08.03.2022 la judecatoria Turda sa aflu care e situatia...care mi-a confirmat ca decizia este definitiva si a ei mi-au trimis instiintare pe 25.12.2021 ca urmare hotararea este definitiva incepand cu data de 25.01.2022.

Sper ca m-am facut destul de inteles avand in vedere situatia mea....acuma sunt in Austria ,pentru ca aici traiesc impreuna cu familia mea ...intrebarea mea este : cum pot afla situatia permisului , cand este ,daca a fost sau cand va fi permisul suspendat ? Doresc sa vizitez dinnou Romania de aceea imi fac griji nu care cumva la vama adica pe teritoriul Romaniei sa am vreo surpriza neplacuta precum ca conduc masina cu permisul suspendat, caz penal...Cum pot afla ? Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 10:00, 12 Martie 2022
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Procedura de suspendare a permisului, in urma pierderii definitive a procesului, este descrisa la art. 118 din codul rutier (OUG 195/2002) :

"(4) Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce se reia in ziua urmatoare celei in care a fost predat permisul de conducere, dar nu mai tarziu de 30 de zile de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care instanta a respins plangerea impotriva procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei. Sanctiunea contraventionala complementara constand in suspendarea dreptului de a conduce isi produce efectele fara indeplinirea vreunei alte formalitati.
(5) Predarea permisului de conducere de catre contravenient se face personal, prin reprezentant conventional sau prin servicii de curierat, cu aviz de primire, in termenul prevazut la alin. (4) , la serviciul/biroul politiei rutiere, care il va inainta unitatii de politie care il are in evidenta.
(6) Se considera indeplinita obligatia de predare a permisului de conducere si in cazul in care documentul este transmis prin servicii de curierat, cu aviz de primire, in termenul prevazut la alin. (4) la serviciul/biroul politiei rutiere. Data care se ia in considerare este data predarii permisului catre serviciul de curierat. Dovada inlocuitoare se elibereaza la data prezentarii titularului inauntrul termenului de suspendare a dreptului de a conduce la serviciul/biroul politiei rutiere la care a inaintat permisul de conducere.
(7) In cazul in care contravenientul nu preda permisul de conducere in termenul prevazut la alin. (4) , durata de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce se majoreaza de drept cu 30 de zile, fara indeplinirea vreunei alte formalitati."
[ link extern ]

De la 1.02.2022 acest articol a fost modificat. Calculind cele 30 de zile prevazute la alin.4 s-ar putea ca politia sa va "trateze" dupa textul noului cod rutier:
"(4) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce se reia de drept începând cu ora 00.00 a zilei următoare celei în care a fost predat permisul de conducere, după rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești prin care instanța a respins plângerea formulată împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției sau a admis-o în parte, menținând sancțiunea contravențională complementară aplicată, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești.
(4^1) Termenul de 30 de zile prevăzut la alin. (4) se calculează pe zile pline, începând cu ora 00.00 a zilei următoare datei rămânerii definitive a hotărârii judecătorești. În situația în care termenul se împlinește într-o zi nelucrătoare, acesta se prelungește până în prima zi lucrătoare care urmează.
(5) Predarea permisului de conducere de către contravenient se face personal, prin reprezentant convențional sau prin servicii de curierat, cu aviz de primire, în termenul prevăzut la alin. (4), la serviciul/biroul poliției rutiere, care îl va înainta unității de poliție care îl are în evidență.
(6) Se consideră îndeplinită obligația de predare a permisului de conducere și în cazul în care documentul este transmis prin servicii de curierat, cu aviz de primire, în termenul prevăzut la alin. (4) la serviciul/biroul poliției rutiere. Data care se ia în considerare este data predării permisului către serviciul de curierat. Dovada înlocuitoare se eliberează la data prezentării titularului înăuntrul termenului de suspendare a dreptului de a conduce la serviciul/biroul poliției rutiere la care a înaintat permisul de conducere.
(7) În cazul în care contravenientul nu predă permisul de conducere în termenul prevăzut la alin. (4), durata de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se majorează de drept cu 30 de zile, fără îndeplinirea vreunei alte formalități.
(8) În sensul prezentului articol, prin serviciu al poliției rutiere se înțelege serviciul poliției rutiere din structura unui inspectorat județean de poliție, Brigada Rutieră din cadrul Direcției Generale a Municipiului București sau biroul de poliție autostrăzi din cadrul Brigăzii Autostrăzi și Misiuni Speciale din structura Inspectoratului General al Poliției Române."
[ link extern ]
Codul rutier a fost modificat prin:
[ link extern ]

Diferenta dintre cele doua texte mi se pare a fi fraza " Sanctiunea contraventionala complementara constand in suspendarea dreptului de a conduce isi produce efectele fara indeplinirea vreunei alte formalitati." care , in opinia mea, presupune ca suspendarea incepe si fara predarea permisului, dupa cele 30 de zile prevazute de lege pentru a indeplini procedura predarii.
In noua forma a legii fraza respectiva a disparut, asa ca nu stiti cind decide politia sa aplice suspendarea. S-au mai vazut astfel de cazuri.

Totusi, pentru fapta savirsita de dvs. legea prevede suspendarea permisului pe 90 de zile:
Articolul 102
(3) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 90 de zile savarsirea de catre conducatorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai urmatoarelor fapte:
....................
e) depasirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv si pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatata, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate si verificate metrologic.
....................

Prin urmare, suspendarea legala a permisului dvs. e de 90+30 de zile pentru nepredare la timp = 120 de zile

Din pacate nu va pot preciza cind a decis, sau va decide, politia sa "dea startul" suspendarii permisului dvs. De multe ori au interpretari proprii ale legii.



Ultima modificare: Joi, 10 Martie 2022
latka, utilizator
Mulțumesc mult pentru răspuns !
Acuma îmi este clară situația din punct de vedere legislativ. Azi am sunat la Poliția de la Autostrada A3. Turda-Borș și mi-au zis că ei au nevoie de hotărârea definitivă de la Judecatoria Turda ca să poată pune în aplicare suspendarea permisului auto, am vorbit și la Judecatoria Turda ,trebuie să plătesc taxa de timbru judiciar (5lei) ca să îmi elibereze o copie a hotărârii definitive.
Cei de la poliției au precizat că suspendarea va fi pe o perioadă de 90 de zile plus încă 30 de zile dacă nu predau permisul (exact cum mi-ați scris dumneavoastră). Undeva am citit ca există posibilitatea să nu se mai adauge cele 30 de zile dacă pot dovedi ca am rezidență în Austria și că am permis austriac, știți cumva dacă există această posibilitate de anulare a prelungirii cu 30 de zile?
Vă mulțumesc din suflet!

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu stiu de posibilitatea pe care ati citit-o dvs. de a fi "iertat" de cele 30 de zile suplimentare, pe motiv ca aveti rezidenta in Austria, permisul se poate preda si prin servicii de curierat cu confirmare de primire :
Art. 118
(6) Se consideră îndeplinită obligația de predare a permisului de conducere și în cazul în care documentul este transmis prin servicii de curierat, cu aviz de primire, în termenul prevăzut la alin. (4) la serviciul/biroul poliției rutiere. Data care se ia în considerare este data predării permisului către serviciul de curierat. Dovada înlocuitoare se eliberează la data prezentării titularului înăuntrul termenului de suspendare a dreptului de a conduce la serviciul/biroul poliției rutiere la care a înaintat permisul de conducere.

V-am explicat anterior ca politia poate sa "astepte" sa se informeze despre devenirea definitiva a hotaririi. Cititi si alte opinii, inclusiv despre o decizie a ICCJ de respingere a unei sesizari precum ca majorarea cu 30 de zile a suspendarii ar fi neconstitutionala:
[ link extern ] /
[ link extern ]
Eu nu vreau să predau permisul, sancțiunea de suspendare este valabilă doar pe teritoriul României , dacă trebuie să-l trimit prin curierat înseamnă că nu voi mai putea conduce nici într-o altă țară înafară de România...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Am înțeles asta de la început, prin urmare va trebui să evitați condusul în România, cel puțin anul asta. Pe forumul de față s-au povestit cazuri de suspendare a permisului după perioade și mai lungi de un an. Legea e proastă și poliția are interpretări proprii. Cred ca se bazeaza pe:
Art.121 din OUG 195/2002
(2) Executarea sancțiunii contravenționale complementare se prescrie în același termen în care se prescrie sancțiunea contravențională principală.
Daca nu ma insel termenul e de 3 ani.

Totusi nu as fi atit de sigur ca IGP din Romania nu comunica sanctiunea si in Austria din moment ce regulamentul de aplicare a codului rutier prevede astfel de comunicari (in ambele sensuri) :
Articolul 207
Când un conducător de autovehicule, posesor al unui permis de conducere eliberat de către o autoritate străină, săvârșește o faptă pentru care legea prevede și aplicarea punctelor de penalizare, procesul-verbal de constatare a contravenției se trimite poliției rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, pentru informarea autorității statului care a emis permisul de conducere.
Articolul 213
(1) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce se dispune de către poliția rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și în cazul în care titularul permisului de conducere eliberat de către autoritatea competentă din România a săvârșit o faptă pe teritoriul altui stat, iar autoritatea statului respectiv a dispus, prin hotărâre, o astfel de măsură.
(2) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce se aplică pe teritoriul României numai dacă pentru fapta săvărșită legislația rutieră românească prevede o astfel de măsură.
[ link extern ]

iar in codul rutier se specifica la art. 113:
(1^1) Titularul permisului de conducere eliberat de o autoritate străină, împotriva căruia s-a dispus suspendarea dreptului de a conduce, poate solicita șefului poliției rutiere pe raza căreia a fost constatată fapta, restituirea documentului, înainte de expirarea perioadei de suspendare, cu cel mult o zi lucrătoare înainte de data părăsirii teritoriului României.
(1^2) În situația restituirii permisului de conducere potrivit alin. (1^1), Inspectoratul General al Poliției Române comunică sancțiunea aplicată autorității străine care a eliberat documentul.
[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 11 Martie 2022
latka, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna ziua! in urma unui apel la un proces verbal de contravenție ... Coman91 Coman91 Buna ziua! In urma unui apel la un proces verbal de contravenție ( depășire linie continua ) am pierdut ! Nu am dus permisul la timp și mi-au mai adăugat ... (vezi toată discuția)
Predare permis conducere Hofman86 Hofman86 Am pierdut proces suspendare permis.hotararea s-a dat în data de 23.01.2020. Am văzut pe site-ul curții de apel cu termen de 30 de zile în care pot să ... (vezi toată discuția)
Predare permis hotărâre definitiva c0sminvl c0sminvl Bună ziua, am avut în proces pt depășirea vitezei încă din 2017, am pierdut la fond am facut apel, acum am pierdut și apelul hotărârea find definitiva ... (vezi toată discuția)