avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 451 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna seara! Necasatorita, o relatie de 3 ani, am ramas ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna seara! Necasatorita, o relatie de 3 ani, am ramas insarcinata. ...

Buna seara!
Necasatorita, o relatie de 3 ani, am ramas insarcinata. L am informat pe tatal copilului si mi a zis ca nu este al lui si nu se implica. Am o gramada de mesaje si inregistrari in care ma jigneste foarte mult.
In cazul in care sunt data in judecata pentru a avea dreprturi asupra copilului, pot sa obtin custodie exclusiva? Pot cere daune morele si care ar fi cuantumul acestora?
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 22:26, 13 Martie 2022
In cazul in care sunt data in judecata pentru a avea dreprturi asupra copilului, pot sa obtin custodie exclusiva?

putin probabil, dar puteti incerca.
puteti cere daune morale, in cuantumul pe care il considerati ca ar repara oarecum prejudiciul moral


Legislatia romaneasca nu cuprinde criterii concrete de determinare a cuantumului daunelor materiale, nefiind posibila identifcarea unor criterii stiintifice in acest sens. Judecatorul fiind singurul care, in raport de consecintele suferite de partea vatamata, de la caz la caz, trebuie sa aprecieze o anumita suma globala. Practic, in functie de imprejurarile concrete ale spetei, instanta urmeaza sa acorde despagubiri apte sa constituie o satisfactie echitabila.

In materia daunelor morale, principiul repararii integrale a prejudiciului nu poate avea decat caracter aproximativ, fapt explicabil in raport de natura neeconomica a respectivelor daune, imposibil de a fi echivalate material.

De retinut ca suma de bani acordata cu titlu de daune morale nu trebuie sa devina o sursa de imbogatire pentru victima, dar nici sa aiba un caracter pur simbolic. Ea trebuie sa reprezinte atat cat este necesar pentru a-i usura sau compensa, in masura posibila, suferintele pe care le-a indurat sau, eventual, mai trebuie sa le indure victima.

Despagubirile acordate trebuie sa pastreze un raport rezonabil de proportionalitate cu dauna suferita, in scopul asigurarii unei juste compensatii a suferintelor indurate, fara a deveni un folos material injust.

Si Curtea Europeana, in practica sa, a aratat adesea faptul ca important este principiul echitatii in materia daunelor morale, astfel incat, pe de o parte fiecare persoana sa primeasca o satisfactie echitabila, iar pe de alta parte, despagubirile sa nu reprezinte amenzi excesive pentru autorii prejudiciului si nici venituri nejustificate pentru victime.

Astfel, cata vreme nu exista o solutie legislativa, instantele sunt abilitate a aprecia in echitate cuantumul daunelor morale, tinand seama de criteriile stabilite in jurisprudenta interna si a Curtii Europene, analizand imprejurarile concrete si urmarile faptei prejudiciabile, tinand cont, totodata, de necesitatea pastrarii unui echilibru intre scopul urmarit, acela de compensatie echitabila pentru suferinta, fara a se produce o imbogatire fara justa cauza, totul raportat si la realitatea economica din Romania.

Subliniem ca jurisprudenta este un reper in stabilirea cuantumului daunelor morale, menita scopului de a nu se ajunge la discrepante majore intre cuantumul sumelor acordate persoanelor indreptatite.

Nici nu se pune problema custodiei exclusive, atât timp cât tatăl nu e dispus sa îl recunoască și nu va apărea în certificatul de naștere.
În certificat va fi linie în dreptul tatălui, iar copilul va avea doar un singur părinte, pe dvs.


raluk0207 a scris:

Nici nu se pune problema custodiei exclusive, atât timp cât tatăl nu e dispus sa îl recunoască și nu va apărea în certificatul de naștere.
În certificat va fi linie în dreptul tatălui, iar copilul va avea doar un singur părinte, pe dvs.

Dupa ce eu scot certificat, daca el se duce la starea civila si recunoaste copilul, cum procedez?
Vedeți atunci. Deși e destul de posibil sa nu facă asta.
Recunoașterea copilului atrage după sine și obligația de a plăti pensie alimentara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Paternitate laura_elena laura_elena Buna seara. Am si eu mai multe nelamuriri juridice si as avea nevoie de ajutorul dumneavoastra. Sunt insarcinata in 38 de sapt si urmeaza sa nasc. Nu-s ... (vezi toată discuția)
Tata a 2 copii cu mame diferite alinaalina1 alinaalina1 Tatic cu un copil in crestere din prima casatorie, mamica decedand la nastere(4,5 ani). Vrand sa isi refaca viata...cu planuri si visuri, dintr-o neintelegere ... (vezi toată discuția)
Sunt însărcinată și despărțită , dacă dumnezeu ma ajuta ... AnamariaA1 AnamariaA1 Sunt însărcinată și despărțită , dacă Dumnezeu ma ajuta sa duc sarcina pana la capăt și nu doresc sa trec in acte numele tatălui deoarece nu vrea ... (vezi toată discuția)