avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Popriri multiple la o pensie de varsta,in valoare de ...
Discuție deschisă în Executare silită

Popriri multiple la o pensie de varsta,in valoare de 997lei/luna

Buna ziua,la o pensie de varsta,in valoare de 997lei,dupa toate majorarile facute,si dupa 35 de ani de munca,recunoscuti la calcularea pensiei,as vrea sa stiu cate popriri se pot aplica asupra pensiei?
Precizez faptul ca exista deja 2 popriri,una pe contul bancar unde se vireaza pensia,in valoare de 100 lei,iar a doua la Casa de Pensii,care pana in prezent blocau 71 lei pentru un executor,aceste 2 popriri fiind aplicate de peste 2 ani asupra pensiei.
In talonul lunii martie 2022,Casa de Pensii mi-a retinut 200 lei,iar cand am cerut explicatii de ce mi s-au retinut,mi s-a spus simplu ca executorul a cerut majorarea retinerii !!!
Nu stiu daca exista o astfel de procedura,cert este ca executorul mi-a comunicat ca nu a cerut asa ceva!
Inca mai astept explicatii de la Casa de Pensii!
Intrebarea mea este,avand in vedere cuantumul pensiei in valoare de 997 lei,cate popriri pot avea pe pensie ? Exista deja 2,a aparut a3a !
Multumesc !
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Martie 2022
Tasha18, utilizator
Consultati-va cu un avocat, ca sa lamuriti "propria initiativa" a Casei de pensii. Chestia asta cu initiativa institutiei, fara a consulta si popritul (sau executorul) miroase a abuz.
Stimata @Tasha18 , binenteles ca nu sunteti de acord cu poprirea , care datornic e ? Doar ca - legal - nimeni nu trebuie sa va ceara acceptul , de aceea se numeste executare SILITA . Casa de Pensii a interpretat eronat legea pana acum si v-a retinut prea putin fata de cat ar fi trebuit sa retina , adica diferenta dintre pensia dvs. si jumatate din salariul minim net pe economie . Anul trecut ar fi trebuit sa va retina 213 lei ( 906 pensia dvs. minus jumatate din 1386 - salariul minim net pe economie ) . Anul acesta , retinerea ar trebui sa fie de 235 lei ( calculata exact la fel ) . Aceasta e prevederea legala , tocmai pentru a proteja minimul de subzistenta al datornicului . Deci , nici acum Casa de Pensii nu va retine cat ar trebui , si , daca veti face acel angajament de plata sau contestatie la executare , practic atrageti atentia creditorului dvs. ca - de fapt - nu primeste cat i se cuvine . Va inteleg frustrarea , dar - stiti si dvs. - imprumutul trebuie rambursat . Daca rata e mica si datoria mare , dobanzile sunt foarte mari si se tot adauga la suma datorata .
Vă înțeleg supărarea, că aveți o pensie atât de mică, și cu siguranță nu vă descurcați de la o lună la alta.

Dar să știți că poprirea de la un singur creditor este de 33% din venitul lunar net, iar din ce ne spuneți dumneavoastră, poprirea lunară o aveți mai puțină decât stabilește legea limita maximă.

Pe viitor vă sfătuiesc să evitați să vă mai împrumutați de la creditori.
Numai casa de pensii daca v-ar reține limita maxima de 33% ar fi rata lunară mult mai mare.
Ultima modificare: Joi, 17 Martie 2022
Dapix, utilizator
33% din 997 lei sunt 329 lei,dar maximul pe care-l poate lua creditorul e 235 lei, după actualul salariu minim. Oricum, offtopic, aş recomanda legiuitorului (oricăruia din cei 488 de componenţi) să trăiască cu 762 lei şi să aibă 997 lei pensie după 35 de ani de muncă.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
da, problema nu e poprirea, ca e dreptul creditorului sa recupereze, problema e porcaria aia de pensie
Ultima modificare: Vineri, 18 Martie 2022
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire dubla pe o pensie de invaliditate stepimar stepimar Initial am avut o executare silita si intre timp fac un card de credit la Europe Credit Bank In momentul cand suma luata pe card era stinsa ma duc sa predau ... (vezi toată discuția)
Recalculare poprire pensie Pătruțescu Î Dan Î.I Pătruțescu Î Dan Î.I Am fost girant in 2007 la un imprumutat la o banca , care a platit ratele 3 ani fara intirziere, iar in 2010 a intocmit un act de imprumut sub semnatura ... (vezi toată discuția)
Angajatorul poate amana instituirea popririi salariale pana cand executorul trimite toate documentele stabilite prin lege znicolae9 znicolae9 Buna ziua , Suntem o mica firma recent infiintata ,care se confrunta cu o problema legata de instituirea unei popriri salariale. In fapt, am primit din ... (vezi toată discuția)