avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Batrana izolata si abuzata de ingrijitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Batrana izolata si abuzata de ingrijitor

Suspectez ca o batrana este izolata si victima a unor abuzuri.

Context: o prietena de familie/ ruda indepartata - prietena inca din anii 1950 cu bunicii mei si apoi cu toate generatiile urmatoare, nu are copii. Doamna semneaza un contract de donatie a apartamentului cu clauza de ingrijire in primavara anului 2021.

Familia mea o viziteaza si o sprijina ocazional cu aprovizionare prin Bringo, transport la medic, etc. Ne telefonam cel putin saptamanal.

In Ianuarie 2022, starea batranei doamne (fizica si neurologica) se deterioreaza semnificativ. Mama mea isi exprima - fata de o cunostinta comuna, care este si martora la semnarea contractului si apropiata a 'ingrijitoarei' - ingrijorarea si intentia noastra de a o interna temporar pe batrana intr-un centru / spital unde sa poata fi diagnosticata corect si tratata; mentionam explicit ca toate costurile ar urma sa fie achitate de noi, tocmai pentru a inlatura orice ingrijorare relativa la aspectele financiare.

Consecinte: in cateva zile titulara contractului de ingrijire (o voi numi pentru a scurta 'ingrijitoarea') o interneaza ea pe batrana intr-un centru, refuza sa ne dea acces la datele medicale/ diagnostic si ne interzice accesul la ea. Telefonul batranei doamne este in permanenta inchis de aproximativ doua saptamani, iar cei de la azil au declarat verbal ca batrana doamna poate fi vizitata doar in prezenta 'apartinatorilor'.

Cei de la centru considera 'apartinatorul' ca fiind 'ingrijitoarea'. Aceasta (ii stim doar prenumele si numarul de telefon) a specificat clar ca nu permite accesul familiei mele la batrana doamna.

Consider ca batrana doamna este victima unui abuz, la care sunt partasi cei de la azil (azil privat din Bucuresti)

Ce institutii pot sesiza - strict pentru a ne asigura/ a asigura batranei confort emotional si ingrijiri medicale adecvate ?

Multumesc anticipat pentru consiliere!

Alte discuții în legătură

Refuz internare intr-un camin specializat snowflake59 snowflake59 Buna! Ce se poate face dpdv legal in cazul unei doamne batrane de 90 de ani care nu doreste sa mearga la azil? Fiul are 65 de ani cu pb de sanatate. Nu o poate ... (vezi toată discuția)
Legea nr. 17/2000 kormi kormi Buna seara! Conform Legii 17/2000 Art. 5 Nevoile persoanelor varstnice aflate in situatia de pierdere totala sau partiala a autonomiei, care pot fi de ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa îmi ajut tatăl in situația de mai jos? tatăl meu ... nety36 nety36 Cum pot sa îmi ajut tatăl in situația de mai jos? Tatăl meu in vârstă de 81 ani suferind de cancer la care se asociază sporadic niste posibile ... (vezi toată discuția)