Potrivit Legii nr. 21/1991 a cetateniei romane, ART 23 si urmatoarele prevad:
"Art. 23. - Cetãtenia românã se pierde prin:
a) retragerea cetãþeniei române;
b) aprobarea renunþãrii la cetãþenia românã;
c) în alte cazuri prevãzute de lege.
A. Prin retragerea cetãteniei române
Art. 24. - Cetãtenia românã se poate retrage persoanei care:
a) aflatã în strãinãtate, sãvârseste fapte deosebit de grave prin care vatãmã interesele statului român sau lezeazã prestigiul României;
b) aflatã în strãinãtate, se înroleazã în fortele armate ale unui stat cu care România a rupt relatiile diplomatice sau cu care este în stare de rãzboi;
c) a obtinut cetãtenia românã prin mijloace frauduloase.
d) este cunoscutã ca având legãturi cu grupãri teroriste sau le-a sprijinit, sub orice formã, ori a sãvârsit alte fapte care pun în pericol siguranta nationalã.
Cetãtenia românã nu poate fi retrasã persoanei care a dobândit-o prin nastere.
Art. 25. - Retragerea cetãteniei române nu produce efecte asupra cetãteniei sotului sau copiilor persoanei cãreia i s-a retras cetãtenia.
B. Prin aprobarea renuntãrii la cetãtenia românã
Art. 26. - Pentru motive temeinice se poate aproba renuntarea la cetãtenia românã persoanei care a împlinit vârsta de 18 ani si care:
a) nu este învinuitã sau inculpatã într-o cauzã penalã ori nu are de executat o pedeapsã penalã;
b) nu este urmãritã pentru debite cãtre stat, persoane fizice sau juridice din tarã sau, având astfel de debite, le achitã ori prezintã garantii corespunzãtoare pentru achitarea lor;
c) a dobândit ori a solicitat si are asigurarea cã va dobândi o altã cetãtenie.
Art. 27. - Pierderea cetãteniei române prin aprobarea renuntãrii nu produce nici un efect asupra cetãteniei sotului sau copiilor minori.
Cu toate acestea, în cazul în care ambii pãrinti obþin aprobarea renuntãrii la cetãtenia românã, iar copilul minor se aflã împreunã cu ei în strãinãtate ori pãrãseste împreunã cu ei tara, minorul pierde cetãtenia românã o datã cu pãrintii sãi, iar dacã acestia au pierdut cetãtenia românã la date diferite, pe ultima dintre aceste date. Copilul minor care, pentru a domicilia în strãinãtate, pãrãseste tara dupã ce ambii pãrinti au pierdut cetãtenia românã pierde cetãtenia românã pe data plecãrii sale din tarã.
Dispozitiile alineatului precedent se aplicã în mod corespunzãtor si în cazul în care numai unul dintre pãrinti este cunoscut sau este în viatã.
Copilul minor, încredintat prin hotãrâre judecãtoreascã pãrintelui care are domiciliul în strãinãtate si care renuntã la cetãtenie, pierde cetãtenia românã pe aceeasi datã cu pãrintele cãruia i-a fost încredintat si la care locuieste, cu conditia obtinerii acordului celuilalt pãrinte, cetãtean român.
În situaþiile prevãzute la alin. 2, 3 si 4 copilului care a împlinit vârsta de 14 ani i se cere consimtãmântul.
C. Alte cazuri de pierdere a cetãteniei române
Art. 28. - Copilul minor, cetãtean român, adoptat de un cetãtean strãin, pierde cetãtenia românã, dacã, la cererea adoptatorului sau, dupã caz, a adoptatorilor, dobândeste cetãtenia acestora în conditiile prevãzute de legea strãinã. Minorului care a împlinit vârsta de 14 ani i se cere consimtãmântul.
Data pierderii cetãteniei române în conditiile alin. 1 este data dobândirii de cãtre minor a cetãteniei adoptatorului.
În cazul declarãrii nulitãtii sau anulãrii adoptiei, copilul care nu a împlinit vârsta de 18 ani este considerat cã nu a pierdut niciodatã cetãtenia românã.
Art. 29. - În situatia prevãzutã la art. 5 alin. 3 copilul gãsit pierde cetãtenia românã, dacã pânã la împlinirea vârstei de 18 ani i s-a stabilit filiatia faþã de ambii pãrinti, iar acestia sunt cetãteni strãini.
Cetãtenia românã se pierde si în cazul în care filiatia s-a stabilit numai fatã de un pãrinte cetãtean strãin, celãlalt pãrinte rãmânând necunoscut.
Data pierderii cetãteniei române în conditiile alin. 1 si 2 este data stabilirii filiatiei copilului."