avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Buna ziua, va rog sa ma lamuriti cu următoarea ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Buna ziua, va rog sa ma lamuriti cu următoarea speţă : La ...

Buna ziua, va rog sa ma lamuriti cu următoarea speţă :

La data de 19.12.2021 am fost implicat într-un accident de circulaţie (tamponare), fiind vinovat pentru neacordarea prioritătii de dreapta. Apelându-se la 112, în urma acestei împrejurări s-a format un dosar penal prin care Procurorul a dispus : 1. Clasarea cauzei având ca obiect săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă, prev. de art. 196 alin.2 şi 3 C. pen, întrucât lipseşte plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Ordonanţa de clasare a fost emisă la data de 24.02.2022

În Referatul cu propunere de clasare a organului de cercetare penală - Agent principal de poliţie întocmit la data de 12.01.2022 s-a propus :
1. Clasarea cauzei privind săvârşirea infracţiunii prev. şi ped. de art. 196 alin 2 şi 3 C. pen şi sancţionarea contravenţională a numitului N.I. pentru contravenţia săvârşită conform art. 57 alin. 1 din OUG 195/2002 sancţ. de art. 101 alin. 3 din OUG 195/2002. (Articolul 57 (1) La intersectiile cu circulatie nedirijata, conducatorul de vehicul este obligat sa cedeze trecerea vehiculelor care vin din partea dreapta, in conditiile stabilite prin regulament/ Art. 101 alin (3) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a III-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii contraventionale complementare a suspendarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 60 de zile savarsirea de catre conducatorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a urmatoarelor fapte: a) nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depasirea sau trecerea la culoarea rosie a semaforului, daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;

La data de 08 martie am primit rezoluţia Procurorului de clasare a cauzei din 24.02.2022. M-am deplasat la Serviciul rutier care m-a înştiinţat că prin OUG 1/27.01.2022 s-a modificat OUG 195/2002, iar perioada de suspendare a dreptului de conducere este începând cu 27.01.2022 de 210 zile conform art. 103 lit d. Am rămas stupefiat! Am solicitat o audienţă la seful serviciului rutier, care m-a primit şi m-a ascultat cu multa înţelegere. Am înţeles încadrarea suspendării, dar i-am solicitat verbal să beneficiez de prevederile art. 12 din OG 2/2001 alin 1 :,, În cazul în care noul act normativ prevede o sanţiune mai gravă, contravenţia săvârşită anterior (în cazul meu la 19.12.2021) va fi sancţionată conform dispoziţiilor actului normativ în vigoare la data săvârşirii acesteia;/ şi a art. 5 din Codul penal - de a mi se aplica legea penală mai favorabilă - nu cred că e cazul , fiind clasată cauza.

Am primit răspuns verbal negativ.

Aş dori un sfat care să mă lămurească de ce nu pot beneficia de aplicarea legii mai favorabile , în principal fiind sancţionat de o reglementare legală aprobată în 27.01.2022 pentru o faptă din 19.12.2021.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 19:59, 16 Martie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. In noul cod rutier modificat Articolul 103 alin. 1 litera d spune altceva :
(1) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se dispune:
a) pentru o perioada de 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere a săvârșit contravenții care cumulează 15 puncte de penalizare;
b) pentru o perioada de 60 de zile, dacă titularul permisului de conducere cumulează din nou cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce.
c) pentru o perioadă de 180 de zile când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracțiune contra siguranței circulației pe drumurile publice și procurorul sau instanța de judecată a dispus clasarea în condițiile art. 16 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul de procedură penală, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligația prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal;
d) pentru o perioadă de 180 de zile în cazul accidentului de circulație din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane dacă a fost încălcată o regulă de circulație pentru care prezenta ordonanță de urgență prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce și instanța de judecată sau procurorul a dispus clasarea în condițiile art. 16 alin. (1) lit. b), e) și g) din Codul de procedură penală, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei dacă nu a fost dispusă obligația prevăzută la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal ori încetarea procesului penal în condițiile art. 16 alin. (1) lit. e) și g) din Codul de procedură penală;
[ link extern ]

Cum ati ajuns la 210 zile ?

In vechiul cod rutier erau 90 de zile, cu posibilitatea de a da testul de reducere la 30 de zile (art. 104) :

d) pentru o perioada de 90 de zile in cazul accidentului de circulatie din care a rezultat decesul sau vatamarea corporala a unei persoane daca a fost incalcata o regula de circulatie pentru care prezenta ordonanta de urgenta prevede suspendarea exercitarii dreptului de a conduce si instanta de judecata sau procurorul a dispus clasarea in conditiile art. 16 alin. (1) lit. b) , e) si g) din Codul de procedura penala, renuntarea la urmarirea penala, renuntarea la aplicarea pedepsei sau amanarea aplicarii pedepsei daca nu a fost dispusa obligatia prevazuta la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal ori incetarea procesului penal in conditiile art. 16 alin. (1) lit. e) si g) din Codul de procedura penala;
[ link extern ]


2. In constitutie este prevazut principiul neretroactivitatii legii (de aici deriva si art. 12 din OG2/2001) :

Art. 15 – Universalitatea
(1) Cetăţenii beneficiază de drepturile şi de libertăţile consacrate prin Constituţie şi prin alte legi şi au obligaţiile prevăzute de acestea.
(2) Legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile.

3. Daca tot v-a dat un raspuns, care e temeiul legal pe care se bazeaza, de va aplica noul cod rutier, nu cel vechi, care era in vigoare la data savirsirii faptei ? Cereti un raspuns scris.

E adevarat ca politia poate sa greseasca, doar instanta va poate da dreptate.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Martie 2022
latka, utilizator
Buna ziua, la cele 210 zile au ajuns aplicând prevederile art.103 lit d - 180 de zile , cu art. 103 alin (9) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce pe un drum public aplicată pentru săvârșirea contravențiilor prevăzute la art. 101 alin. (3) lit. d), art. 102 alin. (3) lit. a) sau art. 102 alin. (4) lit. c) se majorează de drept cu 30 de zile, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat numai avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale.
(la 27-02-2022, Articolul 103 din Capitolul VII a fost completat de Punctul 25, Articolul I din ORDONANȚA nr. 1 din 27 ianuarie 2022, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 89 din 28 ianuarie 2022 ) .
Pai ce legatura are majorarea cu cele 180 de zile de suspendare date ca urmare a art. 103 alin 1 litera d ?!? E vorba de majorare pentru suspendare in cazul altor articole , respectiv de la 101 si 102. De la art. 101 este nominalizat (in cuprinsul alin 9 de la 103) doar 101/3/d, nicidecum litera a. Deci nu are nici o logica.

E un haos total in capul celor care v-au sanctionat, amesteca articolele de lege dupa bunul plac si nu aplica deloc principiul neretroactivitatii legii. Politia română liberă !
Ultima modificare: Miercuri, 16 Martie 2022
latka, utilizator
Multumesc pentru sfaturi , nu am cunoştinţe juridice, cele 210 zile mi s-au comunicat verbal atunci când am fost în audienţă la seful serviciului rutier Vrancea.
Astăzi am primit şi ,, adresa,, următoare :
Catre,
Vă facem cunoscut că, pentru încălcarea , la data de 19.12.2021 a prevederilor art. 196 din Codul Penal, v-a fost suspendată exercitarea dreptului de conducere pe o perioadă de 180 zile, începând cu data de 19.03.2022.
În cazul în care, în această perioadă , sunteţi depistat conducând autovehiculul pe drumurile publice, fapta dvs constituie infracţiune, potrivit art. 335 alin 2 din Codul Penal.
Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce , trebuie/nu trebuie să vă prezentaţi la serviciul politiei rutiere unde sunteţi înregistrat în evidenţă, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie, în condiţiile art. 106 din OUG 195/2002 republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Asta e tot ce am primit până acum.
Cum ar trebui să procedez?
Mulțumesc din suflet
Depinde ce doriți. Puteți să acceptați interpretarea legii de către poliție și sa dați de reducere, în primele 20 de zile de suspendare și, dacă treceți testul, să cereți reducerea cu o treime. Dacă nu luați testul în cele 20 de zile îl puteți da pina la sfârșitul celor 180 de zile ca să nu vă majoreze suspendarea cu încă 30 de zile. Sau, dacă nu acceptați, să vă angajați un avocat și să-i dați în judecată pentru nerespectarea principiului neretroactivitatii legii. Adică sa beneficiați de codul rutier vechi și de suspendare 90 de zile, cu reducere la 30.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reducere perioada de suspendare permis de la 90 la 30 sau 45 zile victorbc victorbc Buna ziua. In cazul unui accident cu vatamare corporala cu 9 zile de ingrijire medicala si neacordare de prioritate, accident cu pagube materiale dar si ... (vezi toată discuția)
Dosar clasat/trecere de pieton/ durata suspendare permis? MihaelaUu MihaelaUu Buna ziua! In iulie anul acesta am lovit un pieton pe trecerea de pietoni. Acesta nu a avut nevoie de îngrijiri medicale și nu a depus plângere. Am primit ... (vezi toată discuția)
Buna ziua am peeimisul suspendat 180 sunt obligata sa dau tesul ... Mirelaflorentina Mirelaflorentina Buna ziua am peeimisul suspendat 180 sunt obligata sa dau tesul de redobandire?multumesc (vezi toată discuția)