avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 139 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna seara. Detin un spatiu comercial in chirie la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna seara. Detin un spatiu comercial in chirie la parterul unui ...

Buna seara. Detin un spatiu comercial in chirie la parterul unui bloc. In acest bloc spatiile comerciale nu sunt pe aceiasi parte cu intrarea in casa scarii, deci, nu avem intrare comuna. Nu detin o cheie de la intrarea in casa scarii, nu detin nici un apartament pt care ar trebui sa folosesc casa scarii si nu detin nimic la subsolul blocului. Intrarea in spatiul meu este prin fata blocului ca si la celelalte spatii comerciale. Pe factura de asociatie pe langa cheltuieleile cu cu apa si personalul asociatiei (care mi se par corecte sa le platesc), mai primesc si cheltuieli cu energie lift, instalatie electrica, curatenie, service lift si modernizare lift. Femeia de servici nu face si nu are obligatia sa faca curat in fata spatiilor noastre comerciale pt ca e o esplanada si nu apartine blocului. In casa scarii nu intru, deci nu folosesc liftul si nu consum din energia electrica a blocului. Unde este logica sa platest curentul, liftul si femeia de servici? In actul de proprietate al spatiului comercial scrie ca am dreptul de coproprietate comuna asupra tuturor portiunilor din bloc. Am un temei legal prin care le pot refuza plata la curatenia de pe casa scarii, curent electric si cheltuieli aferente liftului?
Cel mai recent răspuns: Nivea , utilizator 19:42, 23 Aprilie 2024
1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cele sustinute de catre dvs. par a fi corecte, dar daca asa sunt "prinse" in actul de proprietate - as. prop. are dreptate.
In opinia mea, un astfel; de spatiu comercial, ar avea in comun cu as. de prop. la care este arondat cu utilitatile:
- furnizarea de apa-canal;
- reparatii pe spatiile comune exterioare (fatade);
- reparatii terasa superioara si subsol imobil;
- cheltuieli cu incalzirea partilor comune - daca este cazul;
- cheltuieli cu salariile, inclusiv ingrijitorii de cladiri, dar care trebuie sa presteze activitatea si in jurul spatiului detinut de catre dvs.
Pentru toate acestea, este necesar (nu intotdeauna, insa ceea ce este scris, bate orice intelegere verbala) intocmirea unei conventii de plata ce se incheie intre as. prop. si detinatorii de spatii comerciale (banuiesc ca nu sunteti singurul).
Daca doriti, va pot pune la diospozitie un model de conventie xce se poate incheia in astfel de cazuri.
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cea ce achitati lunar reprezinta parte comuna care se achita indiferent daca utilizati sau nu partea comuna de condominiu
Conform disp L nr 196/2018 cu acordul adunarii generale pot fi exceptati de la plata c/v energie electrica aferent lift locatarii de la parter,mezanin,etaj 1
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua! Va rog, daca nu va cer prea mult, sa-mi trimiteti pe e-mail un model de astfel de conventie ca sa-l dau mai departe la asociatia de proprietari pentru al completa. Ei spun ca nu au ce face si ca trebuie sa respecte legea conform legii asociatiilor de proprietari nr. 196/2018 si ca nu exista nici o portita legala sa ne scuteasca de aceste cheltuieli de pe casa scarii care mie personal mi se par o hotie, sau o nepasare din partea celor care administreaza asociatia.
Va multumesc anticipat.
office@vintagegold.ro
daca blocul este curat, se face periodic dezinsectia, cu toate instalatiile in regula este si in interesul dv. doar faceti parte din acelasi condominiu. Toate acestea se fac de catre un staf de conducere care trebuie platit, materialele necesare pt a tine blocul in stare buna trebuie si ele platite. De ce este numai obligatia proprietariilor din bloc
Nu e nici o hotie .Salariul femei de serviciu este achitat de toti.
Intretinerea ligtului este pentru toti.Legea e lege. Mai exact legea 196 /2018
[ link extern ]
Conventia este pentru stabilirea unor cheltuieli care sunt peste normal . Adica daca erati o firma de exemplu in bloc un cabinet de stomatologie unde urca zilnic zeci de oameni de acolo nu sut mereu decat 3 4 persoane constant se face o conventie in care zice va trecem 25 persoane pentru calcul lift ca atat am observat noi zilnic si noi pentru ele platim la lift in plus.
Iar la apa calda si rece la fel 25 persoane ca va curge apa constant si se spala toti pe maini cand ajung.

Sau daca erati un spatiu de ex AVON unde vin 100 insi zilnic (la lift) dar la apa le trecem 20 insi ca nu toti consuma ca la un cabinet medical.

Convenție individuală de facturare - act juridic încheiat între un furnizor de servicii de utilități publice, asociația de proprietari și un proprietar individual din condominiu, anexă la contractul de furnizare a serviciilor de utilități publice încheiat între un furnizor de servicii de utilități publice și asociația de proprietari, prin care se stabilesc condițiile de furnizare, utilizare, facturare și plată a serviciilor de utilități publice furnizate la nivel de utilizator individual din cadrul unui condominiu;
Face curat la gunoi la fel ca pentru orice alt locatar. Ce ati vrea sa va spele geamurile? Ar trebui sa faca curat si in fata blocului indiferent ca e esplanada sau nu. Daca e curat si poate nu e cazul nu inseamna ca nu e treaba ei sa faca.


Conventia va faceau daca era cazul de cheltuieli extra de exemplu :
Poate ca spatiu comercial produceti ginoi mai mult decat 2 3 insi cat sunt acolo zilnic si atunci va spun ca va trec 10 insi.
Ultima modificare: Marți, 23 Aprilie 2024
Nivea, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spatiu comercial la parterul blocului sarah sarah am un spatiu comercial la parterul unui bloc cu 10 etaje cu intrare separata ,iar asociatia ma obliga sa platesc toate cotele de intretinere inclusiv interfon ... (vezi toată discuția)
Spatiile comerciale intra in asociatia de proprietari? FeliciaVincze FeliciaVincze Buna ziua, Daca un imobil are la parter spatii comerciale, care au intrare separata de casa scarii/scarile de bloc pentru apartamente, nu are nimic la comun ... (vezi toată discuția)
Plata intretinere ascensor pentru garaje si spatiu comercial olticris olticris La parterul blocului exista un spatiu comercial avand o cota indiviza conform foii de avere din cartea funciara colectiva. Cheltuiala cu intretinerea lunara a ... (vezi toată discuția)