avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1804 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Tutela, curatela sau punere sub interdicție?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Tutela, curatela sau punere sub interdicție?

Bună seara! Fiica mea are 20 de ani și este diagnosticata cu Sindrom Down și este încadrată în grad de handicap grav cu asistent personal. A absolvit 10 clase în învățământul special și în prezent este eleva in anul 3 la școală profesionala. Intenția este ca pe viitor sa reușim încadrarea în gradul III de invaliditate ca să poată lucra cu jumătate de norma. Știe sa scrie și sa citească dar nu poate înțelege în totalitate ceea ce citește. Este independenta dpdv al igienei proprii, își pregătește singura meniuri ușoare, știe sa navigheze foarte bine pe internet și e pasionata de desen..
Vreau sa accesam un împrumut pe numele ei pentru achiziționarea unui autoturism cu dobânda subvenționata de la bugetul de stat conform prevederilor Legii 448/2016. Pentru a îndeplini aceasta procedura la dosar trebuie depusa hotărârea judecătorească de punere sub interdicție, curatela sau tutela, după caz.
Eu pana la acest moment nu am întreprins niciun demers în acest sens pentru ca nu știu ce presupune și nu știu în ce fel o va ajuta sau o că împiedică în viitor. Cum sa procedez? Va mulțumesc!
Ultima modificare: Vineri, 18 Martie 2022
Animic, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adrian ALBU , Avocat 22:22, 19 Martie 2022
Punerea sub interdicție și numirea unui tutore presupune ca fiica dvs să aibă discernământul abolit. Curatelela este instituită asupra persoanelor care, deși au discernământ, din cauza bolii nu pot să-și administreze bunurile etc.
Deci, numirea unui tutore presupune punerea sub interdicție judecătorească.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot să devin tutorele surorii, în vederea administrării veniturilor ei, în locul mamei mele care este acum în vârstă și bolnavă? LarisaNN LarisaNN Mama mea in vârsta de 80 ani a obținut hotărâre judecătorească pentru sora mea ( 40 ani sindrom Down ) handicap grav permanent, de curator ( tutore) ! ... (vezi toată discuția)
Curatela Fundatia Bucurie Fundatia Bucurie Am o fiica de 28 ani incadrata in gradul grav de handicap . Sotia mea este asistentul personal care o ingrijeste . Fiica mea este membru intr-o fundatie ... (vezi toată discuția)
Reprezentare persoana cu handicap grav mihaeza73 mihaeza73 Am un fiu care are 20 ani. Este evaluat cu handicap grav permanent (tetrapaeza spastica), si nu are discernamant. As dori sa aflu sub ce forma as putea sa-l ... (vezi toată discuția)