avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1833 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Care sunt conditiile pentru acordarea pensiei de urmas ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Care sunt conditiile pentru acordarea pensiei de urmas pe caz ...

Care sunt conditiile pentru acordarea pensiei de urmas pe caz de boala?

As dori putin ajutor cu urmatoarea speta: fratele meu a fost diagnosticat cu tulburare psihotica bipolara la varsta de 24 de ani, in timpul facultatii (anul 5). A lucrat aproximativ 4 ani, de la varsta de 32 de ani pana la varsta de 36 de ani. In momentul de fata parintii mei ar dori sa il scoata la pensie pe caz de boala, urmand ca ulterior sa poata beneficia de pensie de urmas dupa tatal meu. Intrebarea mea este daca real poate beneficia de acest drept avand in vedere ca diagnosticul de tulburare bipolara a fost pus inaintea implinirii varstei de 26 de ani, in timpul studiilor de lunga durata.

Am citit in mai multe surse:

[ link extern ] /

[ link extern ]

Se poate incadra la punctul c)? Adica:

Copiii au dreptul la pensie de urmaș:

a) până la vârsta de 16 ani;

b) dacă își continua studiile într-o forma de învățământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani;

c) pe toată durata invalidității de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situațiile prevazute la lit. a) sau b).
Ultima modificare: Luni, 21 Martie 2022
Florin-V, utilizator
Cel mai recent răspuns: Florin-V , utilizator 13:31, 22 Martie 2022
Nu poate beneficia de pensie de boală de urmaș. Și nu i-ar fi deloc favorabilă pensia de urmaș.
Să lucreze el cât poate câțiva ani,,si apoi când boala nu-i va mai permite să poată munci, să se pensioneze de boală pe anii lucrați de el.

Odată ce el a lucrat si are o anumita vechime în câmpul muncii, de ce ar trebui să fie beneficiar al unei pensii de urmaș
Pensia de urmaș este mai mica (50%) față de pensia de drept.
Ultima modificare: Luni, 21 Martie 2022
Dapix, utilizator
Tocmai am primit raspuns de la comisia medicala din cadrul Casei de Pensii.

Sunt doua chestiuni diferite: pensia de invaliditate pe contributie proprie si pensia de urmas pe caz de invaliditate.

Pentru pensia de invaliditate pe vechime proprie, data ivirii se refera la data la care este declarat invalid de catre comisia de expertiza. Nu se va incadra aici pentru ca la varsta lui nu are destula vechime in munca.

Pentru pensia de urmas pe caz de invaliditate data ivirii este data la care a fost diagnosticat de medicul specialist, dovedit cu acte, indiferent de momentul in care va fi declarat invalid de catre comisia de expertiza medicala. Data diagnosticului trebuie sa fie inainte de 16 ani sau inainte de 26 de ani incazul in care urmeaza studii la zi.

Concluzia pe speta de mai sus este ca NU POATE beneficia de pensie de invaliditate dupa contributia proprie, dar POATE beneficia de pensie de urmas pe caz de invaliditate.

Ca o paranteza, pensia dupa contributia proprie poate fi transformata in pensie de urmas cu conditia prezentarii la comisia de expertiza pentru a schimba data ivirii conform celor scrise mai sus. NU se pot cumula cele doua pensii si pensia de urmas nu este conditionata de pensia dupa contributia proprie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de invaliditate alexandra ciocioiu alexandra ciocioiu Buna ziua. Am si eu o intrebare legata de acest subiect si anume: mama mea este diagnosticata de 6 ani cu poliartrita reumatoida. Are 46 de ani si a lucrat 20 ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate delioara74 delioara74 Buna ziua,as dori sa stiu daca pot beneficia de pensie de invaliditate avand varsta de 36 de ani si contributie de 7 ani pt pensie.Acum 2 ani am fost ... (vezi toată discuția)