avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 199 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Buna seara! IIn decembrie 2021 am avut un accident cu ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Buna seara! IIn decembrie 2021 am avut un accident cu victima ...

Buna seara! IIn decembrie 2021 am avut un accident cu victima pe trecerea de pietoni,s-a facut dosar penal. Pe data de 28.02.2022 am primit ordonata cu NUP si de aici incepe problema, permis suspendat 180 zile .Intrebarea este daca e corect sa se aplice OUG 1 din 2022,pentru o fapta savarsita in 2021?
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 12:50, 2 Aprilie 2022
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conform politiei e corect, ca asa a zis IGP (devenit mai nou "izvor de drept"), daca doriti o decizie motivata, dati in judecata politia pentru nerespectarea principiului neretroactivitatii legii, prevazut la art. 15 din constitutie.
www.avocatnet.ro/articol_441...
Ultima modificare: Miercuri, 23 Martie 2022
latka, moderator
Multumesc frumos pentru raspuns,dar ca sa fie si mai ambigua treaba nu am dreptul nici la reducere de 1/3.
Asta nu mai stiu, in lege nu este trecuta aceasta interdictie. Exista ce-i drept obligativitate de a lua examenul in cele 180 de zile, ca sa nu va mareasca pedeapsa cu inca 30 de zile.
Dar, la cerere, in primele 20 de zile de suspendare (nu mai mult) daca ati trecut examenul aveti dreptul la reducere. Cazurile expres in care nu se acorda reducerea sunt enumerate la aliniatul 2 :
[ link extern ]
Articolul 104
(1) La cererea titularului permisului de conducere, perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce aplicată pentru săvârșirea unor contravenții se reduce cu o treime, de către șeful poliției rutiere a județului sau a municipiului București pe raza căreia a fost săvârșită fapta ori de către șeful poliției rutiere din Inspectoratul General al Poliției Române, după caz, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiții:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație;
b) a obținut permisul de conducere cu cel puțin un an înainte de săvârșirea faptei.
(2) Conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai nu beneficiază de reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, dacă:
a) a cumulat, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;
b) sancțiunea contravențională complementară s-a dispus pentru săvârșirea contravențiilor prevăzute la art. 102 alin. (3) lit. a) sau art. 102 alin. (4);
c) perioada de suspendare a fost majorată, conform legii;
d) perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce este aplicată prin însumarea mai multor perioade de suspendare prevăzute de lege dintre care cel puțin una prevăzută de art. 102 alin. (3) sau art. 102 alin. (4).

Dvs. ati fost sanctionat pentru 103/1/d.
De acord,dar art104,al1,se refera la contraventie,ori fapta mea a fost urmarita ca infractiune.Am sustinut examenul si o sa fac o cerere.
Faceti o confuzie, pentru infractiune ati avut dosar de urmarire penala, care s-a solutionat cu NUP, suspendarea permisului este o sanctiune contraventionala, prevazuta de art. 103/1/d. In vechiul cod rutier exista si erau prevazute 90 de zile de suspendare, obligativitate test ca sa nu ti se majoreze si posibilitatea de a reduce la 30 de zile.

Pentru infractiuni nu se dau zile de suspendare permis :
Articolul 95
(1) Încălcarea dispozițiilor prezentei ordonanțe de urgență, altele decât cele care întrunesc elementele constitutive ale unei infracțiuni, constituie contravenție și se sancționează cu avertisment ori cu amenda ca sancțiune principală și, după caz, cu una dintre sancțiunile contravenționale complementare prevăzute la art. 96 alin. (2).
Articolul 96
(1) Sancțiunile contravenționale complementare au ca scop înlăturarea unei stări de pericol și preîntâmpinarea săvârșirii altor fapte interzise de lege și se aplică prin același proces-verbal prin care se aplică și sancțiunea principală a amenzii sau avertismentului.
(2) Sancțiunile contravenționale complementare sunt următoarele:
a) aplicarea punctelor de penalizare;
b) suspendarea exercitării dreptului de a conduce, pe timp limitat;
c) confiscarea bunurilor destinate săvârșirii contravențiilor prevăzute în prezenta ordonanță de urgență ori folosite în acest scop;
d) imobilizarea vehiculului;
e) radierea din oficiu a înmatriculării sau înregistrării vehiculului, în cazurile prevăzute la art. 17 alin. (4);
Ultima modificare: Vineri, 25 Martie 2022
latka, moderator

Alte discuții în legătură

Acum cateva ore am fost prins de radar cu 150 km/h in localitate. ... goldieczr goldieczr Acum cateva ore am fost prins de radar cu 150km/h in localitate. N-am oprit la semnalul politistilor, am continuat sa-i dau, am luat-o prin niste sate si am ... (vezi toată discuția)
procesul verbal de contraventie se anuleaza daca buda liviu buda liviu In procesul verbal de contraventie nu specifica perioada pe care mi-a suspendat permisul de conducere .Crede-ti ca am vre-o sansa sa fie anulat in ... (vezi toată discuția)
Retinerea permisului de conducere. ce trebuie sa fac? ajutati-ma! va rog! ContSters265345 ContSters265345 Azi m-a prins radarul in localitate cu 105 km/h, am categoriile BE CE, categoria B o am din aprilie 2012. Am luat 10 puncte amenda si retinerea permisului de ... (vezi toată discuția)