avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Clauza de habitatie viagera
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Clauza de habitatie viagera

Buna seara! Am o nelamurire.Bunicul meu are un imobil in care sta cu o concubina,care il ingrijeste de aproximativ 13 ani fara sa primeasca nici un ban(doar pensia lu' bunicu).Aceasta il ameninta ca daca nu ii face un act pe imobil ca sa poata sa stea cat traieste ,pleaca.Bunicu presat de ea ,i-a facut un act cu o clauza de habitatie viagera care suna cam asa:
DECLARATIE
Subsemnatul......,cu domiciliul in jud....,in calitate de proprietar asupra imobilului situat pe strada......compus din teren in suprafata indiviza de 300mp si constructie de locuit,declar pe propria raspundere si sub sanctiunile prevazute de articolul 292 cod penal,ca institui in favoarea doamnei.... o clauza de habitatie viagera asupra unei camere si unei bucatarii cu acces la dependinte din imobilul de mai sus mentionat,fara plata vreunei chirii pentru tot restul vietii.
Acest act este facut prin notariat si la semnat doar bunicu iar ei nu-i comvine deoarece nu a semnat si mostenitorul. intrebarea mea este:Mai poate face vreun testament pe langa acest act care sa fie valabil?sau orice act care sa fie in favoarea femeii si in defavoarea mostenitorului? si o a doua intrebare : Actul casei fiind copie legalizata poate fii bun la ceva? VA MULTUMESC! As dori sami raspunda cineva cat mai repede posibil.
Cel mai recent răspuns: adaa_19 , utilizator 20:05, 16 Ianuarie 2010
Are discernamant bunicul dumneavoastra ?Un asemenea act ar fi lovit de nulitate relativa, daca acest element lipseste.
Bunicul dumneavoastra poate dispune cu titlu gratuit asupra bunurilor sale , insa liberalitatile excesive pot fi desfiintate , daca depasesc rezerva succesorala.[/i(in termen de 3 ani de la decesul autorului lor )

Sunt mostenitori rezervatari si au dreptul la rezerva urmatoarele persoane :

- Descendentii defunctului de orice grad (art. 841-842 Cod civil), deci toate persoanele care fac parte din clasa I de mostenire legala: copiii defunctului si urmasii lor in linie dreapta la infinit;
- Parintii defunctului (art. 843 Cod civil), deci ascendentii privilegiati din clasa a II-a de mostenitori legali;
- Sotul supravietuitor al defunctului, prin efectul legii 319/1944, fie ca va veni in concurs cu alti mostenitori rezervatari, fie ca este singurul mostenitor rezervatar si vine in concurs cu ascendentii ordinari, colateralii ordinari sau privilegiati sau cu persoane straine gratificate de defunct.

Ultima modificare: Joi, 14 Ianuarie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
pai asta este problema ca baba sa dus de ia scos certificat ca este in toate mintile fara ca sa mearga cu el la medic,deci mai exact a dat bani. ce ma intereseaza mai mult este ca ,contractul de casa e la mine in schimb are copie legalizata,ii foloseste la ceva copia aceea?ma refer la vreun testament,sau donatie orice.VA MULTUMESC!
Certificatul este valabil daca este emis de IML.
Daca i-a instituit abitatia, "baba" nu va fi proprietara niciodata pe camera respectiva+dependinte. La moartea ei se va reintregi dreptul de proprietate al bunicului sau al mostenitorului, daca bunicul va deceda inaintea ei.
Mostenitorul nu poate semna inainte sa mosteneasca ( adica inainte de decesul batranului) pt ca este interzis de lege. Se numesc pacte asupra unei mosteniri nedeschise, viitoare.

Teoretic bunicul poate face si testament, poate sa ii si vanda "babei", poate sa ii doneze, poate sa faca absolut orice. Depinde de actul facut, se poate discuta si despre atacarea lui si de catre cine.
"""Teoretic bunicul poate face si testament, poate sa ii si vanda "babei", poate sa ii doneze, poate sa faca absolut orice.""""


Chiar si cu o copie legalizata a actului?
adaa_19 a scris:

"""Teoretic bunicul poate face si testament, poate sa ii si vanda "babei", poate sa ii doneze, poate sa faca absolut orice.""""


Chiar si cu o copie legalizata a actului?


In calitate de proprietar, poate obtine o copie certificata a contractului casei, un duplicat dupa titlu, o copie certificata dupa hotararea judecatoreasca...s.a.m.d. Cadastrul se face cu o copie xerox, intabularea cu cadastrul original si o copie xerox (daca nu are cadastrul sisau intabularea facute). Plus un certificat fiscal=vanzare/donatie in conditiile legii.
Faptul ca nu detine un original nu il impiedica sa obtina un original. Numai sa vrea.

Alte discuții în legătură

Succesiune bojucris bojucris Matusa mea (sora cu mama mea) a decedat in data de 17.06.2011, in 1992 a facut un act testamentar prin care a lasat drept mostenire apartamentul ei cu o ... (vezi toată discuția)
Mostenire dupa tata emma baciu emma baciu buna ziua, am si eu o intrebare la care sper sa primesc un raspuns si cineva sa ma poata lamuri pe acest site.eu sunt infiata de bunicii mei,care in urma ... (vezi toată discuția)
Mostenire liviuiordan liviuiordan Buna ziua. As dori sa stiu daca pot mostenii prin testament o casa, eu nefiind niciun fel de ruda cu proprietarul. Mentionez ca nu are copii, doar frati. (vezi toată discuția)