avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 347 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... SUCCESIUNE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

SUCCESIUNE

Matusa mea (sora cu mama mea) a decedat in data de 17.06.2011, in 1992 a facut un act testamentar prin care a lasat drept mostenire apartamentul ei cu o camera uneia dintre stranepoatele de sora (respectiv fiica unei nepoate a matusii mele, cesta nepoata a matusii fiindu-mi verisoara). Matusa mea nu a fost casatorita si nu are descendenti directi, a avut conturi bancare si titlu de proprietate pe pamant. Nepoata careia matusa i-a last drept mostenire apartamentul nu a facut inca succesiunea si nu stim daca o v-a face.
Intrebari:
1. Succesiunea, in aceasta situatie este necesara?
2. Testamentul este valabil si se v-a face succesiunea pentru restul masei succesorale?
3. Daca toate actele (certificatul de deces, titlul de proprietate) sunt la verisoara care, nu se stie daca vrea sa deschida succesiunea, ceilalti mostenitori cum pot seschide succesiunea?
4. Verisoara care are testamentul pe numele ei poate face intabularea fara a detine si un act de mostenire, respectiv fara a face succesiunea?
Va multumesc mult pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: bojucris , utilizator 22:37, 3 Octombrie 2011
1. Da
2. Da
3. Se vor adresa secretarului unitatii administrativ-teritoriale din localitatea unde are bunuri defuncta.
4. Nu.
verisoarei ii revine apartamentul, pe restul se face succesiunea. nu poate sa-l utilizeze pana nu se deschide succesiunea. Puteti obtine duplicate de pe acte. Consultati un notar.
av.antoanelageaman a scris:

verisoarei ii revine apartamentul, pe restul se face succesiunea. nu poate sa-l utilizeze pana nu se deschide succesiunea. Puteti obtine duplicate de pe acte. Consultati un notar.


Notarul, dupa ce le ia banii pentru consultatie, ii trimite la secretarului unitatii administrativ-teritoriale din localitatea unde are bunuri defuncta pentru a-i comunica Anexa nr. 24 (Sesizare pentru deschiderea procedurii succesorale)!
In ce masura exista posibilitatea contestarii actului testamentar?
Ultima modificare: Luni, 3 Octombrie 2011
bojucris, utilizator
testamentul poate fi contestat doar de catre mostenitorii rezervatari , daca considera ca, prin acest tip de liberalitate li s-a inclacat rezerva succesorala.
din cate am inteles, nu exista mostenitori rezervatari in speta data .
cu alte cuvinte, testamentul nu poate fi contestat.

Alte discuții în legătură

Mostenire liviuiordan liviuiordan Buna ziua. As dori sa stiu daca pot mostenii prin testament o casa, eu nefiind niciun fel de ruda cu proprietarul. Mentionez ca nu are copii, doar frati. (vezi toată discuția)
Testament plesoiu irina plesoiu irina matusa mea este singura proprietera,sotul a murit iar copi nu au avut,iar mie nepoata ei mia facut un testament in care scrie ca imi lasa intreaga avere.as ... (vezi toată discuția)
Mostenire prin testament Gio G Gio G Mama mea naturala a decedat, am fost data spre infiere inainte de casatoria acesteia , sotul i-a decedat acum 3 ani si nu mai are niciun urmas de gradul I. Am ... (vezi toată discuția)