avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire prin testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire prin testament

Mama mea naturala a decedat, am fost data spre infiere inainte de casatoria acesteia , sotul i-a decedat acum 3 ani si nu mai are niciun urmas de gradul I. Am mentinut tot timpul legatura cu ea, ca mama si fiica naturala, insa pe niciun act nu scrie ca eu as fi fiica ei. Nu ne-am gandit ca va muri si nu va apuca sa imi faca acte pe bunurile sale mobile si imobile. Fiind bolnava de diabet a facut niste complicatii la inima si a facut un stop cardio respirator. Vazand evolutia bolii, inainte cu 4 zile de a muri a scris un testament olograf, datat si semnat chiar in prezenta a doi martoti. Eu sunt singurul ei copil, sotul a decedat inaintea acesteia si nu are alti copii sau parinti in viata. Am umblat pe la vreo 5 notariate si am aflat 5 pareri diferite pentru a incerca sa intru in posesisa bunurilor mobile si imobile asa cum sunt redactate in testament. Din partea mamei mai traieste o sora care este in Elvetia si o nepoata care a fost martora la testament. Am procedat la o expertiza grafica a testamentului si astept rezultatul acesteia.
Intrebarea mea ar fi: Ce mai trebuie facut pentru a reusi sa pun in vigoare testamentul? Sau ca sa ma exprim altfel, ar mai fi nevoie de prezenta matusii la succesiune sau este suficient rezultatul expertizei grafice?
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Septembrie 2009
Gio G, utilizator
Cel mai recent răspuns: MIHAI GRIGORE , Avocat 09:45, 13 Septembrie 2009
Prin testament vi se lasa dvs toata averea?
B-)
Sunt mostenitori rezervatari descendentii si parintii defunctului (ascendenti privilegiati), iar potrivit Legii 319/1944 pentru dreptul de mostenire al sotului supravietuitor, si sotul supravietuitor.
In cazul dvs ,nefiind vorba de astfel de mostenitori in viata sau cu urmasi , vi se cuvine toata masa succesorala!:D
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Septembrie 2009
MIHAI GRIGORE, Avocat
Da. Prin testamentul olograf mi se la sa mie tot ceea ce detine ca bun mobil si imobil, cat si actiuni si cota parte de la locul de veci. Da, toata averea>
In lipsa descendentilor si a ascendentilor, testamentul inlatura de la succesiune orice alta ruda a mamei naturale, fie de la bunurile testate (in cazul testamentului cu titlu particular) fie de la totalitatea bunurilor (in cazul testamentului universal).

Solicitati unui notar public dezbaterea succesiunii in temeiul testamentului, nu simple opinii juridice. Sau adresati-va instantei de judecata.
Daca testamentul va fi validat, sora mamei nu poate ataca testamentul deoarece nu face parte din categoria mostenitorilor rezervatari. Devolutiunea testamentara are tocmai aceasta caracteristica, mostenitorii vin la mostenire in temeiul testamentului si nu al gradului de rudenie ca la cea legala, asta cu conditia sa nu existe mostenitori rezervatari. Daca exista alta este situatia.
Reglementarea categoriilor de mostenitori rezervatari, precum si a cuantumului rezervei acestora este realizata de Codul civil in art. 841-843 si de Legea 319/1944 pentru dreptul la mostenire a sotului supravietuitor (art. 1-2). Potrivit acestor dispozitii legale, sunt mostenitori rezervatari si au dreptul la rezerva urmatoarele persoane :
- Descendentii defunctului de orice grad (art. 841-842 Cod civil), deci toate persoanele care fac parte din clasa I de mostenire legala: copii defunctului si urmasii lor in linie dreapta la infinit;
- Parintii defunctului (art. 843 Cod civil), deci ascendentii privilegiati din clasa a II-a de mostenitori legali;
- Sotul supravietuitor al defunctului, prin efectul legii 319/1944, fie ca va veni in concurs cu alti mostenitori rezervatari, fie ca este singurul mostenitor rezervatar si vine in concurs cu ascendentii ordinari, colateralii ordinari sau privilegiati sau cu persoane straine gratificate de defunct.
Da, asa este trebuie sa gasesc notarul care sa aplice legea. Am intrat la 5 notari publici in Bucuresti pentru ca acolo este masa succesorala. Mi s-a spus de catre unul sa aduc la succesiune rudele pana la gradul IV, altul mi -a cerut sa aduc matusa din Elvetia , altul mi-a spus ca pot rezolva doar prin instanta judecatoreasca. In final am luat decizia de a a face expertiza grafica, am depus testamentul pentru expertiza si astept raspunsul de la expert, voi proceda la gasirea unui notar public care sa poata pune testamentul in vigoare si sper sa il gasesc. Insa ma gandeam, oare voi reveni din nou la matusa? Mai ales ca aceasta a si zis de altfel ca respecta hotararea mamei numai ca traieste in Elvetia si nu poate veni. Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Mostenire liviuiordan liviuiordan Buna ziua. As dori sa stiu daca pot mostenii prin testament o casa, eu nefiind niciun fel de ruda cu proprietarul. Mentionez ca nu are copii, doar frati. (vezi toată discuția)
Succesiune bojucris bojucris Matusa mea (sora cu mama mea) a decedat in data de 17.06.2011, in 1992 a facut un act testamentar prin care a lasat drept mostenire apartamentul ei cu o ... (vezi toată discuția)
Testament - succesiune Luyzaa Luyzaa buna seara am si eu o intrebare. am un testament de la matusa mea pentru casa, cu clauza de ingrijire. cand moare la succesiune cine trebuie sa ia parte in ... (vezi toată discuția)