avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 215 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Buna ziua. As dori o informatie juridica legata de o ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Buna ziua. As dori o informatie juridica legata de o contestatie ...

Buna ziua. As dori o informatie juridica legata de o contestatie facuta la un proces verbal facut de un agent rutier pentru depasirea limitei de viteza cu peste 70 de km/h. In prima instanta s-a respins cererea de contestatie a procesului verbal, dar la o vizionare mai atenta a filmarii pusa la dispozitie de politia Focsani, s-a observat ca politistul avea obligatia sa se logheze in aparatul radar cu numarul sau de identificare si nu a facut-o. Poate fi considerat acest lucru un viciu de procedura in cazul unui apel, care sa duca la anularea procesului verbal? Logarea in aparatul radar este o conditie obligatorie?
Cel mai recent răspuns: draftacristi , utilizator 20:10, 2 Aprilie 2022
Motivele care duc la anulatea unui PV de contraventie (nulitate absoluta) sunt expuse clar in art. 17 din OG 2/2001 :
Articolul 17
Lipsa uneia dintre mențiunile privind numele și prenumele agentului constatator, numele și prenumele contravenientului, codul numeric personal pentru persoanele care au atribuit un asemenea cod, iar, în cazul persoanei juridice, lipsa denumirii și a sediului acesteia, a faptei săvârșite și a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constată și din oficiu.
[ link extern ]

Pentru alte motive, care ar constitui cazuri de nulitate relativa exista deja o decizie din 2007 a ICCJ, care stabileste clar cum ar putea fi luate in considerare de catre instanta:
"În raport cu acest caracter imperativ-limitativ al cazurilor în care nulitatea procesului-verbal încheiat de agentul constatator al contravenţiei se ia în considerare şi din oficiu, se impune ca în toate celelalte cazuri de nerespectare a cerinţelor pe care trebuie să le întrunească un asemenea act, inclusiv cel referitor la consemnarea distinctă a obiecţiunilor contravenientului la conţinutul lui, nulitatea procesului-verbal de constatare a contravenţiei să nu poate fi invocată decât dacă s-a pricinuit părţii o vătămare ce nu se poate înlătura decât prin anularea acelui act. "
[ link extern ]
Nu cred ca va aflati intr-o atare situatie.

Dealtfel nici dvs. nu sunteti sigur, va contraziceti:
"s-a observat ca politistul avea obligatia sa se logheze in aparatul radar cu numarul sau de identificare "
"Logarea in aparatul radar este o conditie obligatorie? "
Ultima modificare: Miercuri, 30 Martie 2022
latka, moderator
Ma scuzati. Poate ca nu m-am exprimat eu foarte corect. Revin cu o informatie mai clara. Politia rutiera a pus la dispozitie filmarea instantei si mie personal, iar pe aceasta se vede faptul ca politistul nu este logat in aparatul radar cu numarul sau de identificare. Eu am intrebat daca acest lucru este o conditie obligatorie pentru validitatea procesului verbal. Din cate am inteles, exista deja o decizie de anulare in judetul Calarasi pentru acest motiv.
Multumesc.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Despre care polițist e vorba? Cel care v-a încheiat PV de contravenție? Nu este obligatoriu să fie el logat, poate fi un alt operator. Există deja o decizie a ICCJ care consfințește acest lucru. Dacă dvs. credeți ca acea decizie de la o instanța din Călărași vă ajută, angajați-vă avocat și depuneți apel, dar să știți că decizia unei instante nu e izvor de drept. Adică nu e obligatoriu de luat în considerare de o altă instanța.

"În interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 109 din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, art. 180 și 181 din Regulamentul de aplicare a O.U.G. nr. 195/2002, aprobat prin H.G. nr. 1.391/2006, cu modificările și completările ulterioare, coroborate cu art. 15 și art. 21 din O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările și completările ulterioare, polițistul rutier poate încheia procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției pe baza informațiilor comunicate prin radio de către operatorul radar, aflat în alt loc decât acela în care se afla polițistul rutier."
[ link extern ] /
Ultima modificare: Miercuri, 30 Martie 2022
latka, moderator
De obicei masina care are radarul si constata / înregistrează depășiera vitezei nu se deplasează apoi după d-vs. să vă oprească si să vă încheie PV-ul.Ea comunica unui alt echipaj de pe traseu care va oprește și va încheie PV-ul.
De obicei masina care are radarul si constata / înregistrează depășiera vitezei nu se deplasează apoi după d-vs. să vă oprească si să vă încheie PV-ul.Ea comunica unui alt echipaj de pe traseu care va oprește și va încheie PV-ul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Og 2/2001 sau oug 195/2002r??? bogdan_smeu bogdan_smeu Buna ziua intregii comunitati. Una care pentru mine este de olimpiada, dar sunt convins ca pentru specialisti este banala: Pv de contraventie pentru ... (vezi toată discuția)
Contestatie amenda radar urmata de alnularea p.v. Anton0730 Anton0730 Buna ziua, Sint nou pe forumul acesta si vreau sa va supun atentiei urmatoarea problema: Acum 2 saptamini, in timp ce conduceam autoturismul pe soseaua ... (vezi toată discuția)
Radar ONU EMIL ONU EMIL Daca ma opreste poilitia rutiera pe motiv ca am circulat prin localitate cu 90 km/h si solicit sa vad imaginea cu masina si viteza inregistrata de ap. radar ... (vezi toată discuția)