avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 875 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... OG 2/2001 sau OUG 195/2002R???
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

OG 2/2001 sau OUG 195/2002R???

Buna ziua intregii comunitati.
Una care pentru mine este de olimpiada, dar sunt convins ca pentru specialisti este banala:
Pv de contraventie pentru depasirea vitezei legale a fost comunicat la adresa dupa ce am fost oprit de echipajul de politie de pe masina echipata cu radar si mi s-au luat datele din acte. Pe baza datelor completate pe un table, se pare ca acelasi agent de politie a completat un PV de contraventie in lipsa mea si fara martor, si spune el in baza art 109 alin 2 si 3 din OUG 195/2002R. Pe de alta parte, OG 2/2001 spune altceva despre PV de contraventie si despre dreptul de a face observatii (de a ma apara).
Am citit undeva ca Uniunea Europeana are niste norme care ii obliga pe cei care completeaza PV de contraventie sa ceara "invinuitului" sa faca observatii daca are.
Va rog frumos sa ma contraziceti daca nu am dreptate.
Multumesc rumos.
Cel mai recent răspuns: ContSters54906 , utilizator 23:46, 3 Aprilie 2009
Nu se poate vorbi aici de o ilegalitate din partea agentului constatator. Daca sunteti nemultumit aveti dreptul si posibilitatea sa faceti plangere la instanta de judecata impotriva acelui proces verbal de sanctionare in termen de 15 zile de la comunicarea acestuia.
Cu privire la dreptul contravenientului de a face obiectiuni, la noi (Romania) exista si se aplica DECIZIA Nr. XXII din 19 martie 2007 ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ªI JUSTIŢIE, Publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 833 din 05/12/2007 care motiveaza:

"... nulitatea procesului-verbal de constatare a contravenţiei să nu poata fi invocată decât dacă s-a pricinuit părţii o vătămare ce nu se poate înlătura decât prin anularea acelui act.
De aceea, nerespectarea de către agentul constatator a cerinţelor de a aduce la cunoştinţă contravenientului dreptul de a face obiecţiuni cu privire la conţinutul actului de constatare şi de a consemna distinct acele obiecţiuni, astfel cum acestea sunt înscrise în art. 16 alin. (7) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001, atrage doar nulitatea relativă a procesului-verbal de constatare a contravenţiei. "

şi decide:
" În aplicarea dispoziţiilor art. 16 alin. (7) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată prin Legea nr. 180/2002, stabileşte:
Nerespectarea cerinţelor înscrise în art. 16 alin. (7) din actul normativ menţionat atrage nulitatea relativă a procesului-verbal de constatare a contravenţiei.
Obligatorie, potrivit art. 329 alin. 3 din Codul de procedură civilă. "
Ultima modificare: Joi, 2 Aprilie 2009
Avocat FLORENTINA ALBU, Avocat
Multumesc frumos pentru raspunsurile documentate.

Din ce citesc eu OUG 195/2002R la articolul 109 alin 2,3 si 9 le da politistilor dreptul de a completa PV contraventie fara a respecta aceasta decizie, ignorand anumite prevederi ale OG2/2001 art. 16?

"
(2) Constatarea contraventiilor se poate face si cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate si verificate metrologic, consemnandu-se aceasta in procesul-verbal de constatare a contraventiei.
(3) In cazurile prevazute la alin.(2), procesul-verbal se poate incheia si in lipsa contravenientului, dupa stabilirea identitatii conducatorului de vehicul, mentionandu-se aceasta in procesul-verbal, fara a fi necesara confirmarea faptelor de catre martori.
....
(9) Prevederile prezentei ordonante de urgenta referitoare la contraventii se completeaza cu cele ale Ordonantei Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, daca prin prezenta ordonanta de urgenta nu se dispune altfel.
"
Eu presupun ca acestea au fost specificate pentru a sustine demersurile Politiei in cazul radarelor fixe. Cum vad eu situatia: am fost oprit si legitimat iar in mod voit mi s-a interzis exercitarea dreptului de a avea obiectiuni prin necompletarea PV atunci, ci utilizarea prevederilor OUG 195/2002 mai sus citat si transmiterea PV la adresa. Atat timp cat toate informatiile necesare completarii PV de contraventie le aveau in momentul in care am fost oprit, nu vad rostul prelucrarii informatiei obtinute cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate si verificate metrologic. Apare clar banuiala ca ceva nu este in regula in toata situatia asta, nu?

Nu sunt sigur ca inteleg totul corect. Daca ati fi buni sa ma luminati...

Multumesc inca o data.
Dupa ce formulati si depuneti contestatia la procesul verbal de contraventie, aratati in instanta ca potrivit prevederilor legale art 180 R-Oug 195/2002 agentii constatatori erau obligati sa incheie un pv potrivit modelului aratat in anexa 1 A (deoarece ati fost oprit in trafic si le-ati prezentat actele), ori in situatia de fata - din cate inteleg eu - acestia au incheiat un pv potrivit medelului din anexa 1D (vezi art 181 R-OUG 195/2002), care se incheie dupa comunicarea datelor de identificare ale conducatorului auto de catre proprietarul autovehicoului surprins in foto/video.
Acesta este un viciu de forma care conduce la nulitatea absoluta a pv. Ca sa fiti si mai explicit solicitati prin contestatie, ori la prima zi de infatisare ca politia sa prezinte la instanta acea comunicare pe care dvs de fapt NU ati facut-o cu datele de identificare ale conducatorului auto, in baza careia se incheie pv din modelul anexa 1D.
Bafta

Av. Adrian Posdarie

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare danpope10 danpope10 Exista obligatia agentului constatator de la politie de a arata care sunt obiectiunile mele fata de consta-tarea faptei? Daca da .. unde anume scrie ? Care ... (vezi toată discuția)
Contestatie amenda Avecc Avecc Buna ziua, Va rog cei care aveti experineta sa aruncati un ochi peste aceasta plangere si sa imi spuneti daca este ok. Vreau sa o trimit ... (vezi toată discuția)
Mentiuni pe procesul verbal turkn turkn Imi este neclara problema acestor mentiuni pe care contravenientul le poate face la intocmirea unui PV,eu ma refer aici la o amenda de circulatie ,in care pot ... (vezi toată discuția)