avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua Va rog frumos sa imi spuneti si mie prin ce ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua Va rog frumos sa imi spuneti si mie prin ce metode ...

Buna ziua
Va rog frumos sa imi spune-ti si mie prin ce metode , as putea renunta la dreptul de uzufruct viager in favoarea fratelui
Exista o donatie de la mama pentru o garsoniera pe numele lui , in care el este "nudul propietar" si eu ca frate am drept de uzufruct viager
De cand a murit mama in Decembrie 2015 , el sa folosit/inchiriat/modernizat garsoniera in speta
Acum ca vreau si eu sa imi exercit dreptul......e cam greu/nu vrea fratele meu
Stiu ca exista o varianta in care trebuie platit 20% din valoarea garsonierei statului plus alte taxe notariale.....
In afara de aceasta metoda mai exista altele ?
Daca facem o conventie intre noi fratii , precum ca eu renunt la dreptul de uzufruct viager contra valoarea/banii da-ti pe acte si apoi o legalizam...se poate ?
Totusi eu vreau sa fac un bine fratelui meu ...nu statului....care oricum ne taxeaza la orice fel de tranzactii prin tva....si de aceea nu prea sunt de acord cu varianta expusa mai sus

Multumesc anticipat de raspuns/sfaturi
Ultima modificare: Joi, 31 Martie 2022
martiny, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 12:25, 31 Martie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dati o declaratie notariala de renuntare la dreptul de uzufruct viager. Ca efect al acesteia, fratele dvs devine proprietar deplin.
Costul declaratiei si al radierii uzufructului, de la Cartea Funciara este de aproximativ 200 lei.
Daca in schimbul renuntarii dvs, fratele va achita o suma.....este o chestiune care va priveste pe dvs in particular.
In cuprinsul declaratiei nu se poate conditiona renuntarea dvs in schimbul sumei respective.

Daca totusi doriti sa se consemneze plata, va trebui sa incheiati cu fratele un contract de vanzare al dreptului de uzufruct viager la pretul convenit de dvs., situatie in care, taxele se percep la 20% din valoarea imobilului.
Alte "conventii" si intelegeri intre dvs nu pot fi legalizate
Ultima modificare: Joi, 31 Martie 2022
raluk0207, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare masa succesorala? Al3xx3 Al3xx3 Buna ziua.As vrea sa va prezint o situatie cu care ma confrunt...in urma cu 5 ani am cumparat de la mama o garsoniera,ea detinand 2 identice.Am facut un ... (vezi toată discuția)
Contract de vânzare-cumpărare imobil între rude de gradul i. se poate specifica interdicția de vânzare în timpul vieții părinților? qazw qazw Buna ziua am hotărât de comun acord cu parinti mei fiind singură la parinți să fie trecută garsoniera pe numele meu cu contract de vînzare cumpărare. ... (vezi toată discuția)