Cum se compensează liberele legale lucrate ?Eu lucrez în vânzări într-un mall.Am lucrat libere legale iar angajatorul a spus ca s au compensat doar prin simplul fapt ca m a pontat ca am lucrat în ziua aceea.Si ca liber se da doar dacă tu lucrezi intr o libera legala si ai mai multe ore la final de luna lucrate decât norma.Ex 160 ore lucratoare în luna.Si tu ai lucrat 170.E corect asa ?
1. Pentru munca desfasurata in zilele de sarbatoare legala, salariatul beneficiaza:
- compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In ziua respectiva in care i se va compensa ziua de munca dintr-o zi de sarbatoare legala, nu i se va acorda salariul.
sau
- in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
2. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Pai nu înțeleg. Cum adică nu voi beneficia de salariu în ziua în care voi avea liber pentru libera legala lucrata ?pai nu se presupune ca libera legala inseamna sa stai acasă și sa fi plătit?și eu dacă lucrez în libera legala ar trebui sa fiu platita dublu I ziua aceea sau sa mi se dea 1 liber plătit.Cel puțin asta am înțeles ca scrie în codul muncii