avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 846 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... refuzul notarului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

refuzul notarului

Buna ziua! Daca o persoana in varsta doreste sa isi vanda casa si nu mai are alta in care sa locuiasca este obligata sa vanda cu clauza de intretinere sau habitatie?
Sa luam un simplu exemplu al unei persoane de 75 de ani care detine un apartament cu 4 camere si nu se mai descurca cu intretinerea. Acesta va dori sa vanda pt a-si cumpara o garsoniera si sa-si traiasca linistita ultimele clipe din viata. Cumparatorul este obligat sa ia cu contract de intretinere?
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 10:58, 15 Ianuarie 2010
buna ziua!
nu nu este obligat sa incheie un astfel de act.
trebuia sa ii aduceti al cunostiinta notarului intentia vanzatorului de a-si achizitiona o alta locuinta cu o parte din pretul pe acre il incaseaza.
nu vad de ce ar refuza incheierea actului.
vanzatorul poate incheia un act de intretinere cu cumparatorul, daca doreste sa ramana in continuare in imobilul respectiv, iar cumparatorii se obliga in acest caz sa -i asigure intretinere pana la sfarsitul vietii . iar la decesul intretinutului dansii vor deveni proprietarii de drept ai imobilului .
sau contractul de vanzare-cumparare cu clauza de uzufruct viager, ii confera vanzatorului imobilului dreptul de a locui in imobilul ce l-a instrainat, pana la sfarsitul vietii .
aceste clauze nu sunt obligatorii, sunt facultative .

daca vanzatorul doreste doar sa instrainze imobilul si sa-si cumpere un altul mai mic , nu este necesar a fi inserate aceste clauze in contractul de vanzare-cumparare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casa vanduta de sot, sotiei cu clauza de abitatie viagera dodorel62 dodorel62 Prietenul meu este casatorit legitim cu sotia si i a vandut acesteia casa . Buna seara , Prietenul meu fiind casatorit legitim cu sotia lui , de comun ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare cu drept de vanzare dupa deces mishu72 mishu72 Buna seara, Am tot cautat pe internet, pe site-urile de profil implicit si aici dar nu am gasit nimic sa imi raspunda la urmatoare intrebare : Parintii ... (vezi toată discuția)