Subsemnatul Mantescu Dragoș am o întrebare sânt angajat din 2015 la patron in august anul trecut în 2021 m-am îmbolnăvit de TBC stand 8 luni in medical până la sfârșitul luni aprilie 2022 de la 2 mai 2022 când va trebui sa incep munca patronul respectiv mă anunțat că va închide firma și mă va da afara. Vreau să menționez că concediul de odihna pe anul trecut nu l-am luat luat în totalitate adică 21 de zile conform contractului. Preavizul in contract în cazul concedierii este de 20 zile lucrătoare conform legii 53/2003 preavizul in cazul demisiei este de 20 zile tot conform legi 53/2003 . Doresc să știu dacă în cazul demisiei sau preavizului in cazul concedierii mai trebuie sa lucrez cele 20 de zile. Daca îmi găsesc sa plec prin transfer in alt loc de munca patronul este obligat să-mi semneze cererea de transfer sau trebuie sa lucrez ce 20 de zile . Țin să menționez că mai am de luat zile de concediu de anul trecut și 4 luni din anul asta 2022. Cum se procedează în cazurile de mai sus și care sânt termeni legali. Pot beneficia de șomaj în cazurile de mai sus care sânt pași de urmat . Acele 20 de zile trebuie sa le lucrez sau mai este valabil acea lege în care 4 ore lucrez și 4 pot să-mi caut de munca sa cum voi fi platit doar 4 sau 8 ore. Țin să menționez că după închiderea firmei patronul vrea să-și redeschidă alta firma după ce o închide pe cea existentă. Mulțumesc aștept temeiul legal în care pot încheia acest contract de munca.
Transferul nu opereaza decat intre institutiile publice .
Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
Legea prevede ca pe durata preavizului c.i.m. isi produce toate efectele...astfel ca, durata timpului de munca in perioada de preaviz este cea mentionata in c.i.m. ...
De exemplu, daca in c.i.m. timpul de munca este de 8 ore/zi , in lipsa unor dispozitii contrare timpul de munca pe perioada preavizului va fi tot de 8 ore/zi. (adica, cea mentionata in c.i.m.)
Reducerea timpului de munca pe durata preavizului este posibila numai daca este prevazuta in ccm aplicabil angajatorului sau in reg.intern al acestuia.