avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1077 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Vă rog să mă ajutați!
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Vă rog să mă ajutați!

Este legal oprirea alimentării cu apă a apartamentului în care locuiesc ,deși sunt bun platnic?. Menționez că în imobilul în care locuiesc este o familie care are restanțe mari și acesta ar fi motivul operatorului.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Aprilie 2022
Chimix, utilizator
Cel mai recent răspuns: hotumattua , utilizator 09:27, 18 Aprilie 2022
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Furnizorul dvs. de apa-canal, are incheiat contractul de furnizare cu as. proprietari, nu cu fiecare dintre proprietari, desi se poate si acest lucru.
1. Luati la lecturar Legea nr. 196 / 2018 - privindinfiintarea,organizarea si functionarea as. prop. si administrarea condominiilor;
2. Incercati sa lecturati contractul de furnizare apa-canal incheiat cu asociatia din care faceti parte. Puteti merge si pe site-ul furnizorului sa va informati si de alte aspecte.

Da, este vorba de traiul la bloc.
Sunteti convins ca as. prop. a epuizat toate metodele privind recuperarea debitelor de la vecinul dvs.?
Daca dvs. ati fi furnizor de servicii, de furnizare de orice fel si cei cu care ati incheiat contracte ferme, nu v-ar achita contravaloarea serviciilor si a utilitatilor - ce/cum ati proceda?
Trebuie sa luati in calcul mai multe variante...
Sigur, dvs. bun platitor , nu aveti nicio vina. Incercati o abordare prin as. proprietari.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca exista debite fata de furnizorul de utilitati,acesta prin contractul de furnizare utilitati detine clauza speciala prin care in cazul acumularii de debite are dreptul legal sa suspende furnizarea utilitatilor pana la achitarea debitului
In situatia mentionata.,rezulta ca asociatia de proprietari nu a incercat o negociere cu incheiere de angajament de plata esalonata a debitului
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este bine ce scrie @ynocentta, dar cand se ajunge la oprirea furnizarii, deja, am banuiala ca si esalonarea/reesalonarea este depasita ca procedura.
Este complicat pentru o asociatie mica. Cu o asociatie mai mare (300-400-500 apt.), unde poate si nr. proprietarilor aflati in jena financiara este mai mare, dar poate ca si Fd. de rulment este mai mare si exista posibilitatea achitarii facturilor, fara penalizari sau apelarea la masura sistarii furnizarii apei.
Trebuie luat fiecare caz in parte, discutat cu cei cu restante mari si gasita o solutie. Nu poti consuma la gramada, fara sa-ti achiti ceea ce ai consumat - este clar. Fiecare dintre noi, mai avem/trecem prin situatii asemanatoate - unii mai mult, altii mai putin, dar trebuie sa intelegem si noi ca nu mai merge cum mergea pe vremuri....

Daca asociatia este mica, se poate trece la facturarea individuala, conf. prev. Legii 196/2018, art. 95 si urm., caz in care, toate grijile privind situatiile descrise trec in curtea furnizorului, care, are alte parghii pentru rezovarea acestor situatii.
Asa ca statul la bloc trebuie bine inteles de catre fiecare dintre noi. Poti sa suporti costurile repartizate - bine, mergem inainte, nu poti suporta, te orientezi, alegi o locuinta mai ieftina, unde mai poti sa te misti mai lejer...
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este legal, cum v-a explicat și Adam Grecu. Astea sunt dezavantajele "devălmășiei". Dar asta nu înseamnă că suntem la cheremul unui "defavorizat" care nu plătește. Asociația de proprietari poate plăti factura din fondul de rulment, - fără a face o practică din asta -, că ăsta este unul din rolurile lui, și să se îndrepte contra răuplatnicului, mergând până la acționarea în justiție și scoaterea la vânzare a apartamentului.
Dar noi, în practica curentă, lăsăm administrația asociației să-și facă de cap, mergem la ședințe doar câțiva, de regulă cei ce au ceva nemulțumiri, și ne trezim doar când se taie apa, gazul, etc.
Am un amic care, deși la pensie, și-a asumat responsabilitatea de președinte de asociație, la un bloc "cu pretenții", de pe Calea Dorobanți. Avea mai mulți restanțieri, cu mii de lei, care îi mai și sfidau pe ceilalți. La luat pe unul, la acționat în justiție, și înainte de pronunțarea sentinței, văzând individul că e groasă, a plătit tot; a "economisit cheltuielile cu executarea silită. Iar ceilalți nu au mai așteptat să li se aplice și lor "procedura"...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sistare furnizare apa luis29 luis29 Operatorul care distribuie apa in oras a luat masura de a opri furnizarea la o asociatie de propietari pentru neachitarea facturilor. Legat de asceasta ... (vezi toată discuția)
Apa menajera Stanciut Stanciut Regia de apa poate sa opreasca furnizarea apei la asociatile de proprietari pentru restanta.Mentionez ca avem procese pe rol cu rau platnici? (vezi toată discuția)
Asociatia de proprietari a sistat apa rece alexemariusadrian alexemariusadrian Este normal sa ai apa rece sistata timp de un an de zile si in prezent ptr datoriile vecinilor care insumeaza 3800 lei pe scara ? (vezi toată discuția)