avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 423 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce drept la mostenire are sotia care si-a abandonat ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce drept la mostenire are sotia care si-a abandonat sotul bolnav

Tatal bolnav la pat, a fost abandonat de mama de mai bine de 1 an. In tot acest timp, din cei 2 copii majori, doar unul are grije de tata. Mama a refuzat sa vina sa-l vada macar. Mama locuieste la celalalt frate. Parintii nu sunt divortati. In caz de deces al tatalui, mama ce drept va avea la mostenire? In prezent au un apartament in comun, iar tata mai are mostenite mai multe terenuri cu valoare ridicata. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Doru2017 , utilizator 13:48, 15 Aprilie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
5/8 din bunurile comune și 1/4 din bunurile proprii ale tatălui.
Multumesc. Intrebarea e pusa in contextul in care mama nu a mai dat deloc pe la tata. Nu este cumva obligata, fiind casatoriti, sa aiba grije de tata? In caz contrar, nu reprezinta acesta un abandon? Adica, tatal care sufera de Alzheimer, daca sa zicem mai traieste 10 ani, eu am grije de el, iar mama nu da pe la el, va ramane cu aceleasi drepturi?
Ultima modificare: Joi, 14 Aprilie 2022
Doru2017, utilizator
Da, drepturile succesorale nu sunt afectate de modul cum au decurs relatiile in timpul vietii. Sotia supravietuitoare are dreptul la o cota parte atat din bunurile comune cat si din cele proprii ale sotului.

Pentru a nu avea drept la bunurile proprii (cele din mostenire) ar trebui ca sotii sa fie divortati.

In acelasi timp si sub conditia existentei discernamantului, tatal dvs poate dispune dupa cum doreste in timpul vietii de bunurile sale.
Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi mostenire in caz de deces (pentru bunuri dobandite inainte de casatorie) irinadionescu irinadionescu Buna ziua, Tatal meu a decedat recent, iar acum urmeaza a fi facuta succesiunea (mostenitori fiind eu, fratele meu si sotia tatalui). Mentionez ca acesta ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, daca din prima casatorie a mamei ea avea ca si bunuri ... Fier20 Fier20 Buna ziua,daca din prima casatorie a mamei ea avea ca si bunuri cu tatal meu doua imobile,tatal a decedat,intre timp mama s-a recasatorit,in caz de deces ... (vezi toată discuția)
Recasatorie , ce se intampla cu fiul mostenitor magika2002 magika2002 Buna ziua, as dori sa ma recasatoresc, eu am o garsoniera si o fata iar sotul o casa si un baiat . Ce drepturi are baiatul lui in garsoniera mea, si ... (vezi toată discuția)