avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 904 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Buna seara Va explic situația mea și as dori sa stiu ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Buna seara Va explic situația mea și as dori sa stiu daca merita ...

Buna seara

Va explic situația mea și as dori sa stiu daca merita sa fac contestatie sau care e procedura de urmat.
Azi mi s-a suspendat permisul de conducere pe o perioada de 90 de zile pentru depasirea limitei de viteza in localitate cu 65km/h. Permisul este spaniol dar domiciliul il am în romania(CI).
Nu i-am dat dat agentului de circulatie permisul, i-am si explicat de ce, pentru ca plec peste 2 zile in Spania si acolo îmi trebuie permisul.
Dacă fac reclamație am sanse de castig? Agentul a folosit un pistol si era destul de tarziu(mai mult noapte decat zi).
Daca nu predau permisul ric ceva? In afara de faptul ca o sa am permisul suspendat pe teritoriul româniei timp de 90 de zile.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: mady10 , utilizator 20:15, 17 Aprilie 2022
1. Sanse de cistig nu aveti din motivele expuse. TruCam poate filma in astfel de conditii.
[ link extern ]
2. Daca nu predati permisul, incalcati in primul rind legislatia de aici si oricum vi se va transmite sanctiunea si in Spania, asa ca va poate suspenda acolo. Presupun ca si acolo e sanctionabila o astfel de fapta, cam in acelasi mod, sau poate mai drastic.
Articolul 113 din OUG 195/2002
(1^1) Titularul permisului de conducere eliberat de o autoritate străină, împotriva căruia s-a dispus suspendarea dreptului de a conduce, poate solicita șefului poliției rutiere pe raza căreia a fost constatată fapta, restituirea documentului, înainte de expirarea perioadei de suspendare, cu cel mult o zi lucrătoare înainte de data părăsirii teritoriului României.
(1^2) În situația restituirii permisului de conducere potrivit alin. (1^1), Inspectoratul General al Poliției Române comunică sancțiunea aplicată autorității străine care a eliberat documentul.
[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 15 Aprilie 2022
latka, utilizator
Multumesc pentru raspuns.
Inteleg ca nu am nici o posibilitate fara sa predau permisul. Dar totusi am inteles ca se suspenda dreptul de a conduce doar pe teriotriul Romaniei. Sa pot conduce in afara Romaniei de ce mai trebuie predat permisul?
Ba da, puteti circula in UE cu permisul, respectind articolul 113 / (1^1). Daca ati ramine aici, vi s-ar suspenda permisul si ati executa suspendarea, dupa expirarea dovezii de circulatie de 15 zile. Daca alegeti sa vi se restituie permisul prin parasirea teritoriului Romaniei, in conditiile art. 113 /(1^2) puteti circula pina in Spania, iar prin comunicarea facuta de autoritatile de aici, cei din Spania vor decide ce sanctiune va aplica, conform codului rutier spaniol.
O ultima intrebare
In cazul in care predau permisul(sau il trimit prin curier), IPJ comunica suspendarea permisului autoritatilor din Spania?
Scuzati insistenta, vreau doar sa stiu daca pot conduce legal in afara Romaniei.
Nu prea înțeleg, ce nu vi-e clar? Dacă alegeți să plecați în Spania, cu permisul, se comunica autorităților spaniole. Cred că e explicit scris la art. 113 /1.1 și 1.2 Puteți circula în UE. Când ajungeți în Spania veți vedea ce vi se mai întâmplă.

Alte discuții în legătură

Carnet conducere retinut in germania raduaw raduaw Buna ziua, mi-a fost retinut carnetul de sofer UE emis in Romania pe teritoriul tarii Germaniei, 30 zile pentru ca am trecut pe rosu la semafor si m-a luat ... (vezi toată discuția)
Carnet spaniol suspendat in romania genupatogenu genupatogenu am lucrat in Spania si a trebuit sa-mi preschimb permisul romanesc in permis spaniol, dupa vreo trei ani am revenit in Romania si am circulat cu permisul ... (vezi toată discuția)
Mi s-a suspendat 90 zile in romania permisul obtinut in spania cosmin_leonard cosmin_leonard in uma cu 3zile mi sa retinut permisul de conducere pe teritoriul romanie ,mergand prin localitate am fost surprins cu viteza de 103kmh,intrebarea este cum pot ... (vezi toată discuția)