avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Acces la informații de interes public
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Acces la informații de interes public

Bună ziua,

Dacă s-a semnat acord de confidențialitate cu privire la anumite documente, informații, acestea pot face obiectul unei cereri de solicitare acces la informații de interes public?
Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: Catalin2o14 , utilizator 20:51, 18 Aprilie 2022
Informatiile de interes public sunt definite foarte clar de Lege 544/2001 si normele ei de aplicare.
Un acord de confidentialitate nu poate modifica Legea.
Art. 2
b) prin informație de interes public se înțelege orice informație care privește activitățile sau rezulta din activitățile unei autorități publice sau instituții publice, indiferent de suportul ori de forma sau de modul de exprimare a informației;


Art. 12 al aceleiasi Legi prevede expres si limitativ informatiile care se exceptează de la accesul liber al cetățenilor.:

a) informațiile din domeniul apărării naționale, siguranței și ordinii publice, dacă fac parte din categoriile informațiilor clasificate, potrivit legii;
b) informațiile privind deliberările autorităților, precum și cele care privesc interesele economice și politice ale României, dacă fac parte din categoria informațiilor clasificate, potrivit legii;
c) informațiile privind activitățile comerciale sau financiare, dacă publicitatea acestora aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală ori industrială, precum și principiului concurentei loiale, potrivit legii;
(la 14-10-2006, Lit. c) a alin. (1) al art. 12 a fost modificată de pct. 2 al art. unic din LEGEA nr. 371 din 5 octombrie 2006, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 837 din 11 octombrie 2006. )
d) informațiile cu privire la datele personale, potrivit legii;
e) informațiile privind procedura în timpul anchetei penale sau disciplinare, dacă se periclitează rezultatul anchetei, se dezvăluie surse confidențiale ori se pun în pericol viața, integritatea corporală, sănătatea unei persoane în urma anchetei efectuate sau în curs de desfășurare;
f) informațiile privind procedurile judiciare, dacă publicitatea acestora aduce atingere asigurării unui proces echitabil ori interesului legitim al oricăreia dintre părțile implicate în proces;
g) informațiile a căror publicare prejudiciază măsurile de protecție a tinerilor.
(2) Răspunderea pentru aplicarea masurilor de protejare a informațiilor aparținând categoriilor prevăzute la alin. (1) revine persoanelor și autorităților publice care dețin astfel de informații, precum și instituțiilor publice abilitate prin lege să asigure securitatea informațiilor.
Ultima modificare: Luni, 18 Aprilie 2022
Voinea Liviu, Avocat


MihaelaaC73 a scris:

Bună ziua,

Dacă s-a semnat acord de confidențialitate cu privire la anumite documente, informații, acestea pot face obiectul unei cereri de solicitare acces la informații de interes public?
Mulțumesc

Tu poți cere… ei nu îți dau și tu ii dai in judecată prin care ii forțezi sa ți răspundă, iar pt funcționarul public constituie abatere disciplinara.
De asemenea, dacă exista răspundere civilă delictuală poți cere daune

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Liberul acces la informatiile de interes public mfdunhill mfdunhill Buna Ziua, as vrea sa stiu daca in baza legii Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public pot cere la autoritatiile statului ... (vezi toată discuția)
Legea 544 ana_florina ana_florina Buna ziua, lucrez in cadrul unei primarii, la Legea 544 a fost solicitate mai multe cerinte printre care si proiectele tehnice la investutiile in curs, nu stiu ... (vezi toată discuția)
Dosarul de licitatie publica este public? oana1 oana1 Buna ziua. Va rog sa ma lamuriti intr-o problema privind dosarul de licitatie publica. Acum cateva zile am organizat o licitatie publica privind ... (vezi toată discuția)