Despre webinarii
Doar abonații premium au acces regulat la webinariile premium, realizate împreună cu specialiști de top, pe o multitudine de domenii - de la legislația muncii și fiscalitate până la cea de mediu sau GDPR.
Informațiile oferite de specialiști au o utilitate imediată și vin să rezolve probleme reale cu care orice companie se confruntă.
Dacă s-a semnat acord de confidențialitate cu privire la anumite documente, informații, acestea pot face obiectul unei cereri de solicitare acces la informații de interes public?
Mulțumesc
Informatiile de interes public sunt definite foarte clar de Lege 544/2001 si normele ei de aplicare.
Un acord de confidentialitate nu poate modifica Legea. Art. 2
b) prin informație de interes public se înțelege orice informație care privește activitățile sau rezulta din activitățile unei autorități publice sau instituții publice, indiferent de suportul ori de forma sau de modul de exprimare a informației;
Art. 12 al aceleiasi Legi prevede expres si limitativ informatiile care se exceptează de la accesul liber al cetățenilor.:
a) informațiile din domeniul apărării naționale, siguranței și ordinii publice, dacă fac parte din categoriile informațiilor clasificate, potrivit legii;
b) informațiile privind deliberările autorităților, precum și cele care privesc interesele economice și politice ale României, dacă fac parte din categoria informațiilor clasificate, potrivit legii;
c) informațiile privind activitățile comerciale sau financiare, dacă publicitatea acestora aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală ori industrială, precum și principiului concurentei loiale, potrivit legii;
(la 14-10-2006, Lit. c) a alin. (1) al art. 12 a fost modificată de pct. 2 al art. unic din LEGEA nr. 371 din 5 octombrie 2006, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 837 din 11 octombrie 2006. )
d) informațiile cu privire la datele personale, potrivit legii;
e) informațiile privind procedura în timpul anchetei penale sau disciplinare, dacă se periclitează rezultatul anchetei, se dezvăluie surse confidențiale ori se pun în pericol viața, integritatea corporală, sănătatea unei persoane în urma anchetei efectuate sau în curs de desfășurare;
f) informațiile privind procedurile judiciare, dacă publicitatea acestora aduce atingere asigurării unui proces echitabil ori interesului legitim al oricăreia dintre părțile implicate în proces;
g) informațiile a căror publicare prejudiciază măsurile de protecție a tinerilor.
(2) Răspunderea pentru aplicarea masurilor de protejare a informațiilor aparținând categoriilor prevăzute la alin. (1) revine persoanelor și autorităților publice care dețin astfel de informații, precum și instituțiilor publice abilitate prin lege să asigure securitatea informațiilor.
Dacă s-a semnat acord de confidențialitate cu privire la anumite documente, informații, acestea pot face obiectul unei cereri de solicitare acces la informații de interes public?
Mulțumesc
Tu poți cere… ei nu îți dau și tu ii dai in judecată prin care ii forțezi sa ți răspundă, iar pt funcționarul public constituie abatere disciplinara.
De asemenea, dacă exista răspundere civilă delictuală poți cere daune
Legea 544
ana_florina
Buna ziua, lucrez in cadrul unei primarii, la Legea 544 a fost solicitate mai multe cerinte printre care si proiectele tehnice la investutiile in curs, nu stiu ... (vezi toată discuția)