avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Buna ziua. Va rog, daca ma poate ajuta cineva in ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Buna ziua. Va rog, daca ma poate ajuta cineva in urmatoarea problema: ...

Buna ziua. Va rog, daca ma poate ajuta cineva in urmatoarea problema:
In Noiembrie 2021 o persoana a fost oprita de un echipaj de politie si, fara un test rapid antidrog, a fost condusa direct la IML pentru prelevare probe. La testul rapid de urina a rezultat ca este pozitiv THC. A fost retinut permisul auto si a fost deschis dosar penal.
In luna martie 2022, urmare analizelor medicale transmise de catre IML catre politie, Parchetul dispune prin Ordonanta clasarea cauzei privind savarsirea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul sub influenta substantelor psihoactive iar cheltuielile raman in grija statului.
Respectivul a primit raspuns de la politie ca, indiferent de clasarea cauzei, permisul ramane suspendat 180 zile.
Intrebarea mea este daca la clasarea cauzei nu ar fi trebuit sa ii fie returnat permisul imediat? Ce lege prevede oare aceasta suspendare? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: un_luci , utilizator 14:50, 21 Aprilie 2022
Codul rutier aka OUG 195/2002, actualizat, art. 103.
[ link extern ]
Bine, mai e si constitutia, art. 15, care spune ca o lege nu se aplica retroactiv, dar politistii nu au ajuns cu lectura la nivelul asta.
Conform codului rutier la data savirsirii faptei, sanctiunea era de 90 de zile cu drept de a da de reducere la 30 de zile.
[ link extern ]
In ce temei a fost dispusa clasarea?
Multumesc de ajutor.
Art.315 alin.(1) lit. b) C.pr.pen cu referire la art.314 alin.(1) lit.a) din C.pr.pen., raportat la art.16 alin.(1) lit.b) teza I din C.pr.pen.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Aprilie 2022
un_luci, utilizator
Trebuie sa ii restituie permisul, fara nicio perioada de suspendare.

Alte discuții în legătură

Suspendare permis de conducere catalindumitrele catalindumitrele Buna ziua, am fost oprit in trafic in data de 22.04. 2020, am fost verificat si mi s-a comunicat ca am avut permisul suspendat pentru cumul de puncte incepand ... (vezi toată discuția)
Buna seara! pe data de 17 iunie 2022 am fost oprita de catre ... AlinaN28 AlinaN28 Buna seara! Pe data de 17 iunie 2022 am fost oprita de catre un echipaj de politie si am efectuat un test pentru depistarea substantelor interzise ( renumitul ... (vezi toată discuția)
Bună seara,acum un an am fost implicat într-un accident rutier ... Manole22 Manole22 Bună seara,acum un an am fost implicat într-un accident rutier din care am lovit din spate alt autoturism fără a încălca vreo regulă rutiera.A fost o ... (vezi toată discuția)