avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 837 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua.Va expun mai clar întrebarea mea.Matusa ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua.Va expun mai clar întrebarea mea.Matusa mea,văduvă, ...

Bună ziua.Va expun mai clar întrebarea mea.Matusa mea,văduvă, fără copii,parinti decedați, având ca rude o sora în viata, și 2 nepoate de sora,mi-a făcut mie testament universal, sunt nepoata după sora ,decedata, cu mult înainte de defuncta.
Sunt ,deci ruda succesibila, respectiv moștenitor legal,oricum. Dar ,în plus, am acest testament, pt care notarul, la.care am depus succesiunea, ma taxează cu majorarea aceea de 25% pt moștenitorii testamentari care nu sunt rude ,în grad succesibil (legal) cu defunctul. După consultarea a încă 4 notari, mi s-a spus ca nu trebuie sa mi se perceapă acesta majorare,pt ca eu sunt oricum ,ruda în grad succesibil,
În plus,toate rudele, suntem toate pe acceasi linie de rudenie. Va întreb ce pot sa fac, pt ca legea spune clar, ca taxa se aplica pt moștenitori testamentari ,care nu sunt rude cu defunctul???Am trimis și petitie la UNNPR, dar durează 30 zile, pana obțin un răspuns. Va mulțumesc d-lor avocati, și aștept un răspuns, cu speranța că am fost mai explicita și.mai succinta.!
Cel mai recent răspuns: Mica202110 , utilizator 13:20, 3 Mai 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ordinul nr. 46/2011 pentru aprobarea Normelor privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici, in vigoare de la 22 februarie 2011 prevede

Art. 22. - (1) În cadrul procedurii succesorale, onorariile pentru eliberarea certificatului de moștenitor se stabilesc pe certificat de moștenitor, indiferent de numărul moștenitorilor, ținând seama de tranșele valorice, de categoriile de servicii și proceduri, și au în vedere gradul de rudenie al moștenitorilor cu defunctul.
(2) Onorariile astfel stabilite se vor aplica numai pentru moștenitorii legali ai defunctului.
(3) Pentru moștenitorii testamentari care nu sunt soț sau rude în grad succesibil cu defunctul, onorariile se majorează cu 25%.
(4) La succesiunile succesive, onorariul se stabilește pentru fiecare masă succesorală în parte.
(5) Pentru eliberarea unui certificat de moștenitor suplimentar, onorariul se va calcula, conform alin. (1) și (4) și tranșelor valorice prevăzute în anexa nr. 3, la valoarea bunurilor care fac obiectul suplimentării, aduse la masa succesorală.

Conform legii NU ar tb sa vi se aplice majorarea de 25% caci sunteti ruda in grad succesibil cu defuncta.
Va mulțumesc f mult ,d-na avocat , Gerber.Cum as putea proceda în aceasta situație, în care notarul susține, ca legea e interpretabila, ca a întrebat la UNNPR și ca a primit răspuns ca da, ca îmi aplica aceasta majorare.Ulterior, am făcut și eu petitie la UNNPR, dar răspunsul pt mine, durează!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună seara.la calculul taxei notariale pt o succesiune testamentara,mi ... Mica202110 Mica202110 Bună seara.La calculul taxei notariale pt o succesiune testamentara,mi se adaugă nejustificat, în plus, taxa de majorare cu 25% pentru moștenitorii ... (vezi toată discuția)
Bună ziua.am testament de moștenitor universal, după mătușa ... Mica202110 Mica202110 Bună ziua.Am testament de moștenitor universal, după mătușa mea, care nu a avut moștenitori rezervatari, ci doar o sora și eu, nepoată de sora(mama ... (vezi toată discuția)
Juridic Evghenia1 Evghenia1 Moștenesc un certificat de acționar de la mama, dar ca sa pot sa beneficiez de fructul de pe urma acestui certificat, trebuie sa fac o succesiune la notar ... (vezi toată discuția)