avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 330 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... taxa/amenda stb
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

taxa/amenda stb

Buna ziua,
Va rog respectuos sa ma ajutati cu o consultanta asupra situatiei urmatoare :

Am urcat in autobuzul STB, mi-am cautat loc, apoi am trimis sms-ul pentru a avea o calatorie valida. In acelasi timp doamna controlor a oprit aparatele. Eu am stat linistita stiind ca am trimis sms-ul, Aparent sms-ul a fost trimis cu 20 de secunde mai tarziu si cand controlori mi-au cerut codul, pe care l-am trimis le aparea cod eronat. Am incercat sa le explic ca mi-am validat calatoria fix dupa ce m-am asezat, dar a fost in zadar.

Mentionez ca niciunul din controlori nu s-a prezentat si mi-au zis ca am trimis mesajul dupa ce i-am vazut pe dansi. Le-am raspuns ca acum am urcat, fix la aceasta statie si nici macar nu i-am vazut ca au urcat dupa mine. O doamna mi-a luat apararea pentru ca a vazut cum tremuram si a explicat ca nu mint si poate vedea pe camera ca dupa ce mi-am gasit loc am trimis sms-ul. Doamna controlare a zis ca poate sa mi-se faca rau, sa cobor cu ei si sa ma legitimez pentru a platii amenda, iar in caz ca mi-se face rau o sa sune dansa la ambulanta.

Inca o doamna mi-a luat apararea spunand ca sunt 20 de secunde cu care am intarziat, iar controlorul a oprit imediat cum a urcat in autobuz aparatele. Daca aveam card, tot nu as fi avut timp sa il scanez.

Mentionez ca doamna controlor mi-a zis ca sms-ul se trimite inaintea urcarii in autobuz si i-am zis ca nici la ghise si nici in autobuz nu este trecuta aceasta regula si eu nu stiam de regula asta. Am rugat sa imi arate regula si nu mi-a aratat spunandu-mi ca trebuia sa o stiu.
Nu m-a dat jos la urmatoarea statie, nu mi-a mai cerut buletinul/cnp-ul, nu am semnat vreun proces verbal, doamna m-a lasat sa imi continui drumul spunandu-mi ca o sa primesc in termen de 15 zile o amenda de 500 de lei. Toate datele mele pe care le au este numarul de telefon de pe care am trimis sms-ul.

Am coborat la destinatie si m-am dus direct la chiosul stb rugand-o pe doamna de acolo sa imi arate unde sccrie ca mesajul trebuie trimis inainte de urcarea in autobuz, nu este nicaieri afisata aceasta regula.

Am sunat la stb sa imi spuna unde este regula afisata si mi-au spus nonsalant ca este doar pe site trecuta, iar mesajul trebuie trimis cu cateva minute inainte de urcarea in stb. Ceea ce nu mi-se pare normal, eu schimb 2 autobuze si un tramvai, daca dau mesaj inca din statie din cele 90 de minute pe care le am disponibile, deja pierd 10 minute in asteptarea autobuzului dorit. I-am intrebat pe cei de la stb de ce nu au afisat in autobuze/ghiseuri ca mesajul trebuie trimis inainte de urcarea in autobuz si mi-au zis ca trebuie sa fac eu sesizare la ei.
Imi cer scuze pentru acest mesaj kilometric, dar am vrut sa ma asigur ca m-am facut cat de cat inteleasa.


Intrebarea mea este : Pot primi amenda in valoare de 500 de lei daca nu le-am dat datele? Daca da, o pot contesta? As avea sanse sa castig procesul?

Va multumesc anticipat, si astept cu interes un raspuns de la dumneavoastra.
Toate cele bune.
Ultima modificare: Joi, 5 Mai 2022
Nelu7, utilizator
Cel mai recent răspuns: elenica110 , utilizator 16:39, 20 Octombrie 2023
veti primi PV cu amenda, o puteti contesta (ca orice amenda). daca o sa va aparati asa cum ati scris aici, cred ca veti pierde. STB si-a facut datoria si a facut public regulamentul. imi pare rau ca va dezamagesc.
Buna ziua,
Aici o sa primiti sfaturi, consultatiile sunt, in generat, contracost...
Numarul de telefon este atasat unui abonament?
Daca da, poate exista o colaborare intre STB si compania de telefonie pentru acces la baza de date cu abonati de unde sa primeasca adresa.... pentru a primi amenda...
Daca nu este atasat unui abonament... nu vad cum ati putea fi amendata pentru ca la noi nu exista o baza de date cu utilizatorii de cartele preplatite si nici datele dvs. nu le-ati oferit..

Legat de afistarea anuntului... la noi in tara multe sunt in neregula...

Cat despre amenda... eu cred ca au vrut doar sa va sperie... si da, se poate contesta, daca o sa primiti vreuna acasa sau la primarie-taxe si impozite.

Sfatul meu este sa va luati o cartela "portofel electronic" in care sa puneti ceva bani si il validati la urcarea in STB, asa scapati de problema SMS-ului, mai ales daca circulati des.
Ultima modificare: Joi, 5 Mai 2022
Ionut.ion, utilizator
Bună ziua,
Ați primit ceva până acum?
ai primit amenda pana la urma, ca am patit si eu asta acum am dat cu 5 secunde mai tarziu cica

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda stb fara proces verbal Simona Capraru Simona Capraru Azi la ora 18:55 m-am urcat in autobuzul 300, pana la locatia unde voiam sa ajung sunt mai multe linii de autobu pe care le pot lua din aceeasi statie. Pana am ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am o intrebare pentru cei in domeniu. acum, cateva ... nasu999 nasu999 Buna ziua, am o intrebare pentru cei in domeniu. Acum, cateva zile am fost \" controlat\" de catre cei de la RATB ( controlori) urcandu.ma in autobuz am ... (vezi toată discuția)
Amendă stb Silvia Deaconu Silvia Deaconu Bună ziua! Eu și prietenul meu am mers cu STB-ul dintr-un colț al Bucureștiului în altul și întoarcere ( din sector 6 am mers până în 2 și din 2 ... (vezi toată discuția)