avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... O asociatie de proprietari are fonduri din exploatarea ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

O asociatie de proprietari are fonduri din exploatarea partilor ...

O asociatie de proprietari are fonduri din exploatarea partilor comune(antene, reclame). Avand in vedere ca asociatia este titularul contractului de furnizare apa rece, avand obligatia de a face repartizarea consumurilor , cumpara si monteaza in fiecare apartament contoare cu citire radio. Este legala plata din fond a contoarelor montate in fiecare apartament?
Cel mai recent răspuns: georgescugh , utilizator 18:13, 9 Mai 2022
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu este legala, toate veniturile obtinute in acest mod alimenteaza strict doar fondul de reparatii. Apometrele sunt proprietate individuala, nu fac parte din proprietatea comuna.
Articolul 70 din legea 196/2018
2)Veniturile prevazute la alin. (1) alimenteaza numai fondul de reparatii al asociatiei de proprietari si nu se platesc proprietarilor. Lista acestor venituri, precum si cheltuielile aferente lor sunt prezentate semestrial, intr-un raport afisat la avizierul asociatiei, si se evidentiaza in registrul unic de venituri si cheltuieli al asociatiei de proprietari.

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Proprietarul contoarelor este asociatia de proprietari, locul de montare este in fiecare apartament, pentru indeplinirea obligatiei legale privind repartizarea corecta a consumului de apa asociatia a luat aceasta masura, ce este ilegal in aceasta masura?
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
NU este legal .
Sunt convins ca aveti cunostinta de prev. legala, dar vreti sa va convingeti de pe forum.
Iata si baza legala:
Veniturile şi cheltuielile asociaţiei de proprietari
SECŢIUNEA 1
Veniturile asociaţiei de proprietari
Art. 70. - (1) Toate veniturile obţinute din exploatarea proprietăţii comune,
inclusiv veniturile din dobânzi bancare, aparţin asociaţiei de proprietari.
(2) Veniturile prevăzute la alin. (1) alimentează numai fondul de reparaţii al
asociaţiei de proprietari şi nu se plătesc proprietarilor. Lista acestor venituri,
precum şi cheltuielile aferente lor sunt prezentate semestrial, într-un raport
afişat la avizierul asociaţiei, şi se evidenţiază în registrul unic de venituri şi
cheltuieli al asociaţiei de proprietari.

.......................................
Scuze , nu am vazut raspunsul oferit de catre @latka!

Ultima modificare: Vineri, 6 Mai 2022
Adam Grecu, utilizator
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
toneamarin a scris:

Proprietarul contoarelor este asociatia de proprietari, locul de montare este in fiecare apartament, pentru indeplinirea obligatiei legale privind repartizarea corecta a consumului de apa asociatia a luat aceasta masura, ce este ilegal in aceasta masura?

1.Prima ilegalitate este locul de montaj, ar trebui sa fie in afara apartamentelor.
2. A doua ilegalitate este directionarea banilor (veniturilor). Fondul de reparatii nu e pentru asa ceva:
"Fondul de reparații este utilizat numai pentru consolidarea condominiului, reabilitarea termică, creșterea calității ambiental-arhitecturale a construcțiilor, precum și pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune." (din legea 196/2018)

Ar trebui creat un fond special, conform art.73 :
Articolul 73
(1) În cadrul adunării generale, proprietarii membri ai asociației de proprietari pot aproba și alte fonduri cu caracter special, precum și modul de constituire al acestora.
(2) Toate fondurile speciale ale asociației de proprietari se depun în contul asociației de proprietari, prevăzut la art. 20, au evidență separată și pentru fiecare se emite chitanță separată.

iar votul proprietarilor (membri sau nemembri in asociatie) va fi dat conform :
Articolul 51
Adunarea generală a asociației de proprietari hotărăște, cu acordul a două treimi din numărul total al proprietarilor din condominiu, asupra oricărei acțiuni vizând modernizarea condominiului, cum ar fi transformarea unuia sau mai multor elemente de echipament existent aparținând imobilului respectiv, adăugarea de elemente noi, amenajarea corpurilor de clădiri destinate folosinței comune sau crearea unor astfel de corpuri, cu condiția ca ea să fie conformă destinației condominiului, cu respectarea legislației în vigoare.

Iar banii se colecteaza de la proprietari, nu provin din venituri in urma inchirierii proprietatii comune.
Legiuitorul a prevazut ca fondul de reparatii sa fie dedicat REPARARII a ce ai (proprietate comuna), nu pentru modernizari.
Ultima modificare: Vineri, 6 Mai 2022
latka, utilizator
Conform art.75 alin. 1 consumul de apa rece reprezinta o cheltuiala a asociatiei de proprietari care nu este facturata individual. Conf art.75 alin.2 unul din modurile de calcul sau criteriu de repartizare il reprezinta cheltuielile pe condumuri individuale. Ce este ilegal in faptul ca asociatia si-a respectat obligatia de repartizare a acestei cheltuieli prin cumpararea si montarea de contoare in apartamente? Conform facturii, proprietarul contoarelor este asociatia de proprietari.
Ultima modificare: Vineri, 6 Mai 2022
toneamarin, utilizator

Alte discuții în legătură

Modalitatea de folosire a veniturilor asociatiei de proprietari rodidoina rodidoina Buna ziua, Va rog sa imi dati un sfat juridic, daca sumele adunate ca venituri ale asociatiei de proprietari, constituite in fondul de imbunatatire a ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, locuiesc intr-un bloc (120 apartamente) in care in ... Victor Dumitru Victor Dumitru Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc (120 apartamente) in care in urma cu câțiva ani Asociația de proprietari a hotărât instalarea de contoare de apa calda ... (vezi toată discuția)
Pentru montarea repartitoarelor este necesara autorizatie? LISA2000 LISA2000 BUNA ZIUA, Suntem chiriasi intr-un bloc ANL doatat cu centrala comuna(caldura si apa calda), si in urma consumului foarte mare de apa calda ne-am pus \"de ... (vezi toată discuția)