avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act de vanzare cumparare sau donatie din partea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act de vanzare cumparare sau donatie din partea familiei?

Buna ziua, in cazul in care mostenitorii legali ai parintilor decedati sunt doi frati, dintre care unul nu are copii, iar celalalt un singur copil si ambii doresc sa lase acestuia din urma intreaga mostenire, cum se procedeaza fara costuri prea mari. Cel mai sigur se face act de vanzare-cumparare catre copilul acestui frate? Sau se poate si donatie din partea parintelui si respectiv unchiului?
Cel mai recent răspuns: twinspix , utilizator 16:30, 25 Mai 2022
Nu. Poate da declarație la Notar ca renunță benevol la dreptul de moștenire. Atâta tot.
Bună ziua!
De principiu, donațiile sunt cu costuri mai reduse!
Ultima modificare: Miercuri, 25 Mai 2022
gi-jane2, moderator
Ambele acte sunt la fel de sigure.
Și vânzarea și donația au aceleași costuri. Vânzarea atrage costuri mai ridicate, doar la tranzacțiile peste 450.000 lei.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Varianta ieftină: testament din partea unchiului către nepot (costă vreo 200 lei). Dar o să-l coste pe nepot mai târziu.
De fapt, sunt multe varinate, fiecare cu avantajele și dezavantajele ei. Iar cea mai bună dintre ele depinde de amănuntele care lipsesc. (bunăoară, nu știm dacă au fost dezbătute moștenirile părinților celor doi frați și multe altele: cine vrea; ce vrea, mai exact; de ce vrea ceea ce vrea; care este motivul determinant pentru care vrea ceea ce vrea; dacă vrea să dea pur și simplu ori vrea să pună și oareșce condiții etc. etc.)
Ultima modificare: Marți, 10 Mai 2022
romascanu, moderator
Multumesc tuturor! Varianta optima a fost ca unul dintre frati sa-i cedeze celuilalt, iar acesta din urma, avand un singur copil, sa ii dea lui. Momentan nu sunt clauze la mijloc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act cu privire la pretentii imobile dintr-o mostenire anto94 anto94 Buna ziua, am nevoie de o informatie legata de imobile dintr-o mostenire. Dupa decesul unui parinte a ramas fiul impreuna cu celalalt parinte. Succesiunea a ... (vezi toată discuția)
Sora mamei mele nu are copii, iar din partea soțului are nepoți de la frații lui. ea vrea să-mi doneze cu uzufruct o casă, poate fi atacată donația de ceilalți nepoți? grigorescumarga grigorescumarga Buna seara,sora mamei (matusa mea) nu are copii iar din partea sotului are nepoti de la fratii acestuia,vrea sa-mi vanda o casa la tara cu contract de vanzare ... (vezi toată discuția)
Explicatii ptr o succesiune doina bacanu doina bacanu va rog daca se poate sa ma lamuriti : daca sunt 2 frati care au dreptul la casa parinteasaca si unul din frati a decedat iar cei 2 copii ai lui nu au pretentii ... (vezi toată discuția)