avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 656 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sora mamei mele nu are copii, iar din partea soțului ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sora mamei mele nu are copii, iar din partea soțului are nepoți de la frații lui. Ea vrea să-mi doneze cu uzufruct o casă, poate fi atacată donația de ceilalți nepoți?

Buna seara,sora mamei (matusa mea) nu are copii iar din partea sotului are nepoti de la fratii acestuia,vrea sa-mi vanda o casa la tara cu contract de vanzare cumparare prin donare cu usufruct.Intrebarea este poate fi atacata de ceilalti nepoti? Multumesc frumos.
Ultima modificare: Vineri, 5 Aprilie 2019
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ori e vânzare (adică ii dati bani, ii platiti prețul vanzarii), ori va donează (adică primiți cadou)
Nu exista vânzare prin donare.
Buna dimineata. Donatia poate fii atacata, actul de vanzare-cumparare este varianta cea mai sigura.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fals.
Poate fi "atacata" si vânzarea, ba mai mult este chiar anulabila daca pretul este stabilit fara intentia de a fi platit.
Un cazul de fata este sigura și donația.
Donatorul nu are moștenitori rezervatari.
Nu este falsa informatia. Este vorba de uzufruct. "Dreptul de uzufruct este acel drept real principal derivat, esenţialmente temporar, asupra bunului sau bunurilor ce aparţin în proprietatea altei persoane, care conferă titularului său, numit uzufructuar, atributele de posesie şi folosinţă, cu obligaţia de a le conserva substanţa şi de a le restitui proprietarului la încetarea uzufructului"

Stiu ce e uzufructul.
Insa nu vad legatura cu "siguranta" vanzarii.

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare-cumparare cu drept de uzufruct sau donatie? laurentiadedu laurentiadedu Am o matusa care nu are copii. In urma cu un an i-a murit sotul care are mai multi frati si nepoti.Dumneaei a facut succesiunea dupa sot(avea incheiat un ... (vezi toată discuția)
Donație/testament apartament Apartament2018 Apartament2018 Buna ziua As aprecia daca puteți sa îmi dați un sfat concret in situația următoare. Vreau sa donez( deoarece din câte inteleg, contract de vânzare ... (vezi toată discuția)
Mostenire/donatie - care e pentru mine? CristianC2010 CristianC2010 Am o matusa (sora bunicului meu) si ar vrea sa imi lase un apartament in schimbul intretinerii ei (practic parintii mei o sa o intretina dar se va face pe ... (vezi toată discuția)