avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sora mamei mele nu are copii, iar din partea soțului ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sora mamei mele nu are copii, iar din partea soțului are nepoți de la frații lui. Ea vrea să-mi doneze cu uzufruct o casă, poate fi atacată donația de ceilalți nepoți?

Buna seara,sora mamei (matusa mea) nu are copii iar din partea sotului are nepoti de la fratii acestuia,vrea sa-mi vanda o casa la tara cu contract de vanzare cumparare prin donare cu usufruct.Intrebarea este poate fi atacata de ceilalti nepoti? Multumesc frumos.
Ultima modificare: Vineri, 5 Aprilie 2019
Manuela Rășină, administrator
Nepotii din partea unchiului nu au nicio legatura.
Dupa ce ei nu vor mai fi ar trebui sa refac actele din donatie s-au raman asa .Sa inteleg ca nepotii unchiului nu au drept dupa ce ei nu vor mai fi?
Multumesc.
De ce sa le refaceti?
Donatia inseamna ca matusa si unchiul va transmit gratis imobilul.
Proprietatea se transmite de la data semnarii contractului.
Buna dimineata. Copii unchiului daca sunt nepoti :), au dreptul. pana la gradul 4 sau asa ceva :D, pot cere ca bunul donat sa fie readus la masa succesoarala comuna dupa decesul donatorului. De aceea actul de vanzare-cumparare este sigur. Se presupune ca si actul de vanzare-cumparare este o "donatie" ascunsa, dar mai greu de dovedit. De aceea, daca fac act de vanzare-cumparare cu clauze de intretinere, preluarea cheltuielilor, pastrarea tuturor chitantelor, facturilor, etc se vor plati doar taxele necesare. Donatia este foarte sensibila, ca sa nu poata fii atacata trebuie semnat voluntar de catre toti potentialii mostenitori ca sunt de acord. Doar asa bunul donat ramane 100% in posesia celui caruia ia fost donat.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art. 1093 Cod civil
Persoanele care pot cere reducţiunea
Reducţiunea liberalităţilor excesive poate fi cerută numai de către moştenitorii rezervatari, de succesorii lor, precum şi de către creditorii chirografari ai moştenitorilor rezervatari.

Art. 1087 Cod civil
Moştenitorii rezervatari
Sunt moştenitori rezervatari soţul supravieţuitor, descendenţii şi ascendenţii privilegiaţi ai defunctului.

Adica sotul/sotia, copii, nepotii, stranepotii etc si parintii donatorului.
Nepotii de la sot:
- in primul rand nu sunt rude de sange, ci afini
- in al doilea rand sunt colaterali privilegiati
- in al treilea rand nu sunt mostenitori rezervatari

Art 1665 din Codul civil (1) Vânzarea este anulabilă atunci când preţul este stabilit fără intenţia de a fi plătit.

Daca nu aveti studii in domeniu si nu stapaniti materia, nu lansati legende urbane (de genul "vanzarea este sigura") pentru ca in loc sa ajutati, dezinformati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare-cumparare cu drept de uzufruct sau donatie? laurentiadedu laurentiadedu Am o matusa care nu are copii. In urma cu un an i-a murit sotul care are mai multi frati si nepoti.Dumneaei a facut succesiunea dupa sot(avea incheiat un ... (vezi toată discuția)
Donație/testament apartament Apartament2018 Apartament2018 Buna ziua As aprecia daca puteți sa îmi dați un sfat concret in situația următoare. Vreau sa donez( deoarece din câte inteleg, contract de vânzare ... (vezi toată discuția)
Mostenire/donatie - care e pentru mine? CristianC2010 CristianC2010 Am o matusa (sora bunicului meu) si ar vrea sa imi lase un apartament in schimbul intretinerii ei (practic parintii mei o sa o intretina dar se va face pe ... (vezi toată discuția)