avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donație/testament apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donație/testament apartament

Buna ziua
As aprecia daca puteți sa îmi dați un sfat concret in situația următoare.
Vreau sa donez( deoarece din câte inteleg, contract de vânzare cumpărare nu ar fi posibil din moment ce nu va fi un schimb de bani intre părți) și vreau sa știu dacă o donație cu uzufruct viager/întreținere poate fi in vreun fel contestata de rude( părinți, frați, etc) ? Menționez ca între părți nu exista nici un grad rudenie. Dacă exista alta varianta prin care cineva poate lasa un imobil unui necunoscut( fără plata), chiar dacă aceasta exclude dreptul de uzufruct/întreținere și care nu poate fi contestata (sau rudele sa aibă drept la o parte din proprietate prin succesiune) indiferent ca donatorul/proprietarul inițial este in viața sau a decedat.De asemenea pentru alte bunuri deținute de acesta și in cazul decesului care este varianta cea mai sigura/incontestabila pentru a se asigura ca rudele nu au absolut nici un drept asupra lor? Ar fi suficient un testament către o persoana/organizație sau ce alte variante exista?
Va mulțumesc
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 21:29, 21 Noiembrie 2023
Aveți părinți în viata/soț sau descendenți (copii, nepoți, strănepoți etc.)?
Da părinți , un frate și nepoti (copii ai fratelui), necăsătorit.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Donația sau testamentul poate fi redusă/redus la cererea moștenitorilor rezervatari.
Aceștia sunt: părinții, sotul/soția și descendenții.
În cazul dvs- doar părinții.

Reductiunea poate fi solicitata de părinți (dacă vor fi în viața atunci), după decesul dvs, în termen de 3 ani.
Reductiunea opereaza în natura (se împarte efectiv bunul) sau prin echivalent (beneficiarul fiind obligat sa le achite o sulta).
Celelalte rude (frați, nepoți de la frati, unchi/mătuși, veri) nu au nicio treabă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie teren agricol de la o matusa cyan cyan am o matusa care vrea sa doneze mie si unui var de al meu 2 ha de teren agricol , cate 1 ha fiecaruia. matusa nu a fost casatorita si nici nu a avut ... (vezi toată discuția)
Cedare teren gratuit, cu clauze catalunia catalunia Buna ziua. Situatia mea este urmatoarea. O familie fara copii doreste sa-mi dea, fara plata, un teren unde urmeaza a fi construita o casa. Domniile lor doresc ... (vezi toată discuția)
Testament persoana fara urmasi si parinti decedati ma_ria ma_ria Buna ziua, sunt necunoscatoare in ce priveste variantele testamentare/mostenire: daca o persoana nu are urmasi si parintii ei sunt decedati, cine vine la ... (vezi toată discuția)