avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Are dreptul Ad. Gen. a Prop. să stabilească afară ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Are dreptul Ad. Gen. a Prop. să stabilească afară de majorarea ...

Are dreptul Ad. Gen. a Prop. să stabilească afară de majorarea fondului de rulment și cuantumul fiecarui ap. de 500 lei la fond? Adică să nu se respecte normele de calcul pe proprietar (nr. pers. cota indiviză......)
Ce se poate face.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 19:40, 11 Mai 2022
Are dreptul, respectind art. 72 din legea 196/2018 :
Articolul 72
(1) În scopul asigurării sumelor necesare pentru plăți curente, asociația de proprietari este obligată să stabilească cuantumul și cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. Fondul de rulment se stabilește astfel încât să poată acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesară pentru acoperirea cheltuielilor lunare înregistrate de asociația de proprietari în anul anterior, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflației, iar în cazurile asociațiilor de proprietari nou-înființate, prin aproximarea acestuia cu fondul de rulment stabilit la alte asociații de proprietari echivalente ca mărime.
(2) Fondul de rulment se depune în contul curent al asociației de proprietari, menționat la art. 20 alin. (1).
(3) Fondul de rulment se constituie prin plata anticipată a cotei ce revine fiecărui proprietar, potrivit hotărârii adunării generale a asociației de proprietari, iar reîntregirea fondului de rulment se face lunar, prin plata sumelor afișate pe lista de plată.
(4) Pentru încasarea fondului de rulment, administratorul eliberează chitanță nominală separată.
(5) Fondul de rulment încasat se restituie la transmiterea dreptului de proprietate, dacă prin actele translative de proprietate nu se stipulează altfel.
[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 9 Mai 2022
latka, utilizator
Toti prop avem un fond de rulment. Cum să dea 500 lei fiecare ap. adică o garsonieră cu o pers. ca un ap cu 4 cam. si cu 4 pers. Trebuie respectat cuantumul stabilit prin reglementarile în vigoare.
1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Valoarea fondului de rulment se calculeaza in raport de valoarea lunara a intretinerii unei luni cand se furnizeaza si agent termic
Evaluarea fondului de rulment nu este conditionat de cota indiviza
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

@AdrianaMorosan,
Se pare ca s-a inteles ca as. prop. este ... este obligată să stabilească cuantumul și cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment.
Ceea ce doriti dvs. este cota de participare a proprietarilor si bine ati dat exemplu cu repartizare fondului de rulment la o garsoniera vs un apartament cu 4 camere . Este clar ca stabilirea cuantumului se cam face proprortional cu cota-parte indiviza de proprietate, cand stim ca unei garsoniere nu i se pot repartiza aceleasi costuri cu incalzirea, ca unui apartament cu 2-3-4 camere si cand stim ca aceste costuri cu incalzirea cresc valoarea intretinerii, in lunile de iarna. (iarna nu-i ca vara...).
Asadar, in discutiile purtate in cadrul AG - pe aceasta directie, incercati sa-i faceti sa inteleaga pe cei din conducerea as. prop., acest argument, deoarece lunile de iarna sunt cele cu cheltuielile cele mai mari. Deci, se pot face calcule statistice comparative, apoi daca doriti, puteti sa majorati sumele cu rata inflatiei sau alte influente locale.
Succes!
Ultima modificare: Marți, 10 Mai 2022
Adam Grecu, utilizator
Mulțumesc asta am făcut si eu. O adresa către comitet cu argumentele respective

Alte discuții în legătură

Fond de rulment corinalu corinalu Buna ziua, Va rog sa ma ajutati intr-o problema legata de fondul de rulment. Asociatia noastra de Proprietari a hotarat majorarea fondului de rulment pe o ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, fondul de rulment este obligatoriu? daca da, de ce ... Paul2017 Paul2017 Buna ziua, Fondul de rulment este obligatoriu? Daca da, de ce difera ca valoare, eu fiind cu toate platile la zi? Acesta se recupereaza ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ,fondul de rulment este obligatoriu? am un apartament ... nichita nichita Buna ziua ,fondul de rulent este obligatoriu? am un apartament cu 3 camere si am fond de rulment 245 lei . Cat trebuie sa mai dau ,la ultima lista a aparut ... (vezi toată discuția)