avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1133 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fond de rulment
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fond de rulment

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati intr-o problema legata de fondul de rulment.
Asociatia noastra de Proprietari a hotarat majorarea fondului de rulment pe o perioada de 6 luni pe cota indiviza.
Ce nu inteleg este de ce mi se solicita aceeasi suma cu a celorlalte ap de 4 camere din bloc, tinand cont de faptul ca eu am centrala termica, iar valoarea intretinerii mele este mai mica decat celorlalti. De altfel sunt singurul ap cu centrala din bloc.
Mentionez ca am o contributie la fondul de rulment de 450 ron, in conditiile in care pt iarna 2013-2014 val cea mai mare a intretinerii a fost de 336 ron.
Am incercat sa ii informez despre aceste lucruri si raspunsul e simplu: trebuie sa platesc, daca nu ma pot da in judecata.

As dori sa stiu in ce masura este indreptatita cererea lor.
Multumesc
O zi frumoasa!
Ultima modificare: Luni, 10 Noiembrie 2014
corinalu, utilizator
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 01:44, 6 Decembrie 2014
Art 24 (1) din HG nr 1588/2007 In scopul asigurarii fondurilor necesare pentru plati curente,asociatia de proprietari stabileste cuantumul si cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment
De regula,fondul de rulment se dimensioneaza astfel incat sa poata acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice
Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fsst necesara pentrru acoperirea cheltuielilor lunare inregistrate de asociatia de proprietari in anul expirat,la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari,majorate cu rata inflatiei,iar in cazurile asociatiilor de proprietari nou-infiintate,prin constatarea si insusirea experientei in domeniu a unor asociatii de proprietari echivalente ca marime

Dupa cum vedeți, se face referire la cheltuielile asociației de proprietăți. De asemenea, se folosește sintagma " de regula", ceea ce inseamna ca nu este obligatoriu. Mai mult decat atât, acest fond este o garanție a Dvs.
Iata ce prevede dispozitia in vigoare
HG nr 1588/2007 Art 12 B. ObIigatii:

c) sa contribuie Ia constituirea mijloacelor banesti si materiale ale asociatiei de proprietari si sa achite in termenul stabilit cota de contributie care le revine in cadrul cheltuielilor asociatiei de proprietari;

Art. 24
(1) In scopul asigurarii fondurilor necesare pentru plati curente, asociatia de proprietari stabileste cuantumul si cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. De regula, fondul de rulment se dimensioneaza astfel incat sa poata acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesara pentru acoperirea cheltuielilor lunare inregistrate de asociatia de proprietari in anul expirat, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflatiei, iar in cazurile asociatiilor de proprietari nou-infiintate, prin constatarea si insusirea experientei in domeniu a unor asociatii de proprietari echivalente ca marime.
(2) Fondul de rulment se constituie prin plata anticipata a cotei ce revine fiecarui proprietar, potrivit hotararii adunarii generale a asociatiei de proprietari, iar reintregirea fondului de rulment se face lunar, prin plata sumelor afisate pe lista de plata. Pentru incasarea fondului de rulment, casierul asociatiei de proprietari elibereaza chitanta personalizata separata.
(3) In situatiile in care, prin contractul de inchiriere incheiat cu proprietarul, chiriasul se obliga sa participe la plata cheltuielilor curente ale condominiului in care locuieste, acesta va participa si la formarea fondului de rulment

Impunerea de cote egale de fond de rulment ,poate fi justificata prin comoditatea ca reprezentantii asociatiei dvs de proprietari au avut in vedere situatia si obligatiile majoritatii proprietarilor,fara sa faca referire ,sa prevada cota aparte pentru o exceptie-dvs
Fondul de rulment trebuie sa se situeze la nivelul unei intretineri de varf dintr-un an calendaristic.
@corinalu

Ia lasati-i sa va dea in judecata! :)
Din curiozitate, cat va cer in plus la fondul de rulment?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Datorii la asociatie claudia2015 claudia2015 Buna ziua, am luat un apartament la licitatie in martie 2015, fostul proprietar avea datorii la asociatie de 5000 ron, ele au fost sterse, dar ne-au bagat de ... (vezi toată discuția)
Fond rulment rstefanescu rstefanescu locuiesc intr-n bloc nou construit iar presedintele si administratorul au cerut de la fiecare apartament cate 100 ron pentru fondul de rulment. din cate am ... (vezi toată discuția)
Fond de rulment Emoke Emoke A aparut legea desfintarii fond rulment? Asociatiile au dreptul s-a treaga fond rulment cat vre-au ele s-au sunt stabilite pe cap de familei? (vezi toată discuția)