avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua, Fondul de rulment este obligatoriu? Daca ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua, Fondul de rulment este obligatoriu? Daca da, de ce ...

Buna ziua,

Fondul de rulment este obligatoriu?
Daca da, de ce difera ca valoare, eu fiind cu toate platile la zi?

Acesta se recupereaza vreodata?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 15:24, 26 Iulie 2023
Articolul 72
(1) În scopul asigurării sumelor necesare pentru plăți curente, asociația de proprietari este obligată să stabilească cuantumul și cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. Fondul de rulment se stabilește astfel încât să poată acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesară pentru acoperirea cheltuielilor lunare înregistrate de asociația de proprietari în anul anterior, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflației, iar în cazurile asociațiilor de proprietari nou-înființate, prin aproximarea acestuia cu fondul de rulment stabilit la alte asociații de proprietari echivalente ca mărime.
(2) Fondul de rulment se depune în contul curent al asociației de proprietari, menționat la art. 20 alin. (1).
(3) Fondul de rulment se constituie prin plata anticipată a cotei ce revine fiecărui proprietar, potrivit hotărârii adunării generale a asociației de proprietari, iar reîntregirea fondului de rulment se face lunar, prin plata sumelor afișate pe lista de plată.
(4) Pentru încasarea fondului de rulment, administratorul eliberează chitanță nominală separată.
(5) Fondul de rulment încasat se restituie la transmiterea dreptului de proprietate, dacă prin actele translative de proprietate nu se stipulează altfel.
[ link extern ]

Ce inseamna ca difera ca valoare ? Mai ales daxca sunteti cu platile la zi. Se poate face o completare, daca dupa un an se recalculeaza acel fond, dar nu-l poate cere luna de luna.
Ultima modificare: Luni, 24 Iulie 2023
latka, utilizator
In realitate din experienta celor in varsta am ajuns asa le dau dreptate ca e de preferat sa fie o suma aproximativ la fel la toti sau macar la toti cei cu celasi tip de apartament.
De ex garsoniera daca exista o suma sa zicem 200lei
Apartament 2 camera o suma sa zicem 400lei
Apartament 3 camere o suma sa sicem 600lei
Apartament de 4 camera o suma sa zicem 800lei.
Exemplele sunt doar pentru a intelege logica.

In felul asta stii cand te intreaba un locatar cat are fond de rulment si stiu si ei si administratorul si cenzorul si toti.
In realitate, conform legii, se estimeza doar acel fond general de rulment, cum e precizat la art. 72.
Cum se imparte acest fond intre proprietari nu e prevazut in lege, poate fi si in parti egale, indiferent de cota parte indiviza.
Ultima modificare: Luni, 24 Iulie 2023
latka, utilizator
Asta spuneau cei mai batrani ca fi bine sa estimam si sa rotunjim conform exemplului de mai sus dar noi am luat exact cum zice art 72.
Oricum dupa ce posnesti "caruta" se aduna banii si ai putea functiona si fara. De aia nu il mai actualizez.
De exemplu, administratorul a afisat o lista cu toti locatarii si cat au avut acestia intretinerea pe lunile decembrie, ianuarie si februarie, apoi o coloana cu cat avem fiecare la fondul de rulment si o alta coloana cu cat este necesar a se completa la fondul de rulment.
Acum intrebare, din ce am observat eu, cei care au intretinerea mai mare si fondul de rulment necesar este mai mare iar, cei cu intretinerea mai mica fondul de rulment necesar este mai mic sau chiar deloc.
De unde astfel de calcul? Si eu cu platile la zi si tot eu sa completez fondul de rulment.

Pacat ca nu pot atasa poza cu tabelul.

latka a scris:

Articolul 72
(1) În scopul asigurării sumelor necesare pentru plăți curente, asociația de proprietari este obligată să stabilească cuantumul și cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. Fondul de rulment se stabilește astfel încât să poată acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesară pentru acoperirea cheltuielilor lunare înregistrate de asociația de proprietari în anul anterior, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflației, iar în cazurile asociațiilor de proprietari nou-înființate, prin aproximarea acestuia cu fondul de rulment stabilit la alte asociații de proprietari echivalente ca mărime.
(2) Fondul de rulment se depune în contul curent al asociației de proprietari, menționat la art. 20 alin. (1).
(3) Fondul de rulment se constituie prin plata anticipată a cotei ce revine fiecărui proprietar, potrivit hotărârii adunării generale a asociației de proprietari, iar reîntregirea fondului de rulment se face lunar, prin plata sumelor afișate pe lista de plată.
(4) Pentru încasarea fondului de rulment, administratorul eliberează chitanță nominală separată.
(5) Fondul de rulment încasat se restituie la transmiterea dreptului de proprietate, dacă prin actele translative de proprietate nu se stipulează altfel.
[ link extern ]

Ce inseamna ca difera ca valoare ? Mai ales daxca sunteti cu platile la zi. Se poate face o completare, daca dupa un an se recalculeaza acel fond, dar nu-l poate cere luna de luna.

Ultima modificare: Miercuri, 26 Iulie 2023
Paul2017, utilizator

Alte discuții în legătură

Are dreptul ad. gen. a prop. să stabilească afară de majorarea ... AdrianaMorosan AdrianaMorosan Are dreptul Ad. Gen. a Prop. să stabilească afară de majorarea fondului de rulment și cuantumul fiecarui ap. de 500 lei la fond? Adică să nu se respecte ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, este corecta inregistrarea unei cote de intretinere ... mcal mcal Buna ziua, este corecta inregistrarea unei cote de intretinere lunara , la rubrica intretinere restanta,daca aceasta era acopreita si putea fi platita, ca ... (vezi toată discuția)
Diminuare fond de rulment adimanea adimanea Buna ziua! As vrea sa ma ajutati in urmatoarea problema referitoare la fondul de rulment al unei Asociatii de proprietari. Astfel, am constatat ca la toti ... (vezi toată discuția)