avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 871 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua, este corecta inregistrarea unei cote de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua, este corecta inregistrarea unei cote de intretinere ...

Buna ziua,
este corecta inregistrarea unei cote de intretinere lunara , la rubrica intretinere restanta,daca aceasta era acopreita si putea fi platita, ca valoare din fondul de rulment constituit?fiind platita practic, mai poate fi considerata restanta?legea spune ca fondul de rulment se recupereaza in luna urmatoare lunii pt care a fost utilizat, la nivelul cheltuielii respective;acest lucru nu inseamna ca in luna urmatoare suma respectiva ar trebui trecuta in coloana din lista corespunzatoare fond de rulment?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: mcal , utilizator 13:11, 13 August 2021
Fondul de rulment are alta destinatie, pentru a acoperi sumele necesare platii furnizorilor de utilitatii sau altor contracte.
Articolul 72 (
1)In scopul asigurarii sumelor necesare pentru plati curente, asociatia de proprietari este obligata sa stabileasca cuantumul si cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. Fondul de rulment se stabileste astfel incat sa poata acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesara pentru acoperirea cheltuielilor lunare inregistrate de asociatia de proprietari in anul anterior, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflatiei, iar in cazurile asociatiilor de proprietari nou-infiintate, prin aproximarea acestuia cu fondul de rulment stabilit la alte asociatii de proprietari echivalente ca marime.
(2)Fondul de rulment se depune in contul curent al asociatiei de proprietari, mentionat la art. 20 alin. (1).
(3)Fondul de rulment se constituie prin plata anticipata a cotei ce revine fiecarui proprietar, potrivit hotararii adunarii generale a asociatiei de proprietari, iar reintregirea fondului de rulment se face lunar, prin plata sumelor afisate pe lista de plata.
(4)Pentru incasarea fondului de rulment, administratorul elibereaza chitanta nominala separata.
(5)Fondul de rulment incasat se restituie la transmiterea dreptului de proprietate, daca prin actele translative de proprietate nu se stipuleaza altfel.
[ link extern ]
Buna ziua,
multumesc pt raspuns, dar cred ca nu m-am exprimat foarte clar
problema pusa altfel este urmatoarea:
fond de rulment constituit pt apartamentul X -150 lei
intretinere luna august de achitat pt apartamentul X-100 lei
din anumite motive proprietarul nu a putut achita suma de 100 lei;
aceasta suma conform art 72, se achita din fondul de rulment aferent ap X;
intrebarea este daca este corect ca in luna septembrie suma de 100 lei sa fie trecuta ca restanta, cu toate ca practic este achitata din fondul de rulment(pt acest lucru a fost constituit), care acoperea aceasta cheltuiala;
-prin trecerea la restanta curenta si nu la restanta constituire fond rulment, nu se mai respecta prevederea de emitere de chitanta nominala separata pt fondul de rulment
In principiu da, dar tot o restanta e.
multumesc pt raspuns,

cu stima,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fond rulment krysy krysy buna seara ! este normal ca sa se ceara fond rulment in fiecare luna ? eu stiu ca fondul de rulment reprezinta suma dintr`o luna mai plina din an ..cand ... (vezi toată discuția)
Buna ziua.doresc sa intreb daca se poate face plata la caseria ... petre_marian petre_marian Buna ziua.Doresc sa intreb daca se poate face plata la caseria asociatiei de proprietari a fondului de rulment si a unei parti din valoarea intretinerii cu o ... (vezi toată discuția)
Buna ziua C.Claudia C.Claudia Sunt si eu chiriaș ANL si am o întrebare . Sunt obligată să plăteasc fondul de rulment si pentru ce se folosește? (vezi toată discuția)