avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua, Cine trebuie sa se ocupe de reparatie si ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua, Cine trebuie sa se ocupe de reparatie si zugravirea ...

Buna ziua, Cine trebuie sa se ocupe de reparatie si zugravirea scarii de bloc? Recent am cumparat un apartament in acest bloc dar parterul arata groaznic nezugravit probabil de la constructia blocului. Vecinii de la etajele 1-4 si-ai zugravit pe cont propriu insa cei de la parter spun ca este obligatia asociatiei. Avem angajata si o femeie de serviciu platita de asociatie dar nu vine cu lunile sa faca curatenie. Ce este de facut in acest caz?
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 04:59, 19 Mai 2022
Pentru ca am avut o situatie similara la noi in asociatie, am sa va povestesc:
- la fel ca si dvs., cineva a achizitionat o locuinta intr-un bloc cu o scara;
- s-au inteles la pret, unul a vandut, celalat a achizitionat;
- noul proprietar s-a prezntat la asociatie - unde eu sunt administrator si pe langa alte actiuni si discutii, noul proprietar m-a amenintat (la modul cel mai direct), ca intrarea in casa scarii arata ca dracu, ca vopseaua este scorojita, geamurile sunt murdare si sa ne ocupam imediat sa remediem situatia, ca altfel.... ca am mai "lucrat" eu niste administratori ca tine.... Noul proprietar,o femeie relativ tanara si ceva consilier juridic la o firma privata.
I-am explicat, la fel cum arata si @latka, mai sus, dar am pus si o intrebare retorica: doamna, dar dvs. cand v-ati hotarat sa achizitionati aceasta locuinta, nu ati vazut cum arata blocul?
In fine, din pricina debitului verbal, nu puteam sa scot o vorba. Am indrumat-o sa se adreseze in scris conducerii asociatiei.
Sigur, lucrarea de reparare, zugravire, inlocuirea usii de la intrare, precum si a geamurilor era planificata, numai ca adunarea sumelor necesare trena (bloc P+10, cu o singura scara).
Acum, aproape totul este refacut, in schimb proprietara nu este multumita 100 %...
......................
Pe de alta parte, de chestia cu tabelul nu trebuie sa se ocupe, neaparat noul proprietar. Iata, a venit perioada tzinerii AG anuale, dvs. noul proprietar, trebuie sa va asigurati sa deveniti membru al as. prop. si tot atunci sa faceti si propunerea care va intereseaza. O discutati si, eventual o aprobati. De faza cu tabelul se va ocupa asociatia ( de fapt unul dintre membrii com. ex.). Depinde foarte mult de felul cum se discuta cu vecinii dvs. si sa va asigurati de o majoritate de 50%+1 dintre vecinii de pe scara, care sunt de acord cu proprunerea de reparatie si zugravirea scarii de bloc.
Mult succes!
Nu scrie nicaieri in lege ca mambrii comitetului executiv trebuie sa se ocupe de strins semnaturi pe tabel nominal, conform art. 49. pentru lucrari legate de o proprietate comuna exclusiva. Asteptind in felul acesta, e clar ca nu se va face niciodata lucrarea. Mai ales ca vecinii de la etaje si-au facut-o deja .

Asociatia nu e obligata sa reactioneze, daca nu e pusa in fata unui tabel nominal, cu o majoritate decizionala. De aceea am recomandat persoanei care a initiat discutia sa aiba initiativa. Ce nu stie, e faptul ca nu cred ca va avea succes, din moment ce lucrarea e facuta deja in proportie de 80%, cei de sus nu au nici un interes sa mai dea inca o data bani pentru ceva ce au, si nu se va intruni majoritate. Fiind proprietate comuna, trebuia ca lucrarea sa se faca unitar pe toata scara si plata se impartea pe CPI doar proprietarilor din acea scara.

Daca cineva a inteles ca vine asociatia cu bani de undeva si face lucrarea, e gresit.
@latka,
Am prea multa experienta in domeniu, credeti-ma...
Ca scrie sau nu scrie in Lege, este altceva. In rest sunt de acord cu dumneata. Asemenea lucrari trebuie facute unitar, altfel gasim un amalgam de culori si cine stie ce altceva.
Si ce e ilegal ca un membru al asociatiei de pe o scara sa stringa semnaturi pentru o lucrare ce vizeaza o parte comuna exclusiva ? Ca nu scrie in lege, asta inseamna ca poate oricine de pe acea scara. Ca asa e "cutuma" la Iasi (sa mearga un membru Cex) inteleg (si va cred) , nu condamn :) . Prin alte parti se intimpla altfel.
Adam Grecu a scris:

@latka,
Am prea multa experienta in domeniu, credeti-ma...
Ca scrie sau nu scrie in Lege, este altceva.

Ultima modificare: Miercuri, 18 Mai 2022
latka, utilizator
Multumesc pentru raspunsuri! Problema este ca locatarii de la etajele 1-4 au zugravit fiecare pe cont propriu in var lavabil culoare alb si nu sunt de acord sa plateasca pentru cei de la parter. Eu stau la etajul 1 la mine este OK dar intrarea in bloc lasa de dorit, o mizerie de nedescris, usa de intrare deteriorata fara interfon. La parter stau niste chiriasi fara acte care nu au niciun interes sa contribuie financiar. De usa de la intrare am fost ieri prin oras ca sa obtin niste oferte la termopan iar cea mai ieftina este de 2000 lei, nu cred ca vor fi de acord locatarii sa achite 100 lei fiecare.
Am mai vopsit niste usi de la uscatoare in alb si balustrada, am luat vopsea si pentru usa de intrare urmeaza sa vopsesc si pe asta si mai vedem ce facem sa vedem poate reusim sa convingem proprietarii de la parter sa zugraveasca. Eu nu stiu cum au putut proprietarii acestei scari sa stea in mizerie atata timp si nimeni nu-i poate obliga sa faca curatenie.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Mai 2022
natasav, utilizator

Alte discuții în legătură

Zugravit casa scarii gramaalexandra gramaalexandra buna ziua! la ultima sedinta s-a propus sa se zugraveasca casa carii ( care arata groaznic ),majoritatea proprietarilor prezenti refuzand acest lucru. cred ca ... (vezi toată discuția)
Interpretarea art. 25 alin. (3) din legea nr. 230/2007 privind asociaþiile de proprietari MITUS MITUS Suntem o asociaţie de proprietari, constituită ca o entitate distinctă din proprietarii unei scări a unui bloc având în jur de 20 membrii, celelalte ... (vezi toată discuția)