avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna seara. Exista un s.r.l. unde am fost doi asociati ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna seara. Exista un s.r.l. unde am fost doi asociati sotul ...

Buna seara. Exista un s.r.l. unde am fost doi asociati sotul meu fiind administratorul societatii.Celalalt asociat a cesionat 50 % pe numele meu. Am divorțat iar soțul are pretenția sa se vanda imobilul și sa i dau 50% din valoarea imobilului (partajul încă nu este facut).va rog sa ma sfătuiți ce sa fac .
Cel mai recent răspuns: irina.pricop , utilizator 17:13, 16 Mai 2022
Cine a fost asociat cu cine? Cine a cesionat cei 50%? Cine e proprietarul imobilului?
Buna ziua ,sa o iau de la început pentru a ma face înțeleasă. In anul 2003 am infiintat un s.r.l. impreuna cu un cetatean elvetian .(la acea vreme acesta fiind prieten cu fostul meu sot) eu si elvetianu fiind asociati iar fostul meu soț pus pe post de administrator al firmei. După 3 ani elvețianul pleacă în Elveția și mi cesioneaza mie cei 50 %din capitalul social al societatii. Tot in anul 2003 societatea comerciala cumpara un imobil, acest imobil care acum fostul meu soț are pretenția sa -l vând și sa i dau jumătate de bani. Menționez ca banii pentru imobil au fost ai cetățeanului elvețian în totalitate ..Societatea nu mai are activitate de mulți ani ,fostul meu soț se afla în insolventa personala pe teritoriul Germaniei. Acum ce ma interesează pe mine este ce drepturi are fostul meu soț asupra imobilului a cărui proprietar este societatea comerciala iar eu fiind unicul asociat .va mulțumesc pentru timpul acordat acestor rânduri.

irina.pricop a scris:

Cine a fost asociat cu cine? Cine a cesionat cei 50%? Cine e proprietarul imobilului?

Cand v-a cedat cotele asociatul elvetian, s-a discutat si despre imobil? Exista o dovada ca l-a cumparat cu banii proprii? Este cumparat ca aport la capital? La cesiune, i-ati platit doar valoarea nominala a partilor sociale sau si vreo alta suma? Ca sa poata cumpara un imobil care sa intre in patrimoniul srl-ului, asocitul fie a adus un aport la capitalul social, fie a imprumutat firma cu acei bani, motiv pentru care, daca restituirea imprumutului nu s-a nprodus sau nu s-a prescris, cetateanul elvetian are inca o creanta impotriva firmei. Deci exclus sa impartiti ceva sau sa luati ceva la vanzare caci trebuie restituit imprumutul.
Ceea ce trebuie sa impartiti cu sotul este ceea ce ati dobandit in timpul casatoriei, anume partile sociale care reprezinta capitalul social. Asta nu inseamna ca el va deveni asociat ci, in opinia mea, ca va avea dreptul la dividende care corespund numarului de parti sociale care ii "revin" in urma partajului. Patrimoniul societatii este al societatii si asociatii nu pot dispune de el dupa cum doresc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Capital social mihaigaby mihaigaby Cum se introduce un teren in capitalul social al unei firme? Trebuie vindut firmei? Trebuie evaluat inainte? Se poate introduce asa si evaluat dupa aceia ... (vezi toată discuția)
Bani dati cu imprumut geta36 geta36 sotul/sotia imprumuta firma la care este asociat, cu o suma mare de bani, fara aprobarea celuilat sot/sotie (fara ca acesta sa stie, practic) . Cum poate ... (vezi toată discuția)
Retragere actionar cu preluare imobile venere venere Buna ziua! Suntem o societate cu 4 actionari, detinem parti sociale in mod egal. Un actionar (25% ) doreste retragerea din societate cu preluarea unor imobile ... (vezi toată discuția)