avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... consecinte desfiintare impozit venit microintreprinderi
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

consecinte desfiintare impozit venit microintreprinderi

Stimati colegi,
va propun sa discutam care credeti ca vor fi consecintele desfiintarii impozitului de 3% pe venit.
Credeti ca se vor inregistra venituri suplimentare la buget ?
Sau, dimpotriva, vom asista iar la un val de suspendari/desfiintari de firme ?

De asemenea , va rog sa discutam cum este posibil ca o lege ( fie ea si a bugetului de stat ) sa modifice codul fiscal , in conditiile in care prevederile codului fiscal sint urmatoarele :

ART. 3
Principiile fiscalităţii
Impozitele şi taxele reglementate de prezentul cod se bazează pe următoarele principii:

d) eficienţa impunerii prin asigurarea stabilităţii pe termen lung a prevederilor Codului fiscal, astfel încât aceste prevederi să nu conducă la efecte retroactive defavorabile pentru persoane fizice şi juridice, în raport cu impozitarea în vigoare la data adoptării de către acestea a unor decizii investiţionale majore.

ART. 4
Modificarea şi completarea Codului fiscal

(1) Prezentul cod se modifică şi se completează numai prin lege, promovată, de regulă, cu 6 luni înainte de data intrării în vigoare a acesteia.

(2) Orice modificare sau completare la prezentul cod intră în vigoare cu începere din prima zi a anului următor celui în care a fost adoptată prin lege.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: LEX PROFESIONAL CONSULTING , Consilier juridic 23:57, 31 Ianuarie 2010
Personal nu vad nicio consecinta retroactiva , asa cum subliniati dv. Glumind, poate doar regretul de a nu fi optat de la inceput pentru impunere ca societate si nu ca microintreprindere. Sunt multe societati care au platit mai mult impozit pe venit decat daca ar fi trebuit sa plateasca impozit pe profit, luand in considerare faptul ca pierderea fiscala nu era luata in calcul.
Daca vorbiti de consecinte (sarind peste tendita vizibila de a desconsidera actele guvernului) - s-ar putea desprinde una : aceea ca acum toate societatile cu salariati vor fi obligate sa raporteze si sa plateasca darile la salarii lunar, si nu trimestrial cum o faceau microintreprinderile.
Si, pentru ca sunteti consultant fiscal, din 2011 veti viza declaratiile 101 si pentru fostele microintreprinderi.
Magda Staicu a scris:

va propun sa discutam care credeti ca vor fi consecintele desfiintarii impozitului de 3% pe venit.

In primul rand, nu m-as hazarda sa zic cuiva ca impozitul de 3% e desfiintat. Au existat semnale in ambele directii, provenind de la Ministerul Finantelor. Tin minte un raspuns al lor cum ca vor face schimbarile necesare in CF pentru a avea 3% si in 2010. Apoi, in varianta actualizata a CF toate reglementarile privitoare la microintreprinderi sunt inca la locul lor, desi nu exista o cota explicit definita pentru 2010. Ma gandesc ca ar fi putut abroga acele articole, astfel incat sa curete CF de orice ar aduce aminte de microintreprinderi. Ministerul Finantelor nu se dezminte si ne ofera la inceputul fiecarui an, probleme complexe de interpretare a legilor, ca sa ne tina mintea antrenata. Sa speram ca aducerea lui Andrei Gheorghe si a lui Dan Bittman la departamentul de comunicare a ministerului sa indrepte aceasta situatie. ;) Pentru ca, nu-i asa, banii vorbesc si nimeni nu vrea sa fie veriga cea mai slaba.

Magda Staicu a scris:

Credeti ca se vor inregistra venituri suplimentare la buget ?
Sau, dimpotriva, vom asista iar la un val de suspendari/desfiintari de firme ?

In opinia mea exista trei tipuri de microintreprinderi:
- firme mici, de servicii, cu o rata de profit mare, la care optiunea intre 3% si 16%, facea diferenta. Ei vor fi afectati, si probabil se vor reorienta spre PFA, marindu-si contributia la buget de la 18.52% (3%+16%) din venituri la max 22.5%(16%+5.5%)
- firme carora nu li se potrivea microintreprinderea, dar din nestiinta sau dorinta de a avea proceduri simplificate, au ales aceasta solutie. Ei vor trece la 16% si vor plati mai putin decat plateau pana acum
- firme satelit, prin care patronii unor firme cu 16% isi trageau o parte din profitul acestora platind taxe mai putine. Nu neaparat ca asta ar fi fost un lucru rau, probabil au folosit aceasta metoda legala, in loc de a introduce cheltuieli false, deci reducand economia neagra. Acestia probabil se vor imparti in doua, unii vor inchide microintreprinderile si vor plati 16% pentru acele profituri, iar altii se vor intoarce la obiceiurile dinaninte, cumparand facturi fictive de la coltul strazii.

Prin urmare, e greu de spus daca se vor inregistra venituri suplimentare la buget. Asta depinde de ponderea acestor tipuri de firme si de motivatiile asociatilor lor.

De inchis firme, cu siguranta se vor inchide. Veste buna pentru colegii nostri avocati. :)
Fac urmatorul rationament , pe care , daca gresesc, va rog sa-l corectati :
-in anul 2009, o micro a platit sa zicem pentru impozit venit minim 2200 lei , conform og 34
- incepind cu 2010 se va aplica sistemul platilor anticipate , actualizate cu indice de inflatie;

In aceste conditii, nu va mai conta daca in cursul anului 2010 va fi pierdere, pentru ca oricum, impozit se va plati , iar regularizarea acestuia se va face undeva in trim I al anului 2011
nu este nici o noutate desfiintarea acestui tip de impozitare pentru microintreprinderi

daca ne uitam un pic in urma, vom observa ca:

art. 34, alin 1, lit b) cod fiscal
contribuabilii, alţii decât cei prevăzuţi la lit. a), au obligaţia de a declara şi plăti impozitul pe profit trimestrial până la data de 25 inclusiv a primei luni următoare trimestrului pentru care se calculează impozitul, dacă în prezentul articol nu se prevede altfel. Începând cu anul 2010, aceşti contribuabili urmează să aplice sistemul plăţilor anticipate prevăzut pentru contribuabilii menţionaţi la lit. a).

art. 107, alin 1 cod fiscal
Cota de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor este: 2% în anul 2007; 2,5% în anul 2008; 3% în anul 2009.

se mentioneaza ceva de 2010 la micro?

asadar legiuitorul a lasat sa se inteleaga faptul ca din 2010 toate persoanele juridice, vor plati impozit pe profit anual, cu plăţi anticipate efectuate trimestrial
imago_expert a scris:

- firme satelit, prin care patronii unor firme cu 16% isi trageau o parte din profitul acestora platind taxe mai putine. Nu neaparat ca asta ar fi fost un lucru rau, probabil au folosit aceasta metoda legala, in loc de a introduce cheltuieli false, deci reducand economia neagra. Acestia probabil se vor imparti in doua, unii vor inchide microintreprinderile si vor plati 16% pentru acele profituri, iar altii se vor intoarce la obiceiurile dinaninte, cumparand facturi fictive de la coltul strazii.

in zona serviciilor, cel putin, majoritatea asociatilor si-au mai deschis si o microintreprindere, iar cheltuielile le inregistreaza pe firma platitoare de impozit pe profit, urmand ca serviciile sa le presteze de pe microintreprindere, incadrandu-se astfel la art. 27-28 Cod procedura fiscala - insolvabilitate, insolventa, evaziune fiscala

si pana la urma de ce sa nu se aplice cota unica pentru toata lumea?

Alte discuții în legătură

Impozit micro in 2010 expro expro am urmatorul caz: o micro a platit in 2009 asa: trim I 2009 -imp. micro. 819 ron trim II 2009-imp. micro.- apr. si -277 ... (vezi toată discuția)
Impozitul 3% pt imm in 2010? viopopa1 viopopa1 Doresc sa stiu daca a fost prelungita legea privind plata impozitului pe venit (3%) si in anul 2010? Nu am gasit nicaieri oug prin care ramine in vigoare ... (vezi toată discuția)
Impozit pe profit in 2010 pt.soc.care au fost micro cu impozit cu 3% camicami camicami Avand in vedere ca din 2010 se schimba modul modul de stabilire a impozitului pe profit trimestrial ptr.societatile platitoare de impozit 16% in anul 2009,va ... (vezi toată discuția)