PENSIONARE MAI DEVREME : Bună ziua, aș dori, dacă mă puteți lămuri în următoarea situație : dacă o persoană cu stagiul complet de cotizare, 35 de ani , + plus încă 6 ani lucrați, va primi pentru cei 6 ani cotizați în plus o ieșire la pensie mai repede și cu cît? Cum se calculează aceste situații? MULȚUMESC ANTICIPAT.
Pe concret , date reale , pentru bărbați : - angajat la 1 august 1981.
- activ în cimpul muncii și în prezent , adică luna mai 2022 .
- cotizat și cu vechime neîntreruptă aproape 41 de ani .
- stagiul militar neefectuat, deoarece am fost întreținător de familie . în perioada 1 ianuarie 1983 - 1 aprilie 2001 , am recunoscută grupa a II a de muncă , adică 6 ani reducere vîrstă de pensionare din vîrsta standard ( 65 ani). Deci, dacă am înțeles eu corect modul de calcul ptr. numărul de ani luați în calcul ar fi : 41 + 6 = 47 ani. Deci , depășesc cei 35 + 8 = 43 ani cu un plus de 4 ani . Pentru aceștia nu se acordă o reducere la vîrsta de pensionare ? Dacă greșesc, vă rog , să-mi arătați cum se calculează corect și în situația expusă , cînd se poate ieși la pensie . CU MULȚUMIRI . Anul nașterii : 1963 , septembrie , 10 .
Mulțumesc frumos pentru răspuns domnule Mircea Carp. Acum cred că m-am lămurit : stagiul aferent este diferit față de reducerea vârstei de pensionare la grupa a II a. Eu pînă acum am crezut că au aceeași perioadă..... Unde aș putea găsi în lege despre cele două lucruri ? Mulțumesc mult. O zi bună.
Pensionare
DAN_SIKIONESCU
AM 59 DE ANI SI AM IN CIMPUL MUNCI 35 DE ANI?LA CE VIRSTA POT SA FISIU PENSIONAT?AM 9 ANI SI 7 LUNI GRUPA1,GRUPA2 8 ANI SI 4 LUNI SI 18 ANI CONDITII ... (vezi toată discuția)