avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 643 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... PENSIONARE MAI DEVREME : Bună ziua, aș dori, dacă ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

PENSIONARE MAI DEVREME : Bună ziua, aș dori, dacă mă puteți ...

PENSIONARE MAI DEVREME : Bună ziua, aș dori, dacă mă puteți lămuri în următoarea situație : dacă o persoană cu stagiul complet de cotizare, 35 de ani , + plus încă 6 ani lucrați, va primi pentru cei 6 ani cotizați în plus o ieșire la pensie mai repede și cu cît? Cum se calculează aceste situații? MULȚUMESC ANTICIPAT.
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 15:07, 21 Mai 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Veniti cu date reale.
In caz de femeie precizati in plus, luna si anul nasterii.
La general este mai greu de explicat.
Pe concret , date reale , pentru bărbați : - angajat la 1 august 1981.
- activ în cimpul muncii și în prezent , adică luna mai 2022 .
- cotizat și cu vechime neîntreruptă aproape 41 de ani .
- stagiul militar neefectuat, deoarece am fost întreținător de familie . în perioada 1 ianuarie 1983 - 1 aprilie 2001 , am recunoscută grupa a II a de muncă , adică 6 ani reducere vîrstă de pensionare din vîrsta standard ( 65 ani). Deci, dacă am înțeles eu corect modul de calcul ptr. numărul de ani luați în calcul ar fi : 41 + 6 = 47 ani. Deci , depășesc cei 35 + 8 = 43 ani cu un plus de 4 ani . Pentru aceștia nu se acordă o reducere la vîrsta de pensionare ? Dacă greșesc, vă rog , să-mi arătați cum se calculează corect și în situația expusă , cînd se poate ieși la pensie . CU MULȚUMIRI . Anul nașterii : 1963 , septembrie , 10 .
Ultima modificare: Vineri, 20 Mai 2022
nelu 2009tm, utilizator
acest răspuns util
Stagiul aferent grupei II este de 4 ani și 6 luni (3 luni/an). Reducerea datorată grupei II este de 6 ani din 65.Rezulta - limită de vârstă la 59 ani.
Mulțumesc frumos pentru răspuns domnule Mircea Carp. Acum cred că m-am lămurit : stagiul aferent este diferit față de reducerea vârstei de pensionare la grupa a II a. Eu pînă acum am crezut că au aceeași perioadă..... Unde aș putea găsi în lege despre cele două lucruri ? Mulțumesc mult. O zi bună.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Mai 2022
nelu 2009tm, utilizator
acest răspuns util
Stagiul aferent/adaosul este reglemetat de art.16 din legea 3/1977.Reducerea este reglemetata de legea 215/2019.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand se poate pensiona un barbat nascut in luna iulie, anul 1963 ... georgeta.serban georgeta.serban Cand se poate pensiona un barbat nascut in luna iulie, anul 1963 care anterioar anului 2001 a lucrat in grupa a II a de munca, timp de 10 ani ? ... (vezi toată discuția)
Data pensionarii cu gr 1 maman_popescu maman_popescu Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti data pensinarii in urmatorul caz, in urma modificari legii 263, publicata in 30.12.2013 ? 1.barbat, data nasterii ... (vezi toată discuția)
Pensionare DAN_SIKIONESCU DAN_SIKIONESCU AM 59 DE ANI SI AM IN CIMPUL MUNCI 35 DE ANI?LA CE VIRSTA POT SA FISIU PENSIONAT?AM 9 ANI SI 7 LUNI GRUPA1,GRUPA2 8 ANI SI 4 LUNI SI 18 ANI CONDITII ... (vezi toată discuția)